Το κόστος για τη ριζική αναβάθμιση των έργων ανανεώσιμων πηγών είναι σχετικά υψηλό, ενώ θα χρειασθεί και τροποποίηση της άδειας παραγωγής
Μία περίπλοκη εξίσωση, αναφορικά με το καθεστώς με το οποίο θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα έργα τους, θα πρέπει να λύσουν άμεσα οι ιδιοκτήτες της πρώτης «γενιάς» αιολικών πάρκων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.
Κι αυτό γιατί, εντός των επόμενων 2 - 3 ετών, εκπνέουν οι 20ετείς συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) που έχουν υπογράψει, χάνοντας έτσι την ενίσχυση μέσω feed-in-tarriff.
Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, σε ορίζοντα τριετίας η συνολική ισχύς των αιολικών σταθμών που θα απωλέσουν τις σταθερές ταρίφες ανέρχεται σε τουλάχιστον 200 MW.
Έτσι, οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να αποφασίσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιώνεται στη συνέχεια η παραγόμενη «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, επιλέγοντας είτε να συνεχίσουν να λειτουργούν τα πάρκα με επιμέρους αναβαθμίσεις του εξοπλισμού ή με απλή συντήρηση, είτε να προχωρήσουν σε ριζική αναβάθμισή τους (repowering).
Οι δύο αυτές επιλογές προβλέπονται από τον νόμο 4414/2016, σύμφωνα με τον οποίο τα πάρκα που θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως έχουν θα πουλούν την παραγόμενη ενέργεια σε τιμές χονδρεμπορικής αγοράς, ενώ όσα υποβληθούν σε repowering θα υπογράψουν νέες συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης.
Μάλιστα, χθες (18/6) η ΡΑΕ ανακοίνωσε τη γνωμοδότησή της αναφορικά με το τι ορίζεται ως ριζική ανακαίνιση (repowering) των αιολικών σταθμών και πώς θα αποζημιώνονται τα ανακαινισμένα έργα στη συνέχεια.
Έτσι, όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση, ριζική ανανέωση ενός πάρκου σημαίνει την αντικατάσταση τουλάχιστον των ανεμογεννητριών του, με δεδομένο πως οι ανεμογεννήτριες αποτελούν το 70% του κόστους ενός αιολικού σταθμού.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, όσα έργα ισχύος έως 3 MW (και στην περίπτωση των ενεργειακών κοινοτήτων έως 6 MW) υποβληθούν σε repowering, θα λαμβάνουν ως λειτουργική ενίσχυση το 85% της υψηλότερης κατακυρωθείσας προσφοράς του προηγούμενου διαγωνισμού.
Από την άλλη πλευρά, οι σταθμοί μεγαλύτερης ισχύος θα συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για την κατακύρωση νέας τιμής αναφοράς.
Περισσότερα από 100 τα παλαιά έργα ΑΠΕ
Στο κείμενο της γνωμοδότησης, η Αρχή επισημαίνει πως από το μητρώο της προκύπτει πάνω από 100 έργα ΑΠΕ βρίσκονται σε λειτουργική κατάσταση για περίπου 20ετία, η πλειονότητα των οποίων είναι αιολικά πάρκα.
Επίσης, συμπληρώνει πως το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για έργα που βρίσκονται σε καθεστώς ριζικής ανανέωσης είναι αρκετά σημαντικό, ώστε να πρέπει να υπάρξει πρόνοια για επιπλέον αύξηση της δημοπρατούμενης ισχύος μέσω των διαγωνισμών, πέραν αυτής που έχει δρομολογηθεί να εκχωρηθεί από φέτος και για 3 χρόνια.
Ωστόσο, άνθρωποι της αγοράς επισημαίνουν πως η επιλογή για το διάδοχο καθεστώς του feed-in-tarriff αποτελεί σύνθετη διαδικασία, που μόνο κατά περίπτωση μπορεί να απαντηθεί.
Έτσι, αν και η συνέχιση της λειτουργίας ενός πάρκου ως έχει σημαίνει πως θα αποζημιώνεται πλέον με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος, αποτελεί την απλούστερη λύση και τη λιγότερο κοστοβόρα, τη στιγμή μάλιστα που με επιμέρους παρεμβάσεις στα κιβώτια των ταχυτήτων ή τα πτερύγια των ανεμογεννητριών (το λεγόμενο revamping) μπορεί να αυξηθεί η απόδοση του σταθμού.
Από την άλλη πλευρά, είτε με τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς είτε με την εξασφάλιση του το 85% της υψηλότερης κατακυρωθείσας προσφοράς του προηγούμενου διαγωνισμού, τα πάρκα που θα υποβληθούν σε repowering θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις.
Ωστόσο, το κόστος για τη ριζική ανανέωση είναι σαφώς πολύ υψηλότερο, ενώ θα χρειασθεί τροποποίηση της άδειας παραγωγής.
Επίσης, είναι πιθανό να προκύψουν προβλήματα χωροθέτησης.
Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ περιλαμβάνει και τη ριζική ανανέωση και των μονάδων ΑΠΕ των υπόλοιπων τεχνολογιών.
Έτσι, στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, ως repowering ορίζει την αντικατάσταση τουλάχιστον των panel και των inverter, ενώ στα έργα βιομάζας/βιοαερίου και ΣΗΘΥΑ την αντικατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού τους εξοπλισμού.
Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά που έχουν υποβληθεί σε ριζική ανανέωση, η ΡΑΕ προβλέπει πως ανεξαρτήτως εγκατεστημένης ισχύος θα λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς, για να κατακυρώσουν τιμή αναφοράς.
www.worldenergynews.gr