Ενέργεια

Τα «σπάσανε» ΑΔΜΗΕ και Euroasia Interconnector για τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης – Επιστολή προς τη ΡΑΕ

Τα «σπάσανε» ΑΔΜΗΕ και Euroasia Interconnector για τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης – Επιστολή προς τη ΡΑΕ
Η εταιρία ζητά από τη Ρυθμιστική Αρχή να επανέλθει το έργο υπό την πλήρη αρμοδιότητα και έλεγχό της ως προς την υλοποίησή του
Την απεμπλοκή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής από τον Euroasia Interconnector, ζητά από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ο  ΑΔΜΗΕ μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο εταιριών για την από κοινού προώθηση του έρχου.
Επισημαίνεται πως το World Energy News είχε αναφερθεί σε πρόσφατο ρεπορτάζ στα προβλήματα που υπήρχαν ανάμεσα σε ΑΔΜΗΕ και Euroasia Interconnector και το ενδεχόμενο να μη συνεργαστούν οι δύο πλευρές.
Ο ΑΔΜΗΕ, λοιπόν, με επιστολή του προς τη ΡΑΕ ζητεί «να επανέλθει η λεγόμενη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης υπό την πλήρη αρμοδιότητά του προκειμένου να απεγκλωβιστεί από το προβληματικό καθεστώς στο οποίο βρίσκεται σήμερα».
Στην επιστολή μάλιστα αναφέρεται ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι ο μόνος φορέας που έχει τη δυνατότητα και από τεχνική και από χρηματοοικονομική άποψη να εγγυηθεί την άρτια και έγκαιρη ολοκλήρωση ενός έργου αυτού του μεγέθους.

Μνημόνιο συνεργασίας άνευ υλοποίησης

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ και ο Euroasia Interconnector που προωθεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας (μέσω της Κρήτης) είχαν υπογράψει μετά από προτροπή της ΡΑΕ, Μνημόνιο Συνεργασίας τον Οκτώβριο του 2017 για την από κοινού προώθηση του καλωδίου Κρήτης – Αττικής.
Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών δεν ευοδώθηκαν και έτσι ο ΑΔΜΗΕ με την επιστολή του προς τη ΡΑΕ ζητεί να έχει και πάλι την πλήρη αρμοδιότητα για το έργο ισχύος 700 – 1.000 MW που εκτιμάται ότι θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροδότησης της Κρήτης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε πρώτη φάση και έως το 2020 προγραμματίζεται να λειτουργήσει η «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο έργο προϋπολογισμού 324 εκατ. ευρώ το οποίο προωθεί ο ΑΔΜΗΕ.
Η «μεγάλη» διασύνδεση, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ προγραμματίζεται να λειτουργήσει το 2023, ωστόσο η ΡΑΕ έχει ζητήσει αφενός το έργο να επιταχυνθεί και αφετέρου να συνδυαστεί με την διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου - Ελλάδας μέσω Κρήτης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης