Κλειδί το κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι τις 6 Ιουνίου του 2018
O τρόπος που επέλεξε η Shell το 2001 να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΠΑ Αττικής προβάλλει σήμερα ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς του μεριδίου της από την ΔΕΠΑ.
Η Shell επένδυσε μέσω ενός SPV το οποίο εκ της νομοθεσίας καθίσταται σήμερα ο αντισυμβαλλόμενος της ΔΕΠΑ στη συμφωνία πώλησης- εξαγοράς που αποτελεί εδώ και μήνες αντίκεμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο εταιριών. Και ενώ η συμφωνία στα βασικά της σημεία έχει κλείσει ακόμη και στο επίμαχο θέμα του τιμήματος το οποίο έχει οριστεί κατά μέγιστο στα 150 εκατ. ευρώ ένα θέμα που από πλευράς του υπουργείου Ενέργειας, που χαρακτηρίζεται ως "τεχνική εκκρεμότητα" αλλά δεν φαίνεται να είναι τόσο απλό, κρατάει τη συμφωνία ανενεργή εδώ και περίπου δύο μήνες και παρά τις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η υπογραφή της στις 6 Ιουνίου.
Στην ημερομηνία αυτή, για την οποία δεσμεύτηκε η ελληνική πλευρά έναντι των θεσμών, δύσκολα φαίνεται να επιλύεται εντός του νέου αυτού χρονιδιαγράμματος. Η ΔΕΠΑ επιδιώκει μέσω της συμφωνίας διασφάλιση ότι η Shell δεν θα επαναδραστηριοποιηθεί στην εγχώρια λιανική αγορά φυσικού αερίου είτε μόνη της είτε μέσω κάποιου άλλου σχήματος, καθώς επίσης και διασφάλιση έναντι κάθε πιθανής υποχρέωσης της εταιρίας (ασφαλιστικές, φορολογικές, περιβαλλοντικές κλπ) που μπορεί να εμφανισθεί στο μέλλον. Γι αυτό και ζητάει από την Shell να αναλάβει η ίδια τις σχετικές δεσμεύσεις είτε άμμεσα είτε μέσω κάποιας θυγατρικής της.
H Shell δεν έχει συναινέσει μέχρι σήμερα στο αίτημα της ΔΕΠΑ ενώ σύμφωνα με αρμόδιες πηγές διέξοδος αναζητείται πλέον στις διαπραγματεύσεις μέσω της σύνδεσης των αιτημάτων της ΔΕΠΑ με το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος. Από το βαθμό ανταπόκρισης δηλαδή της πολυεθνικής στα αιτήματα της ΔΕΠΑ θα εξαρτηθεί εάν το τίμημα θα παραμείνει στο ταβάνι των 150 εκατ. ευρώ η θα μειωθεί και κατά πόσο.
www.worldenergynews.gr