Η Γηραιά Ήπειρος, σύμφωνα με το άρθρο, δεν χρειάζεται να ψάχνει μακριά για να βρει τις μελλοντικές ενεργειακές της πηγές
Το περίφημο «project Ήλιος» που προέβλεπε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα από φωτοβολταϊκά και την εξαγωγή της στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και κυρίως στη Γερμανία επανέρχεται στην επικαιρότητα μέσω εντός άρθρου γνώμης που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times από τον Nick Butler, επισκέπτη καθηγητή στο Kings Collège του Λονδίνου και ειδικού συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.
Το φιλόδοξο σχέδιο, που το 2012 είχε φτάσει να συμπεριληφθεί στις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως έργο αντιστάθμισης της υφεσιακής πορείας της χώρας και είχε προβληθεί από τον εμπνευστή του, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ως εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων, ανάπτυξης και μείωσης του δημόσιου χρέους, εν συνεχεία ξεχάστηκε.
Στο άρθρο γνώμης με τίτλο «The Potential Power of the Greek Sun» o κ. Butler, μετά από μία σύντομα περιγραφή της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια στην οποία μάλιστα σημειώνει ότι «η λιτότητα έχει δημιουργήσει μία ψευδαίσθηση σταθερότητας, αλλά είναι η σταθερότητα της απελπισίας» επανέρχεται στο θέμα της εγκατάστασης στην Ελλάδα φωτοβολταϊκών πάνελ, που με το κατάλληλο δίκτυο θα μπορούσαν να τροφοδοτούν τη Γερμανία με ηλεκτρική ενέργεια, παραγόμενη από τον ήλιο.
Αυτό ακριβώς ήταν το σχέδιο του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος προωθούσε την πιλοτική εγκατάσταση φωτοβολταικού πάρκου 500 MW στη Δυτική Μακεδονία με αποκλειστικό στόχο την εξαγωγή ενέργειας στη Γερμανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο των Financial Times έρχεται σε μια στιγμή όπου στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα διαδικασία απόκτησης αδειών εγκατάστασης έργων ΑΠΕ μέσω δημοπρασιών από τις οποίες θα προκύπτει η τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Μάλιστα ο πρώτος μεγάλος διαγωνισμός αυτού του είδους πραγματοποιήθηκε χθες (2/7) και όπως φαίνεται υπήρξε ισχυρή συμμετοχή ξένων εταιριών οι οποίες διαθέτουν όπως λέγεται στην αγορά εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδοτικές πηγές και άρα την ευχέρεια να προτείνουν χαμηλές τιμές αγοράς της παραγόμενης ενέργειας.
Μείωση 70% του κόστους παραγωγής
Σύμφωνα με το άρθρο την περασμένη δεκαετία το κόστος παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο μειώθηκε σημαντικά, πάνω από 70% σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάλυση του Bloomberg New Energy Finance και προβλέπεται ότι θα μειωθεί ακόμα περισσότερο.
Επίσης το κόστος των πάνελ μειώθηκε και τα φωτοβολταϊκά έχουν γίνει μεγαλύτερης κλίμακας, πράγμα που μειώνει το μοναδιαίο κόστος.
Οι πιο μοντέρνες εγκαταστάσεις Φ/Β, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην Κίνα, έχουν ισχύ άνω των 1.000 MW.
Ταυτόχρονα έχει εξελιχθεί η τεχνολογία των δικτύων.
Η τεχνολογική πρόοδος της Κίνας είναι τόσο μεγάλη που την περίοδο αυτή βρίσκεται σε ανάπτυξη ένα νέο εξαγωγικό δίκτυο ικανό να μεταφέρει πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια από τα δυτικά της χώρας στους γείτονές της στο Λάος και τη Καμπότζη, τη Κεντρική Ασία και πιθανώς ακόμα και στην Ευρώπη.
Ωστόσο η Ευρώπη, συνεχίζει το άρθρο, δεν χρειάζεται να ψάχνει τόσο μακριά για να βρει τις μελλοντικές ενεργειακές της πηγές.
Γιατί να μην τοποθετήσει ένα δίκτυο μεγάλων αποστάσεων που θα συνδέει τις ελληνικές ενεργειακές πηγές με την κεντρική και τη βόρειο Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αγοράς της Γερμανίας.
Ένα δίκτυο θα μπορούσε να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού και να ξεπεράσει πολλές από τις προκλήσεις που θέτει η ασυνεχής παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά και αιολικά, επειδή ο ηλεκτρισμός μπορεί να μεταφέρεται από πολλαπλές πηγές παραγωγής.
Ένα ευρύτερο δίκτυο με πολλά σημεία εισόδου, συμπεριλαμβανομένης και της εφεδρικής παραγωγής των μονάδων φυσικού αερίου θα μπορούσε να δημιουργήσει μία αξιόπιστη βάση ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους.
Αν η Κίνα μπορεί να σκεφθεί ενεργειακά δίκτυα αυτού του μεγέθους, γιατί η Ευρώπη να μην μπορεί;
Μία ελληνική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ελκυστική.
Θα μπορούσε να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και να μειώσει την εξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες αερίου ή άλλων τρίτων χωρών.
Η ανάπτυξη του δυναμικού παραγωγής και του δικτύου θα μπορούσε να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Η πρόσθετη ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη να πετύχει τον φιλόδοξο στόχο της για τη μείωση της εκπομπής ρύπων.
Και ίσως το πιο σημαντικό από όλα, καταλήγει το άρθρο, θα ήταν ότι η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα ως εξαγωγικού προϊόντος θα μπορούσε να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να σταθεί από μόνη της, να κινηθεί πέρα από τη λιτότητα και να αναπτυχθεί χωρίς τις χειροπέδες του ΔΝΤ, του ESM ή των Γερμανών φορολογούμενων.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να κτίσει ένα ασφαλές μακροπρόθεσμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα βασισμένο μόνον στον τουρισμό και τα εσπεριδοειδή.
Η ενέργεια προσφέρει ένα τρόπο για να ξεκινήσει η διαδικασία της ανανέωσης, που θα οικοδομηθεί πάνω σε μία νέα διατηρήσιμη πηγή εσόδων και πλούτου».
www.worldenergynews.gr