Διεθνή

Με ακύρωση απειλείται η σύμβαση για αγωγό φυσικού αερίου στο Περού

Με ακύρωση απειλείται η σύμβαση για αγωγό φυσικού αερίου στο Περού
O Περουβιανός Πρόεδρος Pedro Pablo Kuczynski ανακοίνωσε ότι θα καταγγείλει σύμβαση αγωγού φυσικού αερίου αξίας 5 δις δολαρίων, εφόσον διαπιστωθεί ότι το έχουν κερδίσει με δωροδοκίες, ακόμη και αν η Odebrecht  που εμπλέκεται σε σκανδάλο διαφθοράς εξέλθει από το έργο.
 Σε μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Gestion που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο την Τρίτη 27/12/29016, ο Kuczynski δήλωσε ότι μερικά από τα 29 εκατομμύρια δολάρια που χρησιμοποίησε σε δωροδοκίες η Odebrechtμπορεί να έχουν κατευθυνθεί για να κερδίσει το συμβόλαιο του αγωγού το 2014, γεγονός που θα προκαλέσει "καταγγελία της σύμβασης" εάν αληθεύει.
Ο Kuczynski είπε ότι θα εφαρμόσει μια ρήτρα στη σύμβαση για τον αγωγό Southern Peruvian Natural Gas Pipeline που επιτρέπει στο Περού να ακυρώσει την παραχώρηση, αν η διαφθορά ήταν μέρος της διαδικασίας υποβολής προσφορών.
Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση Kuczynski ανακοίνωσε ότι η  Brookfield Asset Management Inc ήταν κοντά στην αγορά του 55% των μετοχών της Odebrecht στο έργο, μια ανακοίνωση που γρήγορα επισκιάστηκε από τις αποκαλύψεις για μια προφορική  συμφωνία της Odebrecht στις Ηνωμένες Πολιτείες για την δωροδοκία αξιωματούχων στο Περού το διάστημα 2005 έως 2014.
 Η Odebrecht, που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη Βραζιλία, πρέπει να πουλήσει το 55% των μετοχών ως προϋπόθεση για την τραπεζική χρηματοδότηση της κατασκευής του.
Οι εταίροι της Odebrecht  στο έργο του αγωγού, Enagas ΑΕ και Grana y Montero, εξετάζουν την αγορά μέρους του μεριδίου της Odebrecht προκειμένου να «σφραγίσουν» μια συμφωνία με την  Brookfield πριν από την καταληκτική ημερομηνία χρηματοδότησης τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Kuczynski.
Η «Brookfield και οι άλλες εταιρείες έχουν να αξιολογήσουν με τους μετόχους τους και τις τράπεζες που τους χρηματοδοτούν, αν μπορούν να προχωρήσουν ή όχι» δεδομένου του κινδύνου να χάσουν τη σύμβαση, είπε Kuczynski.
Η κυβέρνηση Kuczynski έχει αρνήθεί να αφαιρέσει τη ρήτρα της διαφθοράς από τη σύμβαση, η οποία ήταν η αιτία κατάρρευσης της συμφωνίας με την Sempra Energy  το Νοέμβριο. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε νέο γύρο προσφορών για το έργο του αγωγού, αν ηOdebrecht δεν βγει από το πρόγραμμα εως τα μέσα Ιανουαρίου.
Οι εισαγγελείς στο Περού έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο διαφθοράς στη σύμβαση του αγωγού, την οποία Odebrecht και Enagas κέρδισαν το 2014 κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην προέδρου Ollanta Humala.
Η Grana αγόρασε ένα μερίδιο 20% στο έργο από την Odebrecht το 2015.
Οι εισαγγελείς έχουν πει ότι ο Humala πήρε παράνομα κεφάλαια από την Odebrecht, αλλά δεν έχουν προχωρήσει σε μήνυση. Ο Humala έχει αρνηθεί αδικοπραγία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης