Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΣΦΑ: Ποια είναι τα ανοικτά ζητήματα στην τελική ευθεία για τη συμφωνία - Ως 25% το ποσοστό της Snam

ΔΕΣΦΑ: Ποια είναι τα ανοικτά ζητήματα στην τελική ευθεία για τη συμφωνία - Ως 25% το ποσοστό της Snam
Όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το deal, ωστόσο κανείς δεν είναι ακόμα σίγουρος για το αν τελικά ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ θα έχει αίσια έκβαση.
Ραγδαία πρόοδος έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την πλευρά της Socar και της Snam για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ωστόσο παραμένουν ακόμα ανοικτά δύο σημαντικά ζητήματα.
Οι συζητήσεις διεξάγονται μεταξύ του πρωθυπουργικού γραφείου, με επικεφαλής τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Δημήτρη Λιάκο, και στελεχών της ιταλικής Snam που βρίσκονται στην Αθήνα. Στις διαβουλεύσεις συμμετέχει, μέσω τηλεδιάσκεψης όποτε κριθεί αναγκαίο, και ο Anar Mammadov της Socar.
Και ενώ το τελευταίο 24ωρο οι φήμες στην αγορά κάνουν λόγο για ένα deal που έχει επί της ουσίας κλείσει, πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις έλεγαν στο worldenergynews.gr ότι παραμένουν ακόμα ανοικτά δύο κρίσιμα ζητήματα.
Αφενός το ύψος της ανακτήσιμης διαφοράς για την περίοδο από το 2006 που θα εισπράξουν οι επενδυτές τα επόμενα χρόνια και αφετέρου ποιο θα είναι το το ποσοστό που θα αποκτήσει η ιταλική εταιρεία.

Στα 326 εκατ. ευρώ η ανακτήσιμη διαφορά, αύξηση ως 35% στα τιμολόγια

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθεί η ΡΑΕ, η ανακτήσιμη διαφορά, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των προϋπολογιζόμενων εσόδων από τις επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ και των πραγματικών εσόδων, για την περίοδο 2006 ως και τη φετινή χρόνια ανέρχεται σε 326 εκατ. ευρώ περίπου.
Η ΡΑΕ ενσωμάτωσε και το 2016 κατά την έγκριση του αναθεωρημένου Κανονισμού Τιμολόγησης και των τιμολογίων του ΔΕΣΦΑ, αυξάνοντας το σχετικό ποσό από 285 εκατ. ευρώ (για την περίοδο 2006-2015) σε 326 εκατ. ευρώ.
Το μέσο ποσοστό αύξησης των τιμολογίων του ΔΕΣΦΑ διαμορφώνεται σε 30% ως 35% έναντι 68% που προέβλεπε η ρύθμιση την οποία κατάργησε το καλοκαίρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με την τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή 

Στα 20 χρόνια ο επιμερισμός

Η περίοδος επιμερισμού των 326 εκατ. ευρώ (δηλαδή το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι επενδυτές θα εισπράξουν αυτά τα χρήματα), περιορίστηκε σε 20 χρόνια και συγκεκριμένα ως το 2035, έναντι 40 ετών που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς.
Επίσης, οι Αζέροι και οι Ιταλοί επενδυτές θα λάβουν ένα σημαντικό τμήμα αυτού του ποσού τα αμέσως επόμενα χρόνια, καθώς ο επιμερισμός είναι εμπροσθοβαρής. 
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2017 θα εισπράξουν 3 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα το 2018.

Τα σενάρια για το ποσοστό της Snam

Το άλλο σημαντικό ζήτημα που παραμένει ακόμα ανοικτό είναι το ποιο θα είναι το ποσοστό που θα ελέγχει η ιταλική εταιρεία στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ. 
Η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι από το 66% το 49% θα περάσει στον έλεγχο της Socar και το υπόλοιπο στην Snam.
Αργότερα, κύκλοι από το περιβάλλον του κ. Σκουρλέτη έλεγαν ότι οι Ιταλοί ενδιαφέρονται να διεεκδικήσουν μεγαλύτερο ποσοστό από το 17% και ειδικότερα ότι θα ήθελαν να αποκτήσουν ως και το 30%.
Αν και το τελευταίο 24ωρο, η φημολογία στην αγορά κάνει λόγο για ακόμα μεγαλύτερο από το 30% ποσοστό που θα περάσει στην κυριότητα της ιταλικής εταιρείας, οι πληροφορίες από πηγές που εμπλέονται στις διαπραγματεύσεις επισημαίνουν ότι αυτά τα σενάρια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Όπως ανέφεραν, το μερίδιο της Snam θα ανέλθει ως το 25% περίπου, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα συζητώνται αυτές τις ημέρες στις διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, το τελικό ποσοστό που θα αποκτήσει η Snam θα εξαρτηθεί από τις διαβουλεύσεις με τους Αζέρους της Socar, καθώς μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει άριστη συνεργασία και κοινή βούληση για την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης