Σε νησιά τα οποία δεν προβλέπεται να διασυνδεθούν, με το παραπάνω σχήμα θα αποζημιώνονται έως και για 21 χρόνια τα υβριδικά που βασίζονται σε μπαταρίες και για μέχρι και 23 χρόνια τα έργα που βασίζονται σε αντλησιοταμίευση
Μάλιστα, το συνέδριο της ΡΑΕ που πραγματοποιείται στη Νάξο με θέμα «Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά», αποτέλεσε ευκαιρία για να επαναδιατυπωθούν οι παραπάνω ενστάσεις προς την Αρχή, καθώς παρουσίασε εκεί τους βασικούς άξονες της εισήγησής της για τη λειτουργική ενίσχυση των εν λόγω έργων.
Έτσι, η ΡΑΕ όρισε το «πλαφόν» της αποζημίωσης στα 200 ευρώ ανά MWh, επιμερίζοντάς την σε δύο σκέλη: την αποζημίωση για την παραγόμενη ενέργεια (ενίσχυση ενέργειας) και την ενίσχυση διαθεσιμότητας ισχύος. Η ενίσχυση ενέργειας θα αφορά την εγγυημένη παραγωγή, με όριο τις 3.500 MWh.
Σε νησιά τα οποία δεν προβλέπεται να διασυνδεθούν, με το παραπάνω σχήμα θα αποζημιώνονται έως και για 21 χρόνια τα υβριδικά που βασίζονται σε μπαταρίες και για μέχρι και 23 χρόνια τα έργα που βασίζονται σε αντλησιοταμίευση. Σε περίπτωση διασύνδεσης, οι παραπάνω χρονικές διάρκειες μειώνονται σε 5 και 7 χρόνια, αντίστοιχα.
Έτσι, όπως σημείωσαν στελέχη του κλάδου τα οποία έδωσαν το «παρών» στο συνέδριο, τα έργα απλώς «δεν βγαίνουν» με την τιμολόγηση που προβλέπει η Αρχή.
Σε εκκρεμότητα παραμένουν μια σειρά ρυθμιστικών ζητημάτων
Προσκόμματα δημιουργεί η ΡΑΕ στην προοπτική εφαρμογής και διάδοσης των υβριδικών μονάδων ΑΠΕ στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν επενδυτές του κλάδου, «στοχοποιώντας» κατ’ αρχάς το επίπεδο τιμών που εισηγείται η Αρχή προς το ΥΠΕΝ και το οποίο - σύμφωνα πάντα με τους ίδιους - καθιστά μη βιώσιμα τα έργα.
Επίσης, όπως σημειώνουν, εκκρεμεί ακόμη η διευθέτηση μίας σειράς ρυθμιστικών ζητημάτων, τα οποία επίσης «φρενάρουν» τις σχετικές επενδύσεις.
Μάλιστα, το συνέδριο της ΡΑΕ που πραγματοποιείται στη Νάξο με θέμα «Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά», αποτέλεσε ευκαιρία για να επαναδιατυπωθούν οι παραπάνω ενστάσεις προς την Αρχή.
Έτσι, όπως σημείωσαν στελέχη του κλάδου τα οποία έδωσαν το «παρών» στο συνέδριο, τα έργα απλώς «δεν βγαίνουν» με την τιμολόγηση που προβλέπει η Αρχή.
Παράλληλα, επισήμαναν πως αν δεν λυθούν ρυθμιστικά θέματα όπως η αποζημίωση για επικουρικές υπηρεσίες, δεν θα «ξεπαγώσει» η επενδυτική δραστηριότητα.
Λόγω της στοχαστικότητας που χαρακτηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αύξηση της διείσδυσής τους από ένα όριο και πάνω μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με τεχνολογίες αποθήκευσης.
Μάλιστα, στην περίπτωση των μη διασυνδεδεμένων νησιών, οι υβριδικές μονάδες μπορούν να υποκαταστήσουν πλήρως τους συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ενισχύοντας παράλληλα την επάρκεια ισχύος.
Την ίδια στιγμή, στο συνέδριο της Νάξου, μία διαπίστωση από πολλούς από τους συμμετέχοντες ήταν η υψηλή ιδιοκτησιακή συγκέντρωση των έργων που «προκρίθηκαν» στους πρόσφατους διαγωνισμούς.
Κάποιος τόνισε ότι το 70% των έργων σε μια κατηγορία φωτοβολταϊκών ανήκουν σε έναν όμιλο, ενώ και στα αιολικά η διασπορά ήταν εξίσου περιορισμένη.
Αντίδραση τοπικών φορέων για τις ανεμογεννήτριες
Την αρνητική στάση μερίδας των τοπικών κοινωνιών της νησιωτικής Ελλάδας στην εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων, «υπενθύμισε» το συνέδριο της ΡΑΕ στη Νάξο. Έτσι, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, κάποια στιγμή ανέβηκαν οι τόνοι, όταν τοπικοί φορείς κατηγόρησαν την Αρχή πως προσπαθεί να αλλοιώσει τη φυσιογνωμία των νησιών, προωθώντας τις ανεμογεννήτριες.
Οι ενστάσεις των τοπικών κοινωνιών επικεντρώνονται κυρίως στην αλλοίωση του ιδιαίτερου τοπίου (φυσικό, γεωργικό, οικιστικό).
Κάτι που, όπως υποστηρίζουν, θα οδηγήσει σε απαξίωση της τοπικής τουριστικής βιομηχανίας, η οποία αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές εσόδων για αυτές τις περιοχές.
Υπενθυμίζεται πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μαζί με τους Δήμους Νάξου, Πάρου, Τήνου και Άνδρου έχουν καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων στα εν λόγω νησιά.
Επίσης, για το ίδιο θέμα οι δήμαρχοι Πάρου, Άνδρου, Νάξου, καθώς και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, μαζί με εκπροσώπους φορέων των νησιών, είχαν συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκη.
Η αντιπροσωπεία ανέπτυξε τις θέσεις της για το σχετικό έργο και ζήτησε από τον υπουργό την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που δίνει την δυνατότητα εγκατάστασης των αιολικών.
www.worldenergynews.gr