Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ να μετατρέψει το εξαντλημένο κοίτασμα στην Καβάλα

Σε υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ να μετατρέψει το εξαντλημένο κοίτασμα στην Καβάλα
Η εταιρία Energean Oil & Gas που εκμεταλλεύεται ήδη το κοίτασμα έχει εκφράσει ήδη από το 2011 το ενδιαφέρον της να το αξιοποιήσει για την αποθήκευση φυσικού αερίου, έχοντας μάλιστα υποβάλει σχετική πρόταση
Το εξαντλημένο κοίτασμα υδρογονανθράκων στη Νότια Καβάλα έχει μπει εδώ και λίγο καιρό στο «μικροσκόπιο» του ΤΑΙΠΕΔ, με σκοπό να εξετασθεί η δυνατότητα αξιοποίησής του ως υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου.
Όπως και στα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που έχει διαχειρισθεί έως σήμερα το Ταμείο, η «φόρμουλα» που διερευνάται είναι αυτή της εκχώρησης μέσω ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού.
Αυτό που θέλει να εξετάσει το Ταμείο, στο οποίο έχει περιέλθει το κοίτασμα από το 2011, είναι κατά πόσο ένας τέτοιος διαγωνισμός θα προσέλκυε επενδυτικό ενδιαφέρον.
Κάτι που «περνά» από την τεχνικοοικονομική μελέτη του έργου, η οποία θα δείξει κατά πόσο τα κεφάλαια για την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών κινούνται σε εύλογο ύψος, συγκριτικά με τα έσοδα που μπορεί να εξασφαλίσει.
Επίσης, μελετάται κατά πόσο θα δημιουργούσε πρόσκομμα στη διαδικασία (έστω και σε μικρότερο βαθμό) το γεγονός ότι έως τον επόμενο Νοέμβριο το κοίτασμα θα διαχειρίζεται η Energean Oil & Gas, με βάση τη μονοετή παράταση που υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2017 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης της άδειας εκμετάλλευσης που κατέχει η εταιρεία, για την παραγωγή φυσικού αερίου.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, ο προκαταρκτικός σχεδιασμός για τη μετατροπή του κοιτάσματος σε αποθήκη φυσικού αερίου, αναφέρεται σε μια χωρητικότητα περίπου 950 εκατ. κυβικών μέτρων.
Από αυτά, περίπου 350 εκατ. κυβικά μέτρα είναι ανακτήσιμα, με ρυθμό εισπίεσης 5 εκατ. κυβικών μέτρων ανά μέρα και ρυθμό απόληψης 4 εκατ. κυβικών μέτρων ανά ημέρα.

Πρόταση αξιοποίησης από την Energean Oil

Το έργο από φέτος είναι και πάλι ενταγμένο στα ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφερόντος (PCIs), καθώς θεωρείται πως μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στην ασφάλεια τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής.
Την ίδια στιγμή, η Energean έχει εκφράσει ήδη από το 2011 το ενδιαφέρον της να αξιοποιήσει το κοίτασμα για την αποθήκευση φυσικού αερίου, καταθέτοντας σχετική πρόταση.
Σύμφωνα με κατά καιρούς δηλώσεις στελεχών της Energean, αλλά και άλλους αναλυτές, η δημιουργία της πρώτης αποθήκης φυσικού αερίου στη χώρα θα ενισχύσει τις προοπτικές μετατροπής της Ελλάδας σε περιφερειακό hub, δρώντας επίσης θετικά και στην ευελιξία της ελληνικής αγοράς.
Επίσης, θεωρείται ιδανική λύση για την υποστήριξη της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγών όπως ο TAP και ο IGB, ενώ μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τον τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα ή το FSRU στην Αλεξανδρούπολη.
Ο λόγος είναι πως η αποθήκη θα μπορούσε να εξασφαλίσει επάρκεια έως και για 90 ημέρες, τη στιγμή που οι υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν επιτρέπουν τη δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας πέραν του δεκαημέρου, αφού το LNG εξατμίζεται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης