Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία:Το πρώτο πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας έφθασε στην Αρκτική

Ρωσία:Το πρώτο πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας έφθασε στην Αρκτική
Το εργοστάσιο θα αντικαταστήσει έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και ένα «γηρασμένο» πυρηνικό σταθμό που θα τροφοδοτεί περισσότερα από 50.000 σπίτια με ηλεκτρική ενέργεια στο Τσουκότκα, ανακοίνωσε η Rosatom.
Το πρώτο πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο της Ρωσίας έφθασε στο λιμάνι Murmansk της Αρκτικής το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε μια απομονωμένη ρωσική πόλη απέναντι από το Στενό του Μπέρινγκ από την Αλάσκα.
Η κρατική εταιρεία "Akademik Lomonosov", υποστηρίζει  ότι θα μπορούσε να πρωτοστατήσει για μια νέα πηγή ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη, αλλά περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν ανησυχία για τον κίνδυνο πυρηνικών ατυχημάτων.
 Η Greenpeace το ονόμασε "πυρηνικό τιτανικό".
Η ρωσική κρατική πυρηνική εταιρεία Rosatom, η οποία ανέπτυξε το πλωτό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε ότι αποβίβασε τη μονάδα στο Murmansk το Σάββατο, η οποία ήταν ρυμουλκούμενη από την Αγία Πετρούπολη, την πόλη όπου χτίστηκε.
Στο Murmansk θα αναλάβει την προμήθεια πυρηνικού καυσίμου. Στη συνέχεια θα ρυμουλκηθεί στην πόλη Pevek στην περιοχή της Άπω Ανατολής της Chukotka, η οποία χωρίζεται από την αμερικανική πολιτεία της Αλάσκας με το στενό Bering των 86 χιλιομέτρων (53 μίλια) και θα αρχίσει να λειτουργεί εκεί το επόμενο έτος.
Το εργοστάσιο θα αντικαταστήσει έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και ένα γηράσκον πυρηνικό σταθμό που θα τροφοδοτεί περισσότερα από 50.000 σπίτια με ηλεκτρική ενέργεια στο Τσουκότκα, ανακοίνωσε η Rosatom.
Η Rosatom έχει προγραμματίσει να δρομολογήσει θαλάσσιες μονάδες παραγωγής ενέργειας, οι οποίες, με τα κινητά τους εργοστάσια μικρής χωρητικότητας, ταιριάζουν καλύτερα στις απομακρυσμένες περιοχές. Σύμφωνα με την εταιρεία μπορούν να βοηθήσουν το περιβάλλον μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Τα μικρά εργοστάσια σχεδιάστηκαν για να παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα σε δύσκολες περιοχές της Ρωσίας. Μπορούν να λειτουργούν χωρίς διακοπή και χωρίς ανάγκη ανεφοδιασμού για 3-5 χρόνια.
Οι ομάδες προστασίας του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της Greenpeace, έχουν στείλει επιστολή στον επικεφαλής της Rosatom Alexei Likhachyov απαιτώντας αυστηρή τήρηση των προτύπων ασφάλειας και λέγοντας ότι παρακολουθούν την ανάπτυξη της πλωτής εγκατάστασης "με μεγάλη ανησυχία".
Η επιστολή ζητεί την πλήρη και απεριόριστη ρυθμιστική εποπτεία από τη ρωσική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας και μια διεθνή μελέτη σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις πριν οι αντιδραστήρες να φορτωθούν με καύσιμα και να ελεγχθούν.
"Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που αναδύονται στον Αρκτικό Ωκεανό θα αποτελέσουν μια συγκλονιστικά προφανή απειλή για ένα εύθραυστο περιβάλλον το οποίο βρίσκεται ήδη υπό τεράστια πίεση από την αλλαγή του κλίματος", δήλωσε ο Jan Haverkamp, πυρηνικός εμπειρογνώμονας της Greenpeace Central και της Ανατολικής Ευρώπης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης