Χρηματιστήριο & Αγορές

Τα short funds στοχεύουν και άλλες εισηγμένες - Θα πληρώσουν όμως τα λάθος short στην ενέργεια (-6,78% στα 2,38 ευρώ η ΔΕΗ)

Τα short funds στοχεύουν και άλλες εισηγμένες - Θα πληρώσουν όμως τα λάθος short στην ενέργεια (-6,78% στα 2,38 ευρώ η ΔΕΗ)
Η υποτιμητική κερδοσκοπία κάπου θα βασιλέψει και κάπου θα καεί - Η περίπτωση της ΔΕΗ
(upd)Tα ελληνικά assets έρχονται στο περισκόπιο των short funds μετά την επίθεση που υπέστη το Folli Follie από το οποίο η αγορά περιμένει την αντίδρασή του.
Αποτέλεσμα αυτού είναι η μετοχή της ΔΕΗ να πιέστηκε κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (7/5/2018) στο -10% στα 2,30 ευρώ.
H διακύμανση της μετοχής έχει φτάσει μέχρι 2,26 και μαζεύει σταδιακά απώλειες στο 2,38 (-6,72%) με συναλλαγές 780.130 τεμαχίων

Την ίδια ώρα πληροφορίες φέρουν και άλλη εισηγμένη του τομέα της λιανικής, ότι ενδέχεται να στοχοποιείται.
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί εταιρίες που δεν έχουν καινοτόμα προιόντα ή δεν παράγουν, αλλά απλά εφαρμόζουν απλές ιδέες να διατηρούν εσαεί κεφαλαιοποιήσεις άνω του 1 δισ ευρώ.
Όμως το βέβαιο είναι ότι τα σορτ funds θα πληρώσουν τα λάθος σορτ όπως συνέβη από την αρχή τους έτους στην περίπτωση της ΔΕΗ.
Το Lansdowne Partners με εμφανή θέση σορτ 4,92 εκατ ευρώ μάλλον δεν έχει υπολογίσει καλά ούτε το case της ΔΕΗ, ούτε και την δυναμική των Long Funds.
Ακούει ίσως τα κούφια τιτιβίσματα περί χρεοκοπίας όταν το ομόλογό της διαπραγματεύεται και πάνω από την ονομαστική του αξία.

Η προειδοποίηση του Bankingnews.gr

Το bankingnews παρακολουθεί στενά τη συγκεκριμένη υπόθεση και θα επανέλθει εφ όσον επιβεβαιωθούν οι φήμες.
Έντονη φημολογία υπάρχει τις τελευταίες ώρες πως τα Folli Follie δεν θα είναι η τελευταία εταιρία με την οποία ασχολείται η Quintessential Capital Management.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το fund  βρίσκεται σε φάση έρευνας μεγάλης εισηγμένης επιχείρησης η οποία εμφανίζει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.
Κοινό σημείο με την Folli της έταιρης εισηγμένης είναι ότι ελέγχεται από μικρού μεγέθους για την Ελλάδα εταιρία ορκωτών ελεγκτών και έχει παρουσία εκτός Ελλάδας όχι βέβαια στην έκταση που έχει η  Folli-Follie.
Για την εν λόγω εισηγμένη εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ενώ είναι όμιλος λιανικής εμφανίζει στις οικονομικές της καταστάσεις σημαντικής έκτασης απαιτήσεις οι οποίες είναι προφανές πως δεν μπορούν να προκύψουν από λιανικές πωλήσεις.
Το bankingnews παρακολουθεί στενά τη συγκεκριμένη υπόθεση και θα επανέλθει εφ όσον επιβεβαιωθούν οι φήμες.

Oι κινήσεις του Lansdowne

Από τις 29 Μαρτίου, λίγο πριν τις αργίες του Πάσχα των Καθολικών και την αρχή του β' τριμήνου, το Lansdowne Partners αύξησε τις short θέσεις του στη μετοχή της ΔΕΗ και στο 0,82% επί των μετοχών της, από 0,80% που ήταν οι short θέσεις του από την 1η Μαρτίου. Αυτό φέρνει το σύνολο των shorts του στην ελληνική εταιρεία, στα 4,92 εκατ. ευρώ.

Μπορεί να σορτάρει κανείς την ΔΕΗ στα 600 εκατ ευρώ;

Το καθαρό χρέος της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 365 εκατ ευρώ το 2017, στο οποίο προστίθεται και ένα ποσό της τάξης των 150 εκατ ευρώ από την επαναγορά ομολόγων στο α τρίμηνο του 2018
Στην παρούσα φάση το καθαρό χρέος διαμορφώνεται στα 3,825 δις με κύκλο εργασιών 4,950 δις, με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις.
Όσον αφορά την κερδοφορία, η πώληση του ΑΔΜΗΕ απέφερε 172 εκατ ευρώ για το 2017 έναντι 92,9 εκατ από επιστροφή κεφαλαίου το 2016.
Είναι προφανές ότι το μεγάλο crash test έχει να κάνει με την πορεία του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, όπου από το τίμημα θα κριθεί τι μέρος του χρέους μπορεί να καλυφθεί από την μια και ποιό θα είναι το ύψος του κύκλου εργασιών που θα χαθεί.
Επίσης πόσοι εργαζόμενοι θα φύγουν από την ΔΕΗ και θα μετατεθούν στα νέα εταιρικά σχήματα, πόσοι θα μετατεθούν εντός ΔΕΗ και πόσοι θα ακολουθήσουν την εθελουσία.
Η πώληση όμως των λιγνιτικών είναι μια σωστή στρατηγική καθώς θα μειώσει το κόστος από τους ρύπους CO2 που το 2017 έφτασε σε ύψος 181,2 εκατ ευρώ.
Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ είναι εκ των ουκ άνευ επιβεβλημένος αφού  η δαπάνη για φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 54% στα 109,1 εκατ ευρώ.
Κατά συνέπεια για μια εταιρία που εμφάνισε κερδοφορία μετά φόρων 237,7 εκατ υπό όλες αυτές τις ειδικές συνθήκες είναι μάλλον άστοχο να υποστηρίζει κανείς ότι θα πτωχεύσει.
Εξάλλου κανείς δεν έχει αποκλείσει την εφαρμογή εναλλακτικών πολιτικών σε περίπτωση που οι λιγνιτικές μονάδες δεν βρουν αξιόπιστο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ξεκαθάρισε την δική της πρόταση που είναι η έλευση στρατηγικού επενδυτή στην ΔΕΗ. Όμως αυτό προυποθέτει μια ΔΕΗ τακτοποιημένη και αναδιαρθρωμένη, η οποία θα πείσει μια μεγάλη ευρωπαική εταιρία όπως για παράδειγμα την EDF να εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Επίσης τα politics σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι πολύ πιο σύνθετα καθώς θα πρέπει να έχει θεσμοθετηθεί πολιτική ανταγωνιστική για την ενεργοβόρο βιομηχανία και όχι να υπάρχουν ακόμα και οι σημερινές παλινωδίες όπως αυτές που συνέβησαν στην περίπτωση του Αμυνταίου.
Παράλληλα οι μέχρι τώρα εξελίξεις στην απελευθέρωση της αγοράς  έχουν αποδείξει ότι τα τιμολόγια για τους καταναλωτές αυξάνουν και αυτό είναι και η άποψη της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Συμπερασματικά η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ έχει ξεκινήσει.
Με κέρδη 237,7 εκατ ευρώ και κεφαλαιοποίηση 600 εκατ ευρώ δηλαδή, κέρδη ανά μετοχή 0,93 και τιμή μετοχής 2,55 δηλαδή  P/E κάτω του 3 δεν δικαιολογεί σορτ θέσεις στην μετοχή παρά μόνο για όσους άκριτα ενεργούν και δεν γνωρίζουν σε βάθος τις  εξελίξεις της ελληνικής πραγματικότητας.

Ακόμα και αν η αντιπολίτευση θέλει να μιλά για κατάρρευση της ΔΕΗ είναι βέβαιο ότι τα funds πρώτα θα αγοράσουν και θα "τρέξουν" την μετοχή όποτε νιώσουν την προεκλογική περίοδο.
Άρα η επίθεση που γίνεται δεν θα έχει μακριά ποδάρια, απλά θα ικανοποιήσει προσωρινά όσους για δικούς τους λόγους θέλουν να παρουσιάσουν την εικόνα της ετοιμόρροπης ΔΕΗ.
Και εν πάσει περιπτώσει γιατί αυτοί που εντοπίζουν ότι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ είναι ζημιογόνες, συνεχίζουν να κατακρίνουν την στρατηγική της, όταν σπέυδει να πουλήσει αυτές τις ζημιογόνες μονάδες;
Η επιχείρηση κύριοι δεν μπορεί να είναι έρμαιο των πολιτικών παιχνιδιών, έχει μετόχους και τροφοδοτεί με ρεύμα όλη την οικονομία.

Τα νούμερα που βγάζουν το αποτέλεσμα

Μπορεί κάποιοι να εγείρουν αμφισβητήσεις για την ουσιαστική βελτίωση του χαρτοφυλακίου με την μείωση των επισφαλειών κατά 350 εκατ ευρώ, καθώς οι προβλέψεις για το 2017 διαμορφώθηκαν σε 77 εκατ ευρώ έναντι 440,7 εκατ το 2016, όμως η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τις Δημοπρασίες ΝΟΜΕ κατά 522 εκατ το 2017.
Ειδικά η χρηματοδότηση του ΕΛΑΠΕ κόστισε στην ΔΕΗ 353 εκατ ευρώ το 2017 από 28,4 εκατ το 2016!
Αν η ΔΕΗ δεν ήταν υποχρεωμένη να αιμοδοτήσει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν θα είχε αυτήν την αυξημένη δαπάνη.
Σημειώνεται ότι η χρέωση προμηθευτή που αφορά το ΕΛΑΠΕ μειώνεται φέτος κατά 35%
Παράλληλα το κόστος δημοπρασιών ΝΟΜΕ, που αποτελούν αποτυχημένο μέτρο για την απελευθέρωση της αγοράς, γιατί αφενός δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στην ανακατανομή μεριδίων αλλά και ταυτόχρονα δεν εξασφαλίζουν φθηνότερη ενέργεια στον μέσο καταναλωτή κόστισαν στην ΔΕΗ  96,6 εκατ ευρώ το 2016 έναντι 4,5 εκατ το 2016, επιβαρύνοντας την με 92,1 εκατ ευρώ.
Το κονδύλι των 522 εκατ ευρώ επιβαρύνθηκε και από το ενεργειακό κόστος του Ιανουαρίου του 2016.Είναι προφανές ότι αν  η ΔΕΗ δεν καλείτο εκ των πραγμάτων να εφαρμόσει αποφάσεις για την ενεργειακή πολιτική της χώρας δεν θα είχε την σημαντική αυτή επιβάρυνση.
Για τον λόγο αυτό η ανάκτηση των ΥΚΩ επισπεύσθηκε και ενίσχυσε την κερδοφορία με 360 εκατ ευρώ, που αφορούν την περίοδο 2012-2016.
Αυτά τα 360 εκατ ευρώ έχουν ενισχύσει το Ταμείο της εταιρίας στο πρώτο δίμηνο του 2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης