Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενθάρρυνση Παναγιωτάκη σε ελληνικά σχήματα και ενεργοβόρες βιομηχανίες για συμμετοχή στους διαγωνισμούς των λιγνιτικών

Ενθάρρυνση Παναγιωτάκη σε ελληνικά σχήματα και ενεργοβόρες βιομηχανίες για συμμετοχή στους διαγωνισμούς των λιγνιτικών
Ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός αποτελεί σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση των διαγωνισμών πώλησης των μονάδων
Αισιόδοξος για την επιτυχή κατάληξη των δύο διαγωνισμών πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση στις μεγάλες βιομηχανίες και στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς προκειμένου να συμμετάσχουν σ’ αυτούς, εμφανίσθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης στο περιθώριο του χθεσινού (3/4) συνεδρίου για την ενεργειακή μετάβαση.  
Υποστήριξε μάλιστα ότι στη διαγωνιστική διαδικασία θα πρέπει να συμμετάσχουν ελληνικά σχήματα και κυρίως ενεργοβόρες βιομηχανίες μέσω κοινοπραξιών που μπορούν να συστήσουν μεταξύ τους, καθώς όπως είπε στο μέλλον θα είναι δύσκολο να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τις ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος που απολαμβάνουν σήμερα.
Ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε δε πως αυτό το συνειδητοποιούν σταδιακά και οι ίδιες οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, ενώ άφησε να εννοηθεί πως είναι ανοικτός   
στη συμμετοχή των εναλλακτικών ηλεκτροπαραγωγών, μη αποκλείοντας και επιχειρηματικά σχήματα με σύμπραξη ηλεκτροπαραγωγών και βιομηχανιών.
Υπενθυμίζεται πως ανάλογη πρόσκληση προς τη βιομηχανία είχε απευθύνει ο επικεφαλής της ΔΕΗ και για την περίπτωση του έργου αναβάθμισης του λιγνιτικού σταθμού στον Αμύνταιο, για το οποίο όπως είναι γνωστό έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι όμιλοι ΓΕΚ Τέρνα, Κοπελούζου και Μυτιληναίου.

Καθοριστικός ο ρόλος του ενεργειακού σχεδιασμού

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Παναγιωτάκης επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, τονίζοντας ότι αυτός αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση των δύο διαγωνισμών.
«Αν δεν υπάρχει ξεκάθαρος σχεδιασμός και αν ο επενδυτής δεν ξέρει το ενεργειακό μείγμα, δεν υπάρχει λόγος να επενδύσει ή θα απαξιώσει το τίμημα» , δήλωσε  χαρακτηριστικά.
Ζήτησε επίσης να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση από την πολιτεία όχι μόνον αν ο λιγνίτης θα παραμείνει στο ενεργειακό σχεδιασμό, αλλά και τι ακριβώς μερίδιο θα κατέχει στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα καυσίμων της χώρας.
Διαφορετικά, όπως είπε, αν ο λιγνίτης εξοβελιστεί, τότε δεν έχει νόημα η αποεπένδυση και θα πρέπει η ΔΕΗ να ξεκινήσει τη διαδικασία αποξήλωσης των μονάδων.
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως σχετικά πρόσφατα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφεραν ποσοστά για τον λιγνίτη της τάξεως του 23 - 24% έναντι περίπου 27% που ήταν το 2017.
Πάντως, προς το παρόν δεν έχει υπάρξει οριστική απόφαση για το ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα.
Σε κάθε περίπτωση είναι γνωστό πως στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης οι εταιρίες ηλεκτρισμού αποεπενδύουν από τον άνθρακα και τον λιγνίτη, καθώς η ανθρακική ηλεκτροπαραγωγή γίνεται σταδιακά ασύμφορη λόγω της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ.
Μιας πολιτικής που στοχεύει στην απανθρακοποίηση με επιδίωξη τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων.
Στο πλαίσιο αυτό κινείται εξάλλου και η στρατηγική της ΔΕΗ, η οποία σχεδιάζει να ενισχύσει σταδιακά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με το επιχειρηματικό της πλάνο να προβλέπει δεκαπενταπλασιασμό της ισχύος των ΑΠΕ της επιχείρησης την επόμενη δεκαετία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης