Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump αποφασίζει για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

Ο Trump αποφασίζει για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν
Άγνωστο εάν θα διατηρηθεί η συμφωνία με το Ιράν παρά τις προσπάθειες των Ευρωπαίων
Την απόφαση του για το εάν θα αποσύρει ή όχι τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα θα ανακοινώσει σήμερα το βράδυ (στις 21:00 ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Αυτό γνωστοποίησε άλλωστε ο ίδιος με ανάρτηση του στο Twitter.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξαπέλυσε επίθεση μέσω Twitter στον πρώην υπουργό Εξωτερικών John Kerry, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για το «χάος» και την πολύ κακή διαπραγμάτευση στη συμφωνία με το Ιράν.




Υπενθυμίζεται ότι ο Trump έχει απειλήσει ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), που είχε υπογραφτεί το 2015 η οποία επέβαλε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας με αντάλλαγμα άρση μέρους των κυρώσεων που επιβάλλονταν στη χώρα.
Σε περίπτωση που αποφασίσει την απόσυρση των ΗΠΑ, θα πρέπει στη συνέχεια να ανακοινώσει και νέες κυρώσεις κατά του Ιράν.
Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι πιέζουν την αμερικάνικη πλευρά να μην καταστήσει ανενεργή τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) ενώ το Ιράν διεμήνυσε ότι θα παραμείνει στη συμφωνία ακόμα και αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ, αναφέροντας πάντως πως θα αντισταθεί έντονα στην πίεση των ΗΠΑ να περιορίσουν την επιρροή της στην Μέση Ανατολή.
Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία παραμένουν δεσμευμένες στη συμφωνία αλλά, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν και οι ΗΠΑ, επιθυμούν τον διάλογο με το Ιράν για το βαλλιστικό πυραυλικό του σύστημα, τις πυρηνικές του δραστηριότητες πέραν του 2025, όταν θα λήξουν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν βάσει της συμφωνίας, καθώς και για τον ρόλο της Τεχεράνης σε κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως στη Συρία και στην Υεμένη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron προειδοποίησε χθες για τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος αν ο Trump αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών B. Johnsonν, που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες, προέτρεψε τον Αμερικανό πρόεδρο να μην αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επισημαίνοντας ότι "σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή, θα ήταν λάθος να αποχωρήσετε".
Ο πρόεδρος του Ιράν X. Rouxani υπαινίχθηκε ότι η χώρα του ενδέχεται να παραμείνει στην ΚΟΣΔ, ακόμη και αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ, αλλά προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα αντισταθεί έντονα στην πίεση των ΗΠΑ να περιορίσουν την επιρροή της στην Μέση Ανατολή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης