Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επί τάπητος ο αγωγός EastMed στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ – Κοντά σε συμφωνία υλοποίησης του έργου

Επί τάπητος ο αγωγός EastMed στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ – Κοντά σε συμφωνία υλοποίησης του έργου
Αυξημένο ενδιαφέρον για το project και από την πλευρά της Αιγύπτου
Το σχέδιο της δημιουργίας του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, βρίσκεται στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα (8/4) στη Λευκωσία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Ο EastMed είναι το φιλόδοξο σχέδιο σύνδεσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ με τις αγορές της Ευρώπης μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Ο αγωγός, βάσει του σχεδίου, προβλέπεται να περάσει από την Κρήτη και την Πελοπόννησο, όπου θα συνδεθεί με το εθνικό σύστημα αερίου, έχοντας ως προορισμό την Ιταλία.
Στην τελική του μορφή το project περιλαμβάνει την απ’ ευθείας διασύνδεση της Ελλάδος με την Ιταλία, μέσω του αγωγού της Poseidon, της κοινοπραξίας που έχουν συστήσει η ΔΕΠΑ με την ιταλική Edison, θυγατρική της γαλλικής EdF.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα το ενδιαφέρον για τον αγωγό EastMed έχει αναβαθμιστεί και μάλιστα δεν αποκλείουν ως το τέλος του χρόνου να υπάρξει και συμφωνία για το project σε διακρατικό επίπεδο.
Μία συμφωνία, η οποία αν τελικώς επιτευχθεί, δεν αποκλείεται να υπογραφεί στη χώρα μας και συγκεκριμένα στα Χανιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία στη σημερινή συνάντηση, που είναι η 4η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας –Κύπρου – Ισραήλ, θα υπογραφούν Μνημόνια Κατανόησης και άλλες συμφωνίες.

Ενδιαφέρον από την Αίγυπτο

Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον για τον East Med είναι αυξημένο και από την πλευρά της Αιγύπτου, ο ρόλος της οποίας θεωρείται πολύ σημαντικός λόγω των μεγάλων κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί εκεί.
Πάντως στην Αίγυπτο έχουν ήδη δρομολογηθεί σχέδια για την χρησιμοποίηση τοπικών εγκαταστάσεων υγροποίησης αερίου με σκοπό την αξιοποίηση των κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί, αν και πλέον φαίνεται ότι και το Κάιρο παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις γύρω από τον East Med.
Σε ότι αφορά το Ισραήλ, δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τις τελικές του αποφάσεις ως προς τον τρόπο εξαγωγής του αερίου, όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αρχίσει να δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον για τον αγωγό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης