Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε δύο φάσεις ο μεταβατικός μηχανισμός αποζημίωσης ευελιξίας – Τι προβλέπει η κάθε φάση

Σε δύο φάσεις ο μεταβατικός μηχανισμός αποζημίωσης ευελιξίας – Τι προβλέπει η κάθε φάση

Ο νέος μηχανισμός αναμένεται να εξασφαλίσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσα στον Ιούλιο

Δύο φάσεις θα έχει όπως όλα δείχνουν ο μεταβατικός μηχανισμός αποζημίωσης ευέλικτης ισχύος που θα αντικαταστήσει τα περίφημα πλέον ΑΔΙ που έληξαν τον Απρίλιο του 2017 χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αντικατασταθεί προκαλώντας δυσφορία στους ηλεκτροπαραγωγούς.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος μεταβατικός μηχανισμός που αναμένεται να λάβει έγκριση από την Κομισιόν έως το τέλος του Ιουλίου θα εφαρμοστεί με διαφορετικές προδιαγραφές και σε δυο φάσεις. Συγκεκριμένα η πρώτη δημοπρασία ευέλικτης ισχύος θα γίνει το Σεπτέμβριο και θα αφορά την περίοδο από 1η Σεπτεμβρίου 2018 έως 31 Μαρτίου 2019.
Στην πρώτη αυτή δημοπρασία θα συμμετέχουν οι μονάδες φυσικού αερίου, οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ και οι κατανεμόμενες ΑΠΕ-ΣΗΘΥΑ για το μέρος εκείνο της ισχύος τους που δεν αμείβεται από τους μηχανισμούς που ισχύουν για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η δημοπρασία θα αφορά προϊόν ευελιξίας συνολικής ισχύος 4.263 MW, στο οποίο οι υδροηλεκτρικές μονάδες θα συμμετέχουν με 750MW.
Το ανώτατο τίμημα αποζημίωσης από το οποίο θα ξεκινούν οι μειοδοτικές δημοπρασίες θα είναι τα 39.000 ευρώ/MW.
Σε αυτή τη δημοπρασία δεν θα συμμετέχει το demand response (απόκριση στη ζήτηση), δηλαδή οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές, οι οποίοι όμως θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στην επόμενη δημοπρασία που εκτιμάται ότι θα γίνει τον Απρίλιο του 2019 και θα αφορά την περίοδο έως και το τέλος του έτους.

Πιθανή αντίδραση της βιομηχανίας για τις υπηρεσίες αυξομείωσης φορτίου

Η μόνη διαφοροποίηση, λοιπόν, στη δεύτερη αυτή δημοπρασία θα είναι η συμμετοχή του demand response, η οποία όμως θα μπορεί να γίνει υπό τον όρο ότι οι συμμετέχοντες θα παρέχουν στο σύστημα υπηρεσίες ταχείας αυξομείωσης του φορτίου (ramp up - ramp down).
Αυτή η τεχνική προϋπόθεση βεβαίως μπορεί να καλυφθεί από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, όχι όμως και από μια βιομηχανία με γραμμή παραγωγής που έχει τη δυνατότητα είτε να ανάψει, είτε να σβήσει τις μηχανές της.
Η υιοθέτηση ενός τέτοιου όρου πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει την αντίδραση των βιομηχανιών, καθώς θα οδηγεί σε πλασματική και όχι πραγματική συμμετοχή του demand στο μηχανισμό ευελιξίας.
Τώρα σε ότι αφορά το μόνιμο μηχανισμό επάρκειας ισχύος που έχουν καταχωρηθεί στην αργκό της ενεργειακής αγοράς ως τα ΑΔΙ του λιγνίτη, αφού το σχετικό αίτημα τίθεται με κάθε ευκαιρία από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, προκειμένου να στηριχθούν οι λιγνιτικές μονάδες που πλήττονται από την αύξηση του κόστους των ρύπων, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν έχει γίνει καμία κίνηση από το υπουργείο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δοθεί εντολή να γίνει επεξεργασία του συγκεκριμένου μηχανισμού ώστε να υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η έναρξη ισχύος ενός τέτοιου μηχανισμού που βεβαίως θα είναι ουδέτερος ως προς την τεχνολογία παραγωγής (δηλαδή δεν θα αφορά μόνο τις λιγνιτικές μονάδες) δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το τέλος του 2019 με την εκπνοή του προσωρινού μηχανισμού ευελιξίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης