Στην πρωτιά η Κίνα στην παγκόσμια αγορά της αιολικής ενέργειας
Η χρονιά της αιολικής ενέργειας ήταν το 2017 καθώς το συγκεκριμένο έτος προστέθηκαν 52 MW με νέες εγκαταστάσεις ανά τον πλανήτη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC) που δημοσιεύει το cnbc.
Στην κορυφή βρίσκεται η Κίνα η οποία έχει επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έτσι ώστε να περιορίσει τα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα ρύπανσης σε αρκετές περιφέρειες και πόλεις της.
Ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο, αυξάνοντας την ισχύ κατά 15,6 GW, ενώ στην τρίτη θέση μένουν οι ΗΠΑ, όπου πέρυσι η εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε κατά μόλις 7 GW. Είναι σαφές ότι η πράσινη ενέργεια δεν είναι στις προτεραιότητες της αμερικανικής κυβέρνησης Τραμπ, που αντιθέτως θέλει να στηρίξει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.
Αναλυτικά:
10. Ιταλία: Διαθέτει περισσότερες από 9 GW χωρητικότητας αιολικής ενέργειας
9. Καναδάς: Με περισσότερες από 12 GW εγκατεστημένης ισχύος, ο Καναδάς έχει αρκετή ισχύ για περισσότερα από 3 εκατομμύρια σπίτια, σύμφωνα με την Καναδική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (CWEA).
Δέκα έργα ολοκληρώθηκαν πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας 341 μεγαβάτ (MW) νέας εγκατεστημένης ισχύος. Σύμφωνα με την CWEA, υπάρχουν περίπου 300 αιολικά πάρκα που λειτουργούν στον Καναδά.
8. Βραζιλία: Η Βραζιλία πρόσθεσε πάνω από 2 GW αιολικής ισχύος το 2017, σύμφωνα με την GWEC. Η αιολική βιομηχανία απασχολούσε 190.000 άτομα στη Βραζιλία στο τέλος του 2017 και η χώρα έχει "μερικούς από τους καλύτερους αιολικούς πόρους’’ στον κόσμο.
7. Γαλλία: Σημαντικό έτος για τη Γαλλία το 2017, καθώς εγκατέστησε 1.694 MW αιολικής ενέργειας. Η συνολική εγκατεστημένη χωρητικότητά της είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει ένα εντυπωσιακό νούμερο 11 εκατομμυρίων σπιτιών.
6. Ηνωμένο Βασίλειο: Μια πρόσφατη έκθεση της βιομηχανίας WindEurope ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί το "μεγαλύτερο ποσοστό εγκατεστημένης υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας στην Ευρώπη, που αντιπροσωπεύει το 43% όλων των εγκαταστάσεων".
Συνολικά, το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέστησε 4.270 MW αιολικής ισχύος το 2017, πέντε φορές περισσότερο από το 2016.
5. Ισπανία: Αν και τα στοιχεία από την WindEurope δείχνουν ότι η Ισπανία 96 MW το 2017, η χώρα είναι ένας μεγάλος παίκτης στον ευρωπαϊκό τομέα της αιολικής ενέργειας, ακολουθώντας τη Γερμανία σε ότι αφορά τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ.
4. Ινδία: Ρεκόρ σημείωσε η Ινδία το 2017 εγκαθιστώντας πάνω από 4 GW, με το GWEC να συμπληρώνει ότι η Ασία ήταν η μεγαλύτερη περιφερειακή αγορά του πλανήτη για την ανάπτυξη νέας αιολικής ενέργειας, διατηρώντας τα σκήπτρα για ένατη συνεχόμενη χρονιά.
3. Γερμανία: Εγκατέστησε χωρητικότητα μεγαλύτερη από 6,5 GW μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σύγκριση με το 2016, σύμφωνα με το GWEC.
2. ΗΠΑ: Η αγορά αιολικών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ εγκατέστησε μόλις πάνω από 7 GW το 2017. Το Τέξας παραμένει ο μεγαλύτερος παίκτης στη χώρα, με περισσότερες από 22 GW αιολικής ενέργειας στο τέλος του 2017.
1. Κίνα: Στην έκθεσή της, η GWEC χαρακτήρισε την Κίνα ως την «κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας». Η "μεγαλύτερη συνολική αγορά αιολικής ενέργειας από το 2009", η Κίνα εγκατέστησε 19,7 GW δυναμικότητας το 2017.
www.worldenergynews.gr