Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Eurobank: Καταλύτης ο ενεργειακός κλάδος για μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης

Eurobank: Καταλύτης ο ενεργειακός κλάδος για μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης
Η απελευθέρωση της χονδρικής και λιανικής αγοράς ενέργειας, η στρατηγική θέση της χώρας, η διαθεσιμότητα των ΑΠΕ και οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες
Με ποσοστό 2,7% συμμετέχει ο τομέας της ενέργειας στη διαμόρφωση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησε η Eurobank.
Στη μελέτη υπό τον τίτλο «Ενέργεια, Logistics, Τουρισμός: Προοπτικές των Κλάδων, Επενδυτικά Σχέδια σε Εξέλιξη και Συνεισφορά τους στο ΑΕΠ», υπογραμμίζεται ωστόσο πως η δυνητική συνεισφορά του τομέα της ενέργειας στην ελληνική οικονομία είναι πολλαπλάσια.
Μάλιστα, η μελέτη επισημαίνει πως η ενέργεια είναι ένας από τους κλάδους της οικονομίας που μπορεί να στηρίξει τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης μετά την κρίση, την οποία και χαρακτηρίζει ως τη χειρότερη που βίωσε η χώρα κατά τη μεταπολεμική περίοδο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η συνεχιζόμενη απελευθέρωση της χονδρικής και λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η στρατηγική γεωγραφική θέση της χώρας, η διαθεσιμότητα ανανεώσιμων και ορυκτών πηγών και οι ανακαλύψεις πεδίων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.
«Η ενέργεια αποτελεί στρατηγικό καταλύτη για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας καθώς συνδέεται με μεγάλα επενδυτικά έργα υποδομής (αγωγοί, λιμένες, μονάδες παραγωγής ενέργειας, εγκαταστάσεις αποθήκευσης), έχει ζωτική συμβολή στο κόστος της παραγωγής και δημιουργεί θετικές οικονομίες κλίμακας και φάσματος για άλλους τομείς.
Δεδομένου ότι η ενέργεια αποτελεί βασικό παράγοντα σε σχεδόν κάθε διαδικασία παραγωγής, η επένδυση στον τομέα αυτό μπορεί να μειώσει τα κόστη της βιομηχανίας», τονίζει η μελέτη.

Κυριαρχία του «μαύρου χρυσού»

Το πετρέλαιο, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για το 2016 που επικαλείται η μελέτη της Eurobank, πρωταγωνιστεί στη συνολική πρωτογενή προσφορά ενέργειας στην Ελλάδα, καλύπτοντας περίπου το 50% της προσφοράς, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες μέλη του Οργανισμού.
Ακολουθεί ο άνθρακας με 19%, το φυσικό αέριο με 15%, τα βιοκαύσιμα και το βιοαέριο με 6,1%, τα υδροηλεκτρικά με 2,1%, τα φωτοβολταϊκά με 2,3%, τα αιολικά με 1,9% και οι εισαγωγές ηλεκτρισμού με 3,3%.
Το σύνολο της πρωτογενούς ενεργειακής προσφοράς το 2016 ανερχόταν σε 22,9 Mtoe (εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου), έναντι 30,1 Mtoe το 2006.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, μέσα σε μία δεκαετία καταγράφηκε μείωση κατά 26%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ως προς την πτώση του ΑΕΠ της χώρας διαμορφώθηκε στο 24%.
Στη μελέτη επισημαίνεται πως η εγχώρια παραγωγή ενέργειας συνεισέφερε 6,8 Mtoe ή το 29,7% της συνολικής προσφοράς πρωτογενούς ενέργειας, με τον άνθρακα να κατέχει τη μερίδα του λέοντος και συγκεκριμένα το 58,0%.
Ακολουθούν τα βιοκαύσιμα - βιοαέριο με 18,3%, τα φωτοβολταϊκά με 7,9%, τα υδροηλεκτρικά με 7%, τα αιολικά με 6,5%, το πετρέλαιο με 2,2%, το φυσικό αέριο με 0,1% και η γεωθερμία με 0,1%.
Πάντως, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2006 - 2016 η παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 32%.
Το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής άλλαξε με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σχεδόν να διπλασιάζουν το μερίδιό τους, από το 5,9% που ήταν το ποσοστό τους το 2006 στο 12,5% το 2016.
Η μελέτη αναφέρεται τέλος στα μεγάλα ενεργειακά projects που έχουν δρομολογηθεί μεταξύ των οποίων ο αγωγός μεταφοράς αερίου Transadriatic Pipeline - ΤΑΡ,  ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, καθώς και στις έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου και αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης