Άνοιξε στη Γαλλία η πρώτη μονάδα ανακύκλωσης ηλιακών πάνελ στην Ευρώπη

Άνοιξε στη Γαλλία η πρώτη μονάδα ανακύκλωσης ηλιακών πάνελ στην Ευρώπη

Άνοιξε στη Γαλλία η πρώτη μονάδα ανακύκλωσης ηλιακών πάνελ στην Ευρώπη

Ο γαλλικός όμιλος Veolia άνοιξε την πρώτη μονάδα ανακύκλωσης ηλιακών συλλεκτών στην Ευρώπη και σκοπεύει να κατασκευάσει περισσότερες καθώς χιλιάδες τόνοι γηρασμέων ηλιακών συλλεκτών θα φθάσουν στο τέλος της ζωής τους επόμενα χρόνια.
Το νέο εργοστάσιο στο Rousset, νότια Γαλλία, έχει συμβόλαιο με την οργανισμό PV Cycle France για την ανακύκλωση 1.300 τόνων ηλιακών συλλεκτών το 2018 - σχεδόν όλα τα ηλιακά πάνελ που θα φτάσουν τέλος της ζωής τους στη Γαλλία φέτος - και αναμένεται να το 2022 να φθάσουν μέχρι τους 4 000 τόνους.
"Πρόκειται για το πρώτο εργοστάσιο ανακύκλωσης ηλιακών συλλεκτών στην Ευρώπη, και  ενδεχομένως στον κόσμο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Gilles Carsuzaa, επικεφαλής της ανακύκλωσης ηλεκτρονικών ειδών της Veolia.
Τα πρώτα φωτοβολταϊκά πάνελ - τα οποία έχουν διάρκεια ζωής περίπου 25 ετών - μόλις τώρα αρχίζουν να βγαίνουν από τις στέγες και τις ηλιακές εγκαταστάσεις σε ποσότητες αρκετά σταθερές και σημαντικές για να δικαιολογούν την κατασκευή ενός ειδικού εργοστασίου, δήλωσε.
Μέχρι σήμερα, τα παλαιά ή σπασμένα ηλιακά πάνελ έχουν συνήθως ανακυκλωθεί σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης γυαλιού γενικής χρήσης, όπου μόνο τα γυάλινα και αλουμινένια πλαίσια ανακτώνται και το ειδικό γυαλί τους αναμειγνύεται με άλλα γυαλιά. Το υπόλοιπο συχνά καίγεται σε φούρνους τσιμέντου.
Σε μελέτη του 2016 σχετικά με την ανακύκλωση των ηλιακών συλλεκτών, ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) ανέφερε ότι μακροπρόθεσμα, η κατασκευή ειδικών εργοστασίων ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών πλαισίων  θα έχει νόημα καθώς εκτιμά  ότι τα ανακτηθέντα υλικά θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 450 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030 και να υπερβούν τα 15 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050.
Τα ρομπότ στο νέο εργοστάσιο της Veolia διασπούν τα πάνελ για να ανακτήσουν γυαλί, πυρίτιο, πλαστικά, χαλκό και ασήμι, τα οποία συνθλίβονται σε κόκκους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέων πάνελ.
Ένα τυπικό ηλιακό πάνελ κρυσταλλικού πυριτίου αποτελείται από 65-75% γυαλί, 10-15% αλουμίνιο για το πλαίσιο, 10% πλαστικό και μόλις 3-5% πυρίτιο.
Το νέο εργοστάσιο δεν ανακυκλώνει ηλιακούς συλλέκτες λεπτού υμενίου, που αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό της γαλλικής αγοράς.
Η Veolia ανακοίνωσε ότι αποσκοπεί στην ανακύκλωση όλων των παροπλισμένων φωτοβολταϊκών πάνελ στη Γαλλία και θέλει να χρησιμοποιήσει αυτήν την εμπειρία για την κατασκευή παρόμοιων εγκαταστάσεων στο εξωτερικό.
Η εγκατεστημένη ηλιακή δυναμικότητα  αυξάνεται 30-40% ετησίως στη Γαλλία, από 53.000 τόνους εγκατεστημένους το 2016 σε 84.000 τόνους το 2017, δήλωσε η Veolia.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Veolia αναμένει ότι η ποσότητα των παροπλισμένων φωτοβολταϊκών πάνελ θα αυξηθεί σε δέκα εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2050.
Η IRENA εκτιμά ότι οι παγκόσμιες ροές αποβλήτων από φωτοβολταϊκά θα αυξηθούν από 250.000 τόνους στο τέλος του 2016 - λιγότερο από το 1% της εγκατεστημένης χωρητικότητας - σε πάνω από πέντε εκατομμύρια τόνους έως το 2050.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης