Κρίση στη βρετανική κυβέρνηση λίγα 24ωρα μετά τη συμφωνία του υπουργικού συμβουλίου που εξασφάλισε για τα σχέδια της η May
Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στη Μεγάλη Βρετανία, με την Theresa May να δέχτηκε την παραίτηση των David Davis και Steve Baker, αρμοδίων για τη διαδικασία του Brexit.
Και πριν προλάβει να ξεπεράσει τις δύο παραπάνω παραιτήσεις η κυρία May δέχθηκε άλλη μία, την οποία και έκανε αποδεκτή, αυτήν του υπουργού Εξωτερικών, Boris Johnson.
Σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρεται ότι «η πρωθυπουργός δέχθηκε σήμερα το απόγευμα την παραίτηση του κ. Johnson από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.
Η παραίτηση έγινε αποδεκτή και ο αντικαταστάτης του θα ανακοινωθεί σύντομα.
Η πρωθυπουργός ευχαριστεί τον Boris για το έργο του».
Η πρώτη αντίδραση προήλθε από τις αγορές συναλλάγματος, με τη στερλίνα να ανακόπτει την ανοδική της πορεία και να υποχωρεί 0,3% έναντι του δολαρίου.
Ραγδαίες εξελίξεις
Όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η May γνώριζε ότι ετοιμάζεται "ανταρσία" στην κυβέρνηση, ενώ προσπάθησε το τελευταίο διάστημα να εξομαλύνει την κατάσταση.
Κι αυτό διότι η May έχει κατηγορηθεί ότι προσπαθεί να περιορίσει το ρόλο του κοινοβουλίου, προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες του Brexit.
Ωστόσο, χτες αργά τη νύχτα, 8 Ιουλίου 2018, ο υπουργός αρμόδιος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, David Davis, υπέβαλε την παραίτησή του διότι θεωρεί πως η πολιτική που προωθεί η πρωθυπουργός Theresa May υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το βρετανικό κοινοβούλιο δεν θα ανακτήσει όντως τις εξουσίες του μετά την αποχώρηση.
Στη θέση του Davis Davis τοποθετήθηκε ο Dominic Raab.
«Η γενική κατεύθυνση της πολιτικής θα μας βάλει στην καλύτερη περίπτωση σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση, από την οποία πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε», τόνισε ο Davis στην επιστολή της παραίτησής του προς τη May.
Η May «ευχαρίστησε θερμά» τον υπουργό της για τη συμβολή του στην κατάρτιση «ορισμένων από τους σημαντικότερους νόμους εδώ και γενιές» που καταρτίστηκαν και προωθήθηκαν στο βρετανικό κοινοβούλιο προς ψήφιση.
«Κατά την άποψή μου, η αναπόφευκτη συνέπεια των πολιτικών που προτείνονται θα είναι ότι η υποτιθέμενη ανάκτηση του ελέγχου από το κοινοβούλιο θα είναι μάλλον ψευδαίσθηση παρά πραγματικότητα», υποστήριξε στην επιστολή του ο Davis.
Εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού ανέφερε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει συμφωνήσει στη διαπραγματευτική του στάση για το Brexit και θα προχωρήσει στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας τις Βρυξέλλες να «σοβαρευτούν».
«Μια συμφωνία επιτεύχθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή και τώρα προχωράμε να διαπραγματευτούμε αυτό το σχέδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.
«Όπως δήλωσε η πρωθυπουργός… έχουμε καθορίσει τη θέση μας και τώρα είναι η σειρά της ΕΕ να κάνει κάποια κίνηση και (η May) επιθυμεί η ΕΕ να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα αυτές τις διαπραγματεύσεις».
Ερωτηματικά για τη σταθερότητα της κυβέρνησης
Πάντως, όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η παραίτησή του Davis βλάπτει σοβαρά τη σταθερότητα της κυβέρνησης της May.
Η αποχώρηση των Davis, Steve Baker και Suella Braverman, θα μπορούσε τώρα να ενθαρρύνει άλλους ανώτερους υπαλλήλους να εγκαταλείψουν τη May.
Μάλιστα, η κίνηση έρχεται την παραμονή μιας μεγάλης δοκιμασίας για την βρετανίδα πρωθυπουργό, καθώς θα παραστεί στη Βουλή των Κοινοτήτω σήμερα, για να εξηγήσει τις προτάσεις της για το Brexit.
Στη συνέχεια αναμένεται να έχει μια θυελλώδη συνάντηση με τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος.
Επίσης, οι παραιτήσεις έρχονται μόλις λίγα 24ωρα μετά τη συμφωνία του υπουργικού συμβουλίου που εξασφάλισε για τα σχέδια της η May, κερδίζοντας τη στήριξη για μια πρόταση «φιλική για τις επιχειρήσεις» που στοχεύει να δώσει ώθηση στις παγωμένες διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Οι 12 αρχές της May για το Brexit
Μετά τις προτάσεις, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Michel Barnier δήλωσε ότι θα αξιολογήσει τη διαπραγματευτική θέση που συμφώνησε η βρετανίδα πρωθυπουργός May με το υπουργικό της συμβούλιο για να εξετάσει αν αυτή είναι εφικτή και ρεαλιστική.
Ο επικεφαλής συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, Guy Verhofstadt, δήλωσε με σημερινή του ανάρτηση στο Twitter πως η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να ενωθεί σε μία θέση προς τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, μετά την παραίτηση του Davis.
«Χάρηκα με τη συνεργασία με τον David Davis.
Ελπίζω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενωθεί σε μία θέση για να καταλήξει σε μια ευρεία Συμφωνία Συνεργασίας με την ΕΕ.
Είναι προς το συμφέρον και των δύο να προχωρήσουμε τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με τη βρετανική κυβέρνηση μετά την παραίτηση του Davis.
«Το χρονοδιάγραμμα, όπως γνωρίζουν όλοι, είναι σφιχτό, είμαστε διαθέσιμοι 24 ώρες το 24ωρο», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου, χωρίς να σχολιάσει άμεσα την παραίτηση Davis.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, και η βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May συνομίλησαν τηλεφωνικά το απόγευμα της Κυριακής (8/7).
Πάντως, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η προετοιμασία για το Brexit δείχνει να είναι ανεπαρκής, κάτι που επιβεβαίωσε για τις τράπεζες, στα μέσα Ιουνίου, και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA).
"Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να μην υπάρξει επικύρωση συμφωνίας αποχώρησης, να μην υπάρξει μεταβατική περίοδος", ανέφερε ο ο Piers Haben, διευθυντής καινοτομίας στις τραπεζικές αγορές της EBA στο Λονδίνο.
"Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δεν μπορούν να βασιστούν σε πολιτικά μέτρα που θα ληφθούν την τελευταία στιγμή.
Πρέπει να κινήσουν μηχανισμούς σχεδιασμού τώρα για το όχι ιδιαίτερα πιθανό, αλλά όχι και απίθανο σενάριο του σκληρού Brexit".
Οι έριδες στο εσωτερικό του κεντροδεξιού, κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, που κυβερνά ως κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη των δεξιών προτεσταντών της Βόρειας Ιρλανδίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, έχουν εμποδίσει μέχρι στιγμής το Λονδίνο να διαμορφώσει ξεκάθαρη στρατηγική για το τι ζητεί στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Πρόσφατα ο πρόεδρος της Κομισιόν Z. C. Juncker ζήτησε από το Λονδίνο "περισσότερες απαντήσεις και λιγότερες νέες ερωτήσεις", κινούμενος στην ίδια γραμμή με τον αρχιδιαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Michel Barnier.
Εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Βρετανία έχουν αρχίσει ήδη να δημιουργούν παραρτήματα σε χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης και στην Ιρλανδία, μετακινώντας και μέρος του προσωπικού τους σε κέντρα όπως η Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Δουβλίνο, ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα μπορούν να εξυπηρετούν πελάτες τους - πολίτες της ΕΕ και μετά τις 29 Μαρτίου 2019.
Η EBA συνιστά στα τραπεζικά ιδρύματα να καταγράψουν τα αμοιβαία ανοίγματα, τα συμβόλαια που μοιράζονται, τους τρόπους με τους οποίους χειρίζονται τη διαβίβαση και αποθήκευση δεδομένων, καθώς την εξάρτησή τους από διάφορες αγορές χρήματος.
Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να εξετάσουν πώς σχεδιάζουν να χειριστούν τα ζητήματα που προκύπτουν από την εγκατάλειψη από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου του νομικού πλαισίου της ΕΕ, όπως εάν θα είναι σε θέση να υπολογίζουν τα ομόλογα που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο στο αναγκαίο χρέος για απορρόφηση ζημιών που πρέπει να εκδίδουν.
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr