Χρηματιστήριο & Αγορές

Με ένα χρόνο καθυστέρηση η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας – Το καλοκαίρι του 2019 η έναρξή του

Με ένα χρόνο καθυστέρηση η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας – Το καλοκαίρι του 2019 η έναρξή του
Η εταιρία Pöyry Management Consulting ανέλαβε για λογαριασμό της ΡΑΕ το ρόλο συμβούλου για την έγκριση των Κωδίκων
Εκτός χρονοδιαγράμματος, αλλά με την ανοχή των δανειστών, προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που θεωρείται βέβαιο ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει νωρίτερα από το καλοκαίρι του 2019.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι στη συμφωνία για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναφέρεται ρητώς ως ημερομηνία έναρξης ο Αύγουστος του 2018.
Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα εξάλλου έχει συμπεριληφθεί και στο σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο και προβλέπει ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έπρεπε να έχει ιδρυθεί η ΕΧΕ, δηλαδή η εταιρία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Πάντως από την πλευρά των δανειστών και ειδικά της Κομισιόν που παρακολουθεί στενά τις σχετικές εξελίξεις δεν φαίνεται να υπάρχει πίεση και πληροφορίες αναφέρουν ότι η ίδρυση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα είναι από τα θέματα που θα ενταχθούν στο περίφημο «μεταμνημονιακό» πρόγραμμα.
Έτσι πρόσφατα η ΡΑΕ προχώρησε στην πρόσληψη συμβούλου για την έγκριση των Κωδίκων της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικά Χρηματιστήρια Ενέργειας ΑΕ (ΕΧΕ).
Σύμβουλος της ΡΑΕ για τον έλεγχο και την έγκριση των Κωδίκων αναλαμβάνει η εταιρία Pöyry Management Consulting, η οποία με βάση τη σχετική σύμβαση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Μετοχική σύνθεση και αρμοδιότητες

Σε ότι αφορά τη σύσταση της εταιρία του Χρηματιστηρίου αυτή φαίνεται ότι θα έχει συσταθεί μέχρι τον Ιούνιο, αλλά είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα έτος για να λειτουργήσει σε πραγματικές συνθήκες η αγορά.
Σε ότι αφορά τη μετοχική σύνθεση της ΕΧΕ φαίνεται ότι το 49% θα ελέγχεται από τον ΛΑΓΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΣΦΑ, ενώ στο υπόλοιπο 51% θα συμμετέχουν με ποσοστό 20% η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, 10% θα κατέχει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ενώ το υπόλοιπο 21% θα περιέλθει στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών που συνεργάζεται με τον ΛΑΓΗΕ στη δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Η ανώνυμη εταιρεία θα αποκτήσει όλες τις αρμοδιότητες του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας που σήμερα κατέχει ο ΛΑΓΗΕ, ο οποίος θα παραμείνει στη διαχείριση των ΑΠΕ και γι’ αυτό τον λόγο θα μετονομασθεί σε Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης. Παράλληλα, θα είναι υπεύθυνος για τις τρεις από τις τέσσερις αγορές του ενεργειακού χρηματιστηρίου που προβλέπεται να δημιουργηθούν στο πλαίσιο του Target Model, δηλαδή την προημερήσια αγορά την ενδοημερήσια και την αγορά ενεργειακών χρηματοπιστωτικών μέσων. Όπως είναι γνωστό η τέταρτη αγορά εξισορρόπησης θα λειτουργεί από τον ΑΔΜΗΕ.
Παράλληλα θα συσταθεί μία θυγατρική της ΕΧΕ, η οποία θα αναλάβει την εκκαθάριση, τον διακανονισμό και τη διαχείριση του χρηματοοικονομικού κινδύνου.
Έως την πλήρη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας το καλοκαίρι του 2019, η ΕΧΕ θα αναλάβει τη λειτουργιά της υφιστάμενης χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει τροποποίηση των κωδίκων συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας, προθεσμιακών προϊόντων ΝΟΜΕ και του κώδικα διαχείρισης συστήματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης