«Δεν μπορώ να ζητήσω από την Total να αποκοπεί από την αμερικανική οικονομία», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος
Την ελπίδα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εξέφρασε σήμερα (25/5/2018) ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ενώ επανέλαβε ότι προς το παρόν οι γαλλικές εταιρείες θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιες πώς θα αντιδράσουν στις νέες κυρώσεις που επιβάλλει η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη.
«Δεν μπορώ να ζητήσω από την Total να αποκοπεί από την αμερικανική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στον γαλλικό πετρελαϊκό κολοσσό που έχει αναλάβει έργα στο Ιράν.
Μιλώντας από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ο Macron δήλωσε ότι έχει καθήκον να συνεχίσει να εργάζεται με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «ισχυρή» τη σχέση του με τον Trump αν και, όπως είπε, υπάρχουν «θέματα στα οποία έχουμε διαφορές».
«Προσπάθησα να πείσω τον Trump.
Ήταν καθήκον μου να προσπαθήσω», τόνισε.
«Μπορεί να μην τον έπεισα, αλλά προασπίστηκα το διεθνές πλαίσιο», συνέχισε.
Ο γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι η διεθνής συμφωνία για το Ιράν δεν άρεσε στον Αμερικανό ομόλογό του επειδή την είχε διαπραγματευτεί ο προκάτοχός του, Barack Obama.
Όπως τόνισε, στόχος της διεθνούς κοινότητας είναι να πειστούν σταδιακά οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στις συνομιλίες. «Μπορούμε να το κάνουμε αυτό διαφυλάσσοντας τη συμφωνία για να μην καταρρεύσει στο χάος», είπε.
Παράλληλα, αναφερθείς στη Ρωσία, ο Macron εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει η χώρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
«Πρέπει να κάνουμε διάλογο με όλους, αλλά οι ρίζες μας είναι κοινές», είπε ο γάλλος πρόεδρος προσθέτοντας ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε νέα έργα, να δημιουργήσουμε ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, στο πλαίσιο του οποίου θα μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερα».
Ο Macron πρόσθεσε ότι η Ρωσία και η Γαλλία πρέπει να εργασθούν από κοινού για να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να απαλλαγούμε από τις διαφωνίες… και παρ’ όλες τις κρίσεις να οικοδομήσουμε εκ νέου τη συνεργασία».
Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2014, η ρωσική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στερήθηκε των δικαιωμάτων της εξαιτίας των γεγονότων στην Ουκρανία και της προσάρτησης της Κριμαίας.
Το 2015, η ΚΣΣΕ συζήτησε δύο φορές το θέμα της επανένταξης της ρωσικής αντιπροσωπείας, αλλά οι κυρώσεις παρέμειναν σε ισχύ.
Συγκεκριμένα η Ρωσία στερήθηκε του δικαιώματος της συμμετοχής σε ψηφοφορίες της Συνέλευσης και δεν της επετράπη να συμμετέχει στα διοικητικά της όργανα και στις αποστολές παρατηρητών στις εκλογικές διαδικασίες που διεξάγονται σε χώρες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, η ρωσική αντιπροσωπεία ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει στην ΚΣΣΕ υπό αυτούς τους όρους.
www.worldenergynews.gr