Διεθνή

Σημαντική έρευνα Κινέζων σεισμολόγων για το κέντρο δοκιμών της Β. Κορέας

Σημαντική έρευνα Κινέζων σεισμολόγων για το κέντρο δοκιμών της Β. Κορέας
Το κέντρο Πούνγκιε-ρι, στο εσωτερικό του όρους Μαντάπ, είναι το σημείο όπου έλαβαν χώρα πέντε από τις έξι πυρηνικές δοκιμές που έχει πραγματοποιήσει η Βόρεια Κορέα
Το υπόγειο κέντρο πυρηνικών δοκιμών της Βορείου Κορέας, το οποίο ο Κιμ Γιόνγκ-ουν δήλωσε ότι κλείνει το περασμένο Σάββατο, είναι ούτως ή άλλως δύσκολο να ξαναχρησιμοποιηθεί διότι φαίνεται να έχει υποστεί σοβαρή κατολίσθηση, σύμφωνα με έρευνα κινέζων σεισμολόγων.
Η έκθεση των κινέζων μελετητών, που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης εντός των επόμενων ημερών, εγείρει ερωτήματα για τη βαρύτητα των εξαγγελιών Κιμ και γεννά υποψίες ότι ο ανώτατος ηγέτης της Πιονγκγιάνγκ ίσως ήθελε να δημιουργήσει εντυπώσεις χωρίς να προβεί σε ουσιαστικές παραχωρήσεις.
Το κέντρο Πούνγκιε-ρι, στο εσωτερικό του όρους Μαντάπ, είναι το σημείο όπου έλαβαν χώρα πέντε από τις έξι πυρηνικές δοκιμές που έχει πραγματοποιήσει η Βόρεια Κορέα. Η τελευταία δοκιμή ωστόσο, που διενεργήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν τόσο ισχυρή που φαίνεται ότι προκάλεσε κατάρρευση σηράγγων.
Η δοκιμή της 3ης Σεπτεμβρίου προκάλεσε σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών. Περίπου οκτώμισι λεπτά αργότερα όμως ακολούθησε δεύτερη δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών η οποία, σύμφωνα με τους κινέζους επιστήμονες, προκλήθηκε από την πτώση βράχων πάνω από την κοιλότητα όπου έλαβε χώρα η έκρηξη.
«Η κατολίσθηση θα πρέπει να σημαίνει πως οι υπόγειες υποδομές κάτω από το βουνό Μαντάπ δεν θα χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές πυρηνικές δοκιμές», αναφέρεται σε περίληψη της έκθεσης στα αγγλικά, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας.
Σημειώνεται ωστόσο πως το εν λόγω συμπέρασμα απουσιάζει από την πληρέστερη περίληψη της έκθεσης που είναι γραμμένη στην κινεζική γλώσσα.
Πρόκειται για την δεύτερη κινεζική έρευνα που εγείρει υποψίες για την λειτουργικότητα του Πούνγκιε-ρι. Πριν από λίγες ημέρες διαφορετική ομάδα κινέζων σεισμολόγων κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η δοκιμή του Σεπτεμβρίου προκάλεσε πτώση βράχων, αποφεύγοντας όμως να συμπεράνει εάν το κέντρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου.
Το περασμένο Σάββατο ο κ. Κιμ ανακοίνωσε ξαφνικά πως αναστείλει τις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, κι ότι κλείνει το Πούνγκιε-ρι. Η τοποθέτησή του ήλθε ενόψει της συνόδου κορυφής Βορρά και Νότου την προσεχή Παρασκευή και της πιθανής συνάντησής του με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.
Ο ίδιος ο κ. Τραμπ χαιρέτισε τις δηλώσεις Κιμ, όμως στη συνέχεια μετρίασε τον ενθουσιασμό του, ενστερνιζόμενος εν πολλοίς την πιο προσεκτική στάση που υιοθέτησε η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών και άμυνας.
Ένα από τα σημεία ανησυχίας είναι ότι στις εξαγγελίες του ο κ. Κιμ δεν έκανε λόγο για καταστροφή των πυρηνικών όπλων που ήδη διαθέτει ο Βορράς και φάνηκε να προβάλει την εικόνα πως η χώρα του είναι ήδη μια πυρηνική δύναμη.
Την Τρίτη ο ιστότοπος 38north, που ειδικεύεται στις πυρηνικές δραστηριότητες της Β. Κορέας, δημοσίευσε δορυφορικές φωτογραφίες οι οποίες εικονίζουν «ασυνήθιστη δραστηριότητα» στο Πούνγκιε-ρι.

www.worldenergynews.gr

Οι αναλυτές του 38north στέκονται ιδιαίτερα στην παρουσία περίπου δώδεκα μεγάλων καροτσιών, σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στα ορυχεία, αν και αποφεύγουν να προβούν σε κάποια ερμηνεία.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης