Ενέργεια

Σε λειτουργία ο πρώτος τερματικός σταθμός του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου – Θα τροφοδοτεί τον αγωγό TAP

Σε λειτουργία ο πρώτος τερματικός σταθμός του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου – Θα τροφοδοτεί τον αγωγό TAP

Εντός του 2018 αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρώτες παραδόσεις

Ο πρώτος τερματικός σταθμός, που αποτελεί και το σημείο εκκίνησης του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο οποίος θα διέρχεται και από την Ελλάδα, μέσω του αγωγού TΑΡ, εγκαινιάστηκε χθες στο Αζερμπαϊτζάν.
Πρόκειται για τον τερματικό σταθμό πετρελαίου και αερίου Sangachal, που βρίσκεται περίπου 55 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Μπακού.
«Με το έργο αυτό δημιουργούμε ένα νέο ενεργειακό χάρτη στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, εγκαινιάζοντας το έργο.
Η ΒΡ, η εταιρία που λειτουργεί το έργο, σε ανάρτησή της στο Twitter έγραψε πως το τέρμιναλ του Sangachal είναι έτοιμο για τις πρώτες εμπορικές παραδόσεις αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ, το οποίο θα τροφοδοτεί με αέριο το Νότιο Διάδρομο και τον αγωγό ΤΑΡ. 
Οι πρώτες παραδόσεις προγραμματίζονται εντός του 2018 και οι πρώτες εξαγωγές προορίζονται για την Τουρκία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΒΡ, στην κατασκευή του νέου τερματικού έφθασαν να απασχολούνται τις περιόδους αιχμής περί τα 10.000 άτομα, ενώ συνολικά χρειάστηκαν 50 εκατομμύρια εργατοώρες για να ολοκληρωθεί το έργο.
Ας σημειωθεί ότι το project του Νότιου Διαδρόμου Αερίου, πέραν από την ανάπτυξη του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ΙΙ, περιλαμβάνει και τους τρείς αγωγούς που διασχίζουν τη Γεωργία και την Τουρκία για να καταλήξουν στον ΤΑΡ, ο οποίος ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και φθάνει ως την Ιταλία, μέσω Αλβανίας. 
Η ΒΡ είναι leader τόσο στην κοινοπραξία που αναπτύσσει το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ, όσο και της κοινοπραξίας του αγωγού ΤΑΡ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης