Συμμετοχή με 50% στο τεμάχιο 8 μαζί με την Eni
Η αίτηση της γαλλικής Totalγια συμμετοχή στο τεμάχιο 8, σε ποσοστό 50% – 50%, με την ιταλική Eni, προμηνύει περαιτέρω εμπλοκή του γαλλικού κολοσσού και σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ που έχουν αδειοδοτηθεί στην ιταλική εταιρεία, εκτιμά η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας.
Η Επιτροπή ενημερώθηκε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία από τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, για όλα τα θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης στον τομέα των υδρογονανθράκων
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άγγελος Βότσης, εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι η Total θα βρεθεί στο τεμάχιο 8 μαζί με την Eni με συμμετοχή 50%, προσθέτοντας ότι μένουν μόνο τα τυπικά της έγκρισης από τις κυπριακές αρχές.
«Αναμένονται παρόμοιες κινήσεις, δηλαδή κινήσεις συμμετοχής ΤΟΤΑL και ΕΝΙ και σε άλλα τεμάχια και αυτό είναι επίσης θετικό και το έχουμε χαιρετίσει», πρόσθεσε ο κ. Βότσης.
Αναφορικά με την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, ο κ. Βότσης είπε πως η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά το θέμα. «Ελπίζουμε να έχουμε σύντομα την καλύτερη δυνατή εξέλιξη των πραγμάτων, θα ενημερωθούν και οι αρχηγοί των πολιτικών δυνάμεων για κάποια θέματα τα οποία υπάρχουν που αφορούν την αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη», σημείωσε.
Σε σχέση με το αίτημα της Noble, διαχειρίστριας του Αφροδίτη για τροποποίηση των όρων του συμβολαίου με την Κυβέρνηση, ο κ. Βότσης είπε πως το θέμα τέθηκε από την εταιρεία λόγω της δραματικής μείωσης των τιμών πετρελαίου σε σχέση με τις τιμές όταν υπογράφηκε το συμβόλαιο.
«Αυτό δεν μπορεί να μην το λάβει κανείς υπόψη και θα πρέπει η Κυβέρνηση να προσμετρήσει όλα τα δεδομένα και να σκεφθεί δίκαια, σωστά, ορθολογιστικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι θέλουμε όλοι και εμείς, ως ο μεγάλος μέτοχος του Αφροδίτη, να πετύχουμε τιμές για να μπορούμε να το αξιοποιήσουμε και γι’ αυτό γινόταν η μεγάλη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο», είπε, προσθέτοντας πως δεν είναι παράλογο να το σκεφτεί κάποιος ότι η συμφωνία εκμετάλλευσης δυσκολεύεται από τις τιμές του προϊόντος στη διεθνή αγορά.
«Έχουμε δει τεράστια πτώση των τιμών και αυτό πρέπει να το λάβεις υπόψη», ανέφερε, σημειώνοντας πως «πιστεύω ότι με καλή θέληση και διασφαλίζοντας απόλυτα τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα είναι να βρούμε τους τρόπους να αξιοποιήσουμε το προϊόν το οποίο έχουμε, και με αυτόν που θα το αξιοποιήσει να είμαστε και οι δύο ικανοποιημένοι για να πετύχουμε το δυνατό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τις τουρκικές απειλές, ο Πρόεδρος της Επιτροπής διατύπωσε την εκτίμηση πως τα θέματα που αφορούν το πού θα πωληθεί το φυσικό αέριο του Αφροδίτη, σε ποιές τιμές, και το πώς θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο από την κυπριακή ΑΟΖ «είναι πιο κρίσιμα παρά οι απειλές της Τουρκίας που φαίνεται ότι δεν ακουμπούν το κοίτασμα Αφροδίτη».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αντρέας Κυπριανού είπε πως είμαστε στο τελικό στάδιο για τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη, όπως πολύ καλά γνωστά είναι τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τη διεκδίκηση μέρους αυτών των αποθεμάτων από τη Ισραήλ, όμως είμαστε σε καλή διαδικασία συζήτησης και εξεύρεσης λύσης.
Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την είσοδο της γαλλικής ΤΟΤAL στο τεμάχιο 8 σε ποσοστό 50% με τη ιταλική ΕΝΙ, θέμα το οποίο χαρακτήρισε ως κλειστό.
«Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό ότι ένας στρατηγικός σύμμαχος, στρατηγικός εταίρος στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και του φυσικού αερίου της ΑΟΖ μας η Γαλλία δηλαδή, μια αποφασιστική σύμμαχος χώρα συμμετέχει μαζί με την ΕΝΙ και στο τεμάχιο 8», είπε.
«Και υπάρχει η διαδικασία και η προσπάθεια, αν θέλετε, επέκτασης αυτής της συνεργασίας της ΤΟΤΑL με την ΕΝΙ και σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ», κατέληξε.
Ανησυχίες εξέφρασε το ΑΚΕΛ με τον βουλευτή του κόμματος, Κώστα Κώστα, να αναφέρεται στις «εντεινόμενες αντιδράσεις από κύκλους του Ισραήλ για τηn ανάπτυξη του κοιτάσματος ‘Αφροδίτη’ του μόνου μέχρι στιγμής πιστοποιημένου κοιτάσματος της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού Υπουργού Ενέργειας ότι μετά από επτά χρόνια συζητήσεων οι δύο Kυβερνήσεις δεν έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης και ότι θα προσφύγουν σε διαιτησία, λέγοντας ότι αυτές είναι «ενδεικτικές της αδυναμίας της Kυβέρνησης μας να κάνει όλα όσα απαιτούνται για την ανάπτυξη του κοιτάσματος».
Όπως είπε, στο παρελθόν καλέσαμε την Kυβέρνηση να ανησυχήσει από τις αντιδράσεις στο Ισραήλ και να δράσει προληπτικά. «Αντ’ αυτού η Kυβέρνηση συνέχισε να αξιοποιεί το φυσικό αέριο μόνο για επικοινωνιακά και να προσπαθεί αν κερδίσει εντυπώσεις», κατέληξε.
O Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για συνομολόγηση συμφωνίας για μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου στα τερματικά της Αιγύπτου.
«Θεωρούμε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να παρθούν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις», είπε, σημειώνοντας πως η αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη «έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία γιατί ανατρέπει την επιχειρηματολογία κάποιων ότι χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας δεν μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίησης των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ».
Όπως, πρόσθεσε, με αυτό το δεδομένο εμείς θεωρούμε ότι “η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και με τη συνέργεια και του πολιτικού κόσμου και των πολιτικών κομμάτων να πάρει εκείνες τις αποφάσεις που πρέπει για να προχωρήσει τη αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη».
«Γιατί ακριβώς έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία. Αυξάνει το ειδικό βάρος της Κύπρου σε μια κρίσιμη για τα ενεργειακά θέματα εποχή λαμβάνοντας υπόψη και την κρίση με το Ιράν και δίνει περισσότερες δυνατότητες και όπλα στη διαπραγμάτευση σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
www.worldenergynews.gr