Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίστροφη μέτρηση στις ΗΠΑ για τις αποφάσεις του Trump σχετικά με τα πυρηνικά του Ιράν

Αντίστροφη μέτρηση στις ΗΠΑ για τις αποφάσεις του Trump σχετικά με τα πυρηνικά του Ιράν
Ο Τζόνσον βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για μια διήμερη επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα προσπαθήσει να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο να μην αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή
Κορυφώνεται η αγωνία για το μέλλον της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ αλλά και τον υπουργό εξωτερικών της Μ. Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, να καταβάλουν προσπάθειες να μεταπείσουν τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα ασκήσει δριμεία κριτική για τη συμφωνία, την οποία αποκαλεί με κάθε ευκαιρία παράλογη και αναμένεται να λάβει την τελική του απόφαση μέχρι της 12 Μαίου.
Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τον Αμερικανό πρόεδρο να μην αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επισημαίνοντας ότι «σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή, θα ήταν λάθος να αποχωρήσετε».
Ο Τζόνσον βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για μια διήμερη επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα προσπαθήσει να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο να μην αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια επίσκεψής του θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, καθώς και μέλη του Κογκρέσου αρμόδια για τις διεθνείς σχέσεις.
Ο Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στο περιοδικό SPIEGEL, είπε χαρακτηριστικά πως εάν ο Αμερικανός πρόεδρος υπαναχωρήσει από τη συμφωνία, αυτό θα άνοιγε το Κουτί της Πανδώρας, προσθέτωντας όμως ότι δεν πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει πόλεμο.
Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί μιλώντας στην κρατική τηλεόραση προειδοποίησε τις ΗΠΑ, ότι ιστορικά θα το μετανιώσουν.
Η Τεχεράνη επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα δεν αποτελεί απειλή για τη παγκόσμια ειρήνη και ως εκ τούτου δεν διαπραγματεύεται περαιτέρω τη συμφωνία, η οποία υπεγράφη το 2015 και είχε ως αντάλλαγμα τη άρση των κυρώσεων που της είχαν επιβληθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης