Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέτρα στήριξης μονάδων άνθρακα και πυρηνικών σχεδιάζει ο Trump - Πρωτοφανής παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρισμού

tags :
Μέτρα στήριξης μονάδων άνθρακα και πυρηνικών σχεδιάζει ο Trump - Πρωτοφανής παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρισμού

Το υπουργείο Ενέργειας θα ζητήσει από τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια από προβληματικές μονάδες παραγωγής

Νέο μέτωπο ανοίγει ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump. Μετά τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο ήρθε η σειρά της ηλεκτρικής ενέργειας για την οποία θα ληφθούν μέτρα με δικαιολογία την εθνική ασφάλεια.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει ζητήσει στον υπουργό Ενέργειας Rick Perry να αναλάβει επείγοντα μέτρα για τη λειτουργία  μονάδων άνθρακα και πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται σε κίνδυνο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή 1/6/2018, κάτι που θα ισοδυναμούσε με μια πρωτοφανή παρέμβαση στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας
Σύμφωνα με το σχέδιο, το Υπουργείο Ενέργειας των Η.Π.Α. (DOE) θα μπορούσε να λάβει έκτακτα μέτρα σύμφωνα με τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας για να κατευθύνει τους φορείς εκμετάλλευσης να αγοράσουν ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα και πυρηνικές εγκαταστάσεις και θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει ένα λεγόμενο "Στρατηγικό Αποθετήριο Ηλεκτρικής Παραγωγής".
"Δυστυχώς, οι επικείμενες αποχωρήσεις των εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής με ασφάλεια σε καύσιμα οδηγούν σε ταχεία εξάντληση ενός κρίσιμου μέρους του ενεργειακού μίγματος του έθνους μας και επηρεάζουν την ανθεκτικότητα του ηλεκτρικού μας δικτύου", δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Sarah Sanders σε ανακοίνωσή της
Σύμφωνα με το Reuters η κίνηση θα εξυπηρετούσε το στόχο της κυβέρνησης να ενισχύσει τις βιομηχανίες άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας της Αμερικής που έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία  χρόνια εν μέσω ανταγωνισμού από  το φυσικό αέριο, την ηλιακή και αιολική ενέργεια.
Η ιδέα ήρθε αφού οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ενέργειας απέρριψαν πρόταση του  Perry να επιδοτήσουν τα πυρηνικά εργοστάσια και τις μονάδες άνθρακα για την παροχή «ανθεκτικότητας» στο δίκτυο.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι αφορά τη «συνταξιοδότηση» παλαιών μονάδων άνθρακα και πυρηνικών σταθμών  που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ επειδή - σε αντίθεση με τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια και φυσικό αέριο - οι άνθρακες και οι πυρηνικές γεννήτριες μπορούν να αποθηκεύουν καύσιμα στο εργοτάξιο.

Τα μέτρα  για την στήριξη προβληματικών μονάδων έρχονται την ώρα το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου  με αφορμή τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου απειλεί την παγκόσμια οικονομία. Η ΕΕ προσέφυγε στον ΠΟΕ ενώ Μεξικό και Καναδάς ανακοίνωσαν αμέσως αντίποινα.
Μάλιστα η  ανταπόδοση των  δασμών προκάλεσε την …αντίδραση Trump. «Ο Καναδάς αντιμετώπιζε πολύ άσχημα τις Αγροτικές επιχειρήσεις μας και τους Γεωργούς μας επί μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πολύ περιοριστικός στο εμπόριο!
Πρέπει να ανοίξουν τις αγορές τους και να ρίξουν τους εμπορικούς φραγμούς!
Έχουν πολύ σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα μαζί μας», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Είμαι βαθιά απογοητευμένη για αυτή την αδικαιολόγητη απόφαση», τόνισε με ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Teresa Μay.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εξαιρούνται μονίμως από δασμούς και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να προστατέψουμε και να διαφυλάξουμε τους εργαζόμενους μας και τις βιομηχανίες μας», πρόσθεσε.
Οι βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου της Βρετανίας είναι τεράστιας σημασίας για το ΗΒ, τόνισε, σημειώνοντας ότι επίσης συνεισφέρουν στην αμερικανική βιομηχανία, όπως σε σχέδια της αμυντικού τομέα που στηρίζει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.


Παράλληλα οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στους G7 τόνισαν ότι οι δασμοί αποτελούν απειλή για την ανάπτυξη.
Η κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και πολλών βασικών συμμάχων θα κυριαρχήσει στην τριήμερη συνάντηση στον Καναδά των οικονομικών ηγετών της Ομάδας των Επτά Βιομηχανοποιημένων Εθνών που ξεκινά την Πέμπτη  με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin  να ποτελεί τον στόχο των καταγγελιών και των έντονων πιέσεων .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης