Διεθνή

Birol: Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να αποδυναμώσουν την έντονη αύξηση της ζήτησης

Birol: Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να αποδυναμώσουν την έντονη αύξηση της ζήτησης
Oρισμένοι παραγωγοί πετρελαίου σε όλο τον κόσμο επιθυμούν ακόμη υψηλότερες τιμές αργού από τα τρέχοντα ποσοστά, τόνισε ο Birol
Την εκτίμησή του ότι η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου έχει τη δυνατότητα να αποδυναμώσει την ισχυρή αύξηση της ζήτησης πετρελαίου παγκοσμίως, εξέφρασε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Fatih Birol.
Στο Πανεπιστήμιο Columbia 2018 Global Energy Summit, ο Birol συζήτησε για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, εκπομπών CO2, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Ενώ οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν περάσει πρόσφατα γύρω από τα υψηλότερα επίπεδά τους τα τελευταία τρία και μισή χρόνια, ο Birol είπε ότι ορισμένοι παραγωγοί πετρελαίου σε όλο τον κόσμο επιθυμούν ακόμη υψηλότερες τιμές αργού από τα τρέχοντα ποσοστά.
Ο κ. Birol δήλωσε ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου ήδη σφίγγει τις γεωπολιτικές εντάσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και της Υεμένης, οι οποίες έχουν δώσει πρόσθετη ώθηση στις τιμές.Εντούτοις, προειδοποίησε, "ένας σημαντικός κίνδυνος για την προσφορά εδώ είναι η Βενεζουέλα. Η παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο κ. Τσάβες, δεν έχουμε δει ποτέ στην ιστορία του πετρελαίου μια τόσο μεγάλη και απρογραμμάτιστη μείωση της παραγωγής πετρελαίου σε μια χώρα που έχει μερικά από τα πλουσιότερα αποθέματα πετρελαίου.
Ο επικεφαλής της IEA επιβεβαίωσε ότι το επίπεδο των επενδύσεων στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία εξακολουθεί να είναι πολύ αδύναμο σε σχέση με την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.
"Κάθε χρόνο χάνουμε 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (mbpd) στα γηράσκοντα πεδία. Σημαίνει ότι κάθε χρόνο πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή κατά 3 mbpd για να αντισταθμίσουμε την πτώση στους τομείς, συν 1,5 mbpd για να καλύψουμε την αύξηση της ζήτησης. σε συνδυασμό με 4,5 mbpd, μπορεί να δούμε κάποιες εκπλήξεις το 2021 και το 2022. Γι 'αυτό χρειαζόμαστε επενδύσεις », εξήγησε.
Επίσης, πρότεινε ότι η αυξανόμενη ζήτηση και κατανάλωση πετρελαίου παγκοσμίως θέτει το ερώτημα κατά πόσον τα μέτρα για την αποδοτικότητα των καυσίμων είναι συνετά, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εκπομπές CO2 αυξάνονται.
"Πέρυσι, διαπιστώσαμε σημαντική αύξηση των ορυκτών καυσίμων - πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, αλλά και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν σημαντικά, αλλά οι βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση ήταν πολύ κακές και ως εκ τούτου έχουμε δει παγκόσμια αύξηση των εκπομπών CO2" είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης