Στόχος είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας με την κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή να γίνει εντός του 2018
Έως το τέλος του τρέχοντος μηνός εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) με τις κοινοπραξίες TOTAL - ExxonMobil - Ελληνικά Πετρέλαια για την περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και REPSOL - ΕΛΠΕ για το Ιόνιο, σε ότι αφορά τους όρους των συμβάσεων ανάληψης του έργου της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΥ Γιάννη Μπασιά εφόσον υπάρξει συμφωνία για τους όρους των συμβάσεων θα ακολουθήσει εισήγηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υπογραφή τους, έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κύρωση τους από τη Βουλή.
Στόχος όπως επισημαίνει ο κ. Μπασιάς είναι, η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου.
Οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου αλλά και υψηλής απόδοσης καθώς τα βάθη της θάλασσας είναι μεγάλα που σημαίνει ότι το κόστος των γεωτρήσεων είναι αντίστοιχα υψηλό.
Ωστόσο θεωρείται ότι σε λίγα χρόνια όταν οι κοινοπραξίες θα είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις, θα έχει ωριμάσει και η τεχνολογία για έρευνες σε βάθη άνω των τριών χιλιάδων μέτρων.
Η ολοκλήρωση των παραχωρήσεων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ θα διευκολύνει την προσπάθεια διενέργειας νέων σεισμικών ερευνών και στη θαλάσσια ζώνη νότια της Κρήτης για την περαιτέρω διερεύνηση των γεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.
Καθυστερήσεις στις έρευνες στα Ιωάννινα
Εν τω μεταξύ η ΕΔΕΥ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή των Ιωαννίνων όπου οι έρευνες για υδρογονάνθρακες αντιμετωπίζουν αντιδράσεις.
Σύμφωνα με την εταιρεία υπάρχει ήδη καθυστέρηση του ερευνητικού προγράμματος κατά ένα χρόνο με κόστος που εκτιμάται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ την ημέρα.
Παράλληλα η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων αυτή την περίοδο διαμορφώνει το νέο πλαίσιο ασφαλείας για τις υπεράκτιες έρευνες υδρογονανθράκων με στόχο την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση μεγάλων κινδύνων, όπως για παράδειγμα της διαρροής πετρελαίου στη θάλασσα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατάρτιση σειράς κατευθυντήριων οδηγιών προς τους διαχειριστές υπεράκτιων εγκαταστάσεων ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις αρμόδιες αρχές γειτονικών χωρών όπως η Ιταλία και η Κύπρος για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Η ΕΔΕΥ βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των εκθέσεων ασφαλείας για όλες τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη χώρα.
Σύμφωνα με την προθεσμία που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλες τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 19 Ιουλίου.
Η ΕΔΕΥ βρίσκεται επίσης σε στάδιο δημιουργίας ενός μηχανισμού για την εμπιστευτική αναφορά θεμάτων ασφαλείας από εργαζόμενους στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.
www.worldenergynews.gr