Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας η τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο του 2016

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας η τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο του 2016
Είναι δύσκολο να προβλεφθεί για πόσο καιρό θα διατηρηθούν οι χαμηλές τιμές, καθώς τα συμβόλαια της Gazprom περιέχουν ρήτρα τιμής πετρελαίου με καθυστέρηση έξι μηνών.
Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2013, διαμορφώθηκε η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2016 και ανήλθε σε 13,9 ευρώ ανά MWh. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της για την εποπτεία της αγοράς, η μεσοσταθμική τιμή φυσικού αερίου ξεκινώντας από 15,6 ευρώ ανά MWh τον Ιανουάριο του 2016, μειώθηκε σε 12 ευρώ ανά MWh τον Μάιο για να αυξηθεί στα 13,9 ευρώ ανά MWh τον Σεπτέμβριο.
Τα στοιχεία για την μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου, αλλά και την ημερήσια τιμή αερίου εξισορρόπησης, δημοσιοποιούνται από τη ΡΑΕ από το 2011 και προκύπτουν βάσει των δηλώσεων των εισαγωγέων φυσικού αερίου, δηλαδή της ΔΕΠΑ και των ιδιωτών προμηθευτών. 
Από τον επικαιροποιημένο πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΡΑΕ, προκύπτει ότι η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής, ανά μήνα, για το διάστημα Οκτωβρίου 2013 – Σεπτεμβρίου 2016, βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 στα χαμηλότερα επίπεδα της, υπό εξέταση, περιόδου. 
Συγκεκριμένα, ενώ τον Οκτώβριο του 2013 η τιμή ήταν 30,1 ευρώ ανά MWh, το Σεπτέμβριο του 12016 διαμορφώθηκε σε 13,9 ευρώ ανά MWh.  
Τον Ιανουάριο του 2016 η τιμή ξεκίνησε από τα 15,6 ευρώ ανά MWh για να μειωθεί σε 14,3 τον Φεβρουάριο και να επανέλθει στα 15,6 ευρώ ανά MWh το Μάρτιο. 
Η τιμή βαίνει μειούμενη στη διάρκεια του έτους ως αποτέλεσμα της μείωσης της τιμή του πετρελαίου η οποία αντικατοπτρίζεται στις τιμές του αερίου με χρονική υστέρηση ενός εξαμήνου. 
Έτσι παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι ανοδικές το δεύτερο εξάμηνο του 2016, οι τιμές του φυσικού αερίου τόσο στην Ελλάδα όσο και γενικότερα Ευρώπη ακολούθησαν μάλλον πτωτική πορεία και δεν δείχνουν να επηρεάζονται ούτε από τη σημαντική αύξηση των τιμών του αερίου στις ΗΠΑ. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2013 η μεσοσταθμική τιμή του αερίου τιμή ήταν 30,1 ευρώ ανά MWh, τον Οκτώβριο του 2014 ήταν επίσης 30,1 ευρώ ανά MWh, για να πέσει στα 18,6 τον Οκτώβριο του 2015. 
Στην Ευρώπη η μέση τιμή του φυσικού αερίου τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στα 2,31 ευρω/εκατ. ΒΤU, από 2,68 ευρώ/εκατ.BTU τον Οκτώβριο 2016. 
Αντίθετα στις ΗΠΑ, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται, έχοντας φθάσει σχεδόν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. 
Το αποτέλεσμα ήταν τα φιλόδοξα σχέδια για εξαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου αερίου (LNG)  στην Ευρώπη να έχουν μετριαστεί, προς το παρόν τουλάχιστον, καθώς συρρικνώθηκαν τα περιθώρια στο αμερικανικό LNG
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του ενεργειακού ιστότοπου Platts, στη Βόρεια Ευρώπη η κατάσταση για το αμερικανικό LNG είναι δύσκολη, λόγω του σκληρού ανταγωνισμού από τους δύο παραδοσιακούς προμηθευτές μέσω αγωγών, τη Ρωσία και τη Νορβηγία. 
Η Gazprom επανειλημμένα έχει αμφισβητήσει την οικονομική βιωσιμότητα του αμερικανικού LNG στην Ευρώπη δεδομένων των χαμηλών τιμών αερίου στις χώρες της ΕΕ – την περίοδο αυτή τουλάχιστον- και του δικού της χαμηλού κόστους παραγωγής. 
Ωστόσο είναι δύσκολο να προβλεφθεί για πόσο καιρό ακόμα θα διατηρηθούν οι χαμηλές τιμές του αερίου στην Ευρώπη, καθώς τα συμβόλαια της Gazprom, όπως αυτό της ΔΕΠΑ, περιέχουν ρήτρα τιμής πετρελαίου με καθυστέρηση έξι μηνών.
Αυτό σημαίνει ότι η τελευταία άνοδος του πετρελαίου θα περάσει στο αέριο στη χώρα μας τους επόμενους μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης