Τελευταία Νέα

Στην Αλεξανδρούπολη το πρώτο σύστημα τηλεθέρμανσης από γεωθερμία στην Ελλάδα

Στην Αλεξανδρούπολη το πρώτο σύστημα τηλεθέρμανσης από γεωθερμία στην Ελλάδα

Το έργο περιλαμβάνει ένα θερμικό σταθμό 222,5 τετρ. μέτρων στην περιοχή Άνθεια και το δίκτυο τηλεθέρμανσης, συνολικού μήκους 18 χιλιομέτρων

Ολοκληρώνεται σήμερα η υποβολή προσφορών στον διεθνή διαγωνισμό που έχει προκηρύξει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, για την κατασκευή ενός συστήματος τηλεθέρμανσης, το οποίο θα εξυπηρετεί κτίρια και θερμοκήπια στην περιοχή.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 6,22 εκατ. ευρώ, ενώ πρόκειται για την πρώτη στη χώρα μας εκμετάλλευσης ενός γεωθερμικού πεδίου για την κάλυψη των θερμικών αναγκών κτιριακών εγκαταστάσεων και αγροτικών καλλιεργειών.
Θα αξιοποιηθεί το γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας (ή πιο σωστά χαμηλής θερμοκρασίας) Αρίστηνου, θερμικής ισχύος 9,8 MWth.
Το έργο θα περιλαμβάνει ένα θερμικό σταθμό 222,5 τετ. μέτρων στην περιοχή Άνθεια και το δίκτυο τηλεθέρμανσης, συνολικού μήκους 18 χιλιομέτρων.
Για τη θέρμανση μέσω του γεωθερμικού ρευστού θα πραγματοποιηθούν δύο γεωτρήσεις βάθους 550 μέτρων, μέσω των οποίων το ρευστό θα επανεισάγεται στο γεωθερμικό πεδίο.
Η μέγιστη μεταφερόμενη θερμική ισχύς θα είναι περίπου 10 MW, από τα οποία τα 9 MW θα χρησιμοποιούνται για την τηλεθέρμανση των θερμοκηπίων και το υπόλοιπο 1 MW για την τηλεθέρμανση 12 κτιρίων.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 18 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Στα γεωθερμικά πεδία χαμηλής θερμοκρασίας, τα οποία ήταν παλιότερα γνωστά ως πεδία χαμηλής και μέσης ενθαλπίας, το ρευστό που βγαίνει από τα έγκατα της γης είναι θερμότερο από τους 25 βαθμούς Κελσίου και πιο ψυχρό από τους 90 βαθμούς.

Η θερμότητα αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί κατά κύριο λόγο σε θερμοκήπια, ιχθυοτροφεία και μονάδες ξήρανσης, μειώνοντας κατακόρυφα τα λειτουργικά τους έξοδα, όπως επίσης και για τη θέρμανση κατοικιών, σχολείων και νοσοκομείων με πολύ μικρό κόστος.

Αναξιοποίητο το γεωθερμικό δυναμικό της χώρας

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας υπάρχει αξιόλογο γεωθερμικό δυναμικό, ακόμη και σήμερα η αξιοποίηση είναι αρκετά περιορισμένη.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει στα «σκαριά» ένα νέο νομοσχέδιο για την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων χαμηλών θερμοκρασιών, το οποίο διαχωρίζει την εκμετάλλευση από τη διαχείρισή τους.
Έτσι, στα πεδία χαμηλής θερμοκρασίας, τα οποία χαρακτηρίζονται ως τοπικού ενδιαφέροντος και ανήκουν στην αρμοδιότητα της τοπικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δίνεται η δυνατότητα μίσθωσης μόνο της εκμετάλλευσης σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Ως φορέας διαχείρισης του πεδίου μπορεί να ορισθεί η οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες υποχρεώσεις με την αρωγή του ΙΓΜΕ, αλλά και όποιον επιστημονικό ή ερευνητικό φορέα εκείνη επιλέξει.
Το ΥΠΕΝ υποστηρίζει πως ο διαχωρισμός θα κάνει πιο ορθολογική εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων χαμηλής θερμοκρασίας, βελτιώνοντας την πρόσβαση σε επενδυτές κάθε μεγέθους.
Επίσης, εκτιμά πως θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επενδυτική κινητικότητα που αναπτύσσεται με επίκεντρο γεωθερμικά πεδία στη Βόρεια Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε οι διάφορες χρήσεις να μπουν σε σειρά αξιοποίησης και έτσι η χρήση της γεωθερμίας να γίνει πιο φθηνή και αποτελεσματική.
Έτσι, για παράδειγμα, το ρευστό θα αξιοποιείται πρώτα για τηλεθέρμανση (όπου απαιτούνται 70 βαθμοί Κελσίου) και μετά στα θερμοκήπια (όπου απαιτούνται 50 βαθμοί).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης