Οι κυβερνητικές πολιτικές διαδραματίζουν έναν αυξανόμενο ρόλο στην καθοδήγηση των ιδιωτικών δαπανών, επισημαίνει η έκθεση της ΙΕΑ
Σε 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια ανήλθαν οι παγκόσμιες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας το 2017, σημειώνοντας μείωση 2% σε πραγματικούς όρους από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).
Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερα από 750 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ενώ 715 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονταν παγκοσμίως για την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ειδικότερα, ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας προσέλκυσε το μεγαλύτερο μερίδιο των ενεργειακών επενδύσεων το 2017, διατηρώντας τις ισχυρές δαπάνες για τα δίκτυα, υπερβαίνοντας τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου για δεύτερη συνεχή χρονιά, καθώς ο ενεργειακός τομέας κινείται προς μεγαλύτερη ηλεκτροδότηση, ανέφερε η έκθεση.
Παράλληλα, οι κυβερνητικές πολιτικές διαδραματίζουν έναν αυξανόμενο ρόλο στην καθοδήγηση των ιδιωτικών δαπανών", ανέφερε η έκθεση και πρόσθεσε ότι σε όλο τον τομέα της ενέργειας περισσότερο από το 95% των επενδύσεων βασίζονται τώρα σε ρυθμίσεις.
Οι επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση συνδέονται ιδιαίτερα με την κυβερνητική πολιτική, συχνά με πρότυπα ενεργειακής απόδοσης.
Η πολιτική της Κίνας να επηρεάσει τις παγκόσμιες επενδύσεις
Καθώς η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων επενδύσεων στην ηλιακή φωτοβολταϊκή τεχνολογία, οι πρόσφατες αλλαγές πολιτικής της σχετικά με τις επιδοτήσεις ΦΒ είχαν παγκόσμιες επιπτώσεις. Αυτό επιβεβαιώνει τις παρελθούσες εκθέσεις του ΔΟΕ που έχουν επισημάνει την κρίσιμη σημασία των πολιτικών για την προώθηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας της Κίνας, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης και το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσαν νέα καθοδήγηση που τερματίζει τις εγκρίσεις για νέους επιδοτούμενους Φ / Β σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε κλίμακα ωφέλειας το 2018.
Τέλος, η έκθεση αναφέρει τα λόγια του εκτελεστικού διευθυντή της ΙΕΑ, Fatih Birol ο οποίος ανέφερε ότι η μείωση των παγκόσμιων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης είναι ανησυχητική.
«Αυτό θα μπορούσε να απειλήσει την επέκταση της καθαρής ενέργειας που απαιτείται για να καλυφθούν οι στόχοι της ενεργειακής ασφάλειας, του κλίματος και του καθαρού αέρα. Ενώ θα χρειαζόμασταν αυτή την επένδυση για να φτάσουμε γρήγορα, είναι απογοητευτικό να διαπιστώσουμε ότι μπορεί να πέφτει φέτος» είπε χαρακτηριστικά.
www.worldenergynews.gr