Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα μπορούσαν οι αμερικανικές κυρώσεις να «χτυπήσουν» τις ιρανικές εξαγωγές αργού;

Θα μπορούσαν οι αμερικανικές κυρώσεις να «χτυπήσουν» τις ιρανικές εξαγωγές αργού;
Χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τους άλλους μεγάλους πελάτες του Ιράν να εντάσσονται  στην προσπάθεια, θα είναι πιο δύσκολο για την Ουάσινγκτον να «χτυπήσει» το Ιράν εκεί όπου πονάει πραγματικά
Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε υψηλό τριετίας, λόγω των ανησυχιών ότι οι ανανεωμένες κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας θα διαταράξουν τις ροές του Ιράν.
Αλλά χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τους άλλους μεγάλους πελάτες του Ιράν να εντάσσονται  στην προσπάθεια, όπως έκανε η ΕΕ το 2012, θα είναι πιο δύσκολο για την Ουάσινγκτον να «χτυπήσει» το Ιράν εκεί όπου πονάει πραγματικά.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump έδωσε στη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία προθεσμία έως τις 12 Μαΐου για να διορθώσουν αυτό που θεωρεί ως ελάττωμα της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 ή να επαναφέρουν τις κυρώσεις.
Ο Trump αναμένεται να αποσυρθεί από τη συμφωνία, ανέφεραν πηγές, κάτι το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα.
Η Ευρώπη αγοράζει σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, αλλά εξακολουθούν να είναι οι ασιατικές χώρες - Κίνα, Ινδία, Κορέα και Ιαπωνία -  λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των αποστολών.
Η Τουρκία είναι ο άλλος σημαντικός μη Ασιατικός αγοραστής του Ιράν και οι ροές εκεί σχεδόν τριπλασιάστηκαν από τον Ιανουάριο του 2016, αυξημένες κατά 170.000 μονάδες βάσης.
Από τον Ιανουάριο του 2016, το αργό του Ιράν αυξήθηκε κατά περίπου ένα τέταρτο ή 800.000 bpd στα 3,82 εκατομμύρια bpd, καθιστώντας τον έκτο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου παγκοσμίως.
Οι εξαγωγές  υπερδιπλασιάστηκαν και έφθασαν στα 2,6 εκατ. Bpd τον Απρίλιο, αυξημένες κατά  τα 1,5 εκατ. Bpd με τα περισσότερα από τα οποία να κατεθευθύνονται σε διυλιστήρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες του Ιράν στην ΕΕ και το μερίδιο της ευρωπαϊκής πίτας είναι 600.000 bpd μεγαλύτερο από ό, τι στις αρχές του 2016.
Κατά τη διάρκεια των τριών ετών υπερπροσφοράς και χαμηλών τιμών πετρελαίου και εξευγενισμένων προϊόντων το Ιράν είχε μάθει να κάνει περισσότερα με λιγότερα.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το Ιράν θα χρειαστεί μέση τιμή πετρελαίου 58,80 δολάρια το βαρέλι το 2018 για να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό του, από τα 100 δολάρια το 2014.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης