Καθώς θεωρείται σίγουρο πως στους διαγωνισμούς του Ιουλίου θα εκχωρηθεί αρκετά μικρότερη ισχύς έργων από την προβλεπόμενη, η επανάληψή τους λίγους μήνες αργότερα θα δώσει τη δυνατότητα να προσεγγιστούν οι στόχοι που έχουν τεθεί
Την πραγματοποίηση των επομένων διαγωνισμών για νέα έργα ΑΠΕ εντός του 2018 έχει ήδη δρομολογήσει η ΡΑΕ, οι οποίοι θα ακολουθήσουν την «πρεμιέρα» του καινούριου καθεστώτος ενίσχυσης, που θα γίνει στις 2 Ιουλίου με τη διενέργεια των τριών πρώτων ανταγωνιστικών διαδικασιών.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να δημοσιευθεί σήμερα Δευτέρα (4/6) η σχετική απόφαση της Αρχής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι διαγωνισμοί θα έχουν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά με τον πρώτο «γύρο» που θα διενεργηθεί το καλοκαίρι, ενώ στόχος είναι να «μεταφερθεί» σε αυτούς η δημοπρατούμενη ισχύς που προβλέπεται για φέτος και η οποία δεν θα εκχωρηθεί μέσω των διαγωνισμών του Ιουλίου.
Έτσι, θα υπάρξουν και πάλι τρεις ξεχωριστές μειοδοτικές διαδικασίες, για φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW, φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης του 1 MW και μικρότερης ή ίσης των 20 MW και αιολικούς σταθμούς μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης των 3 MW και μικρότερης ή ίσης των 50 MW.
Επίσης, και πάλι το επίπεδο ανταγωνισμού αναμένεται να ορισθεί στο 75%.
Αν και δεν έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία που έχει επιλέξει η Αρχή για τον επόμενο «γύρο», η διενέργειά του τοποθετείται μέσα στο φθινόπωρο.
Ένας προγραμματισμός που θεωρείται εύλογος, με δεδομένο κατ’ αρχάς ότι θα πρέπει να έχει πρώτα οριστικοποιηθεί η λίστα των έργων που θα ενταχθούν σε καθεστώς ενίσχυσης με τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς του Ιουλίου, έχοντας στο μεταξύ εξετάσει τυχόν ενστάσεις που θα υποβληθούν.
Περιορισμένη συμμετοχή στο πρώτο σετ διαγωνισμών
Από την άλλη μεριά, ο «οδικός χάρτης» που έχει καταρτίσει η Αρχή για την υλοποίηση νέων έργων ανανεώσιμων πηγών έως το 2020 είναι αρκετά εμπροσθοβαρής, προβλέποντας για φέτος η δημοπράτηση αιολικών πάρκων 300 MW και φωτοβολταϊκών ίδιας συνολικής ισχύος.
Επομένως, με δεδομένο πως είναι προδιαγεγραμμένο ότι με τους τρεις πρώτους διαγωνισμούς του Ιουλίου θα εκχωρηθεί αρκετά μικρότερη ισχύς, η επανάληψή τους μέσα στο φθινόπωρο θα δώσει τη δυνατότητα να προσεγγιστούν ακόμη περισσότερο αυτοί οι στόχοι.
Ένας σημαντικός λόγος που όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στη σχετική περιορισμένη συμμετοχή στην «πρεμιέρα» της διαδικασίας το καλοκαίρι, έχει να κάνει με το ότι αρκετοί υποψήφιοι εμφανίζονταν διστακτικοί στο να συμμετάσχουν, καθώς έως και την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχε ξεκαθαριστεί τι θα συνέβαινε με τις εγγυητικές επιστολές των έργων που συμμετείχαν ανεπιτυχώς στους διαγωνισμούς.
Έτσι, μόλις την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ πως θα καταθέσει τροπολογία, η οποία θα προβλέπει τη δυνατότητα επιστροφής της εγγυητικής, για τους σταθμούς που δεν θα κατακυρώσουν τιμή αναφοράς.
Πάντως, η άρση αυτής της εκκρεμότητας είναι αβέβαιο αν θα μπορέσει να επηρεάσει τη συμμετοχή στις ανταγωνιστικές διαδικασίες του Ιουλίου, αφού έγινε στο «παρά πέντε» της εκπνοής της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, η οποία λήγει αύριο Τρίτη (5/6).
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ δεν πρόκειται να δώσει παράταση στην προθεσμία.
www.worldenergynews.gr