Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε θέση μάχης η Ρωσία στα συριακά εδάφη, αναμένει ΝΑΤΟϊκή επίθεση

Σε θέση μάχης η Ρωσία στα συριακά εδάφη, αναμένει ΝΑΤΟϊκή επίθεση
Στα ύψη το γεωπολιτικό θερμόμετρο – Κίνδυνος για νέο Παγκόσμιο Πόλεμο, αν επέμβουν οι μεγάλες δυνάμεις στη Συρία
 Σε θέση μάχης για μία ενδεχόμενη επίθεση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων βρίσκεται ο ρωσικός στρατός στη Συρία, καθώς αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η πιθανότητα απόφασης για στρατιωτική παρέμβαση από τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία.
Όπως μετέδωσε στις 12 Απριλίου 2018 το κανάλι CNBC επικαλούμενο πηγές της Ουάσιγκτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν πολεμικές επιχειρήσεις σε οκτώ στόχους επί συριακών εδαφών. Οι εν λόγω στόχοι περιλαμβάνουν δύο αεροδρόμια της Συρίας, ένα ερευνητικό κέντρο και μια εγκατάσταση χημικών όπλων. Βέβαια, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουάσιγκτον -με τη συμμετοχή του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, της πρέσβειρας των Η.Π.Α. στον Ο.Η.Ε. και του επικεφαλής του DNI-, στις 12 Απριλίου 2018, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου γνωστοποίησε πως ότι ο Αμερικανός «δεν έχει πάρει ακόμη την τελική απόφαση του» για τη Συρία.
Το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο υπό την κα Theresa May, σε ανακοίνωσή του στις 12 Απριλίου 2018, διαμήνυσε ότι η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αναλάβει δράση κατά των επιθέσεων με χημικά όπλα από τον Σύρο Πρόεδρο Bashar al-Assad, διαβεβαιώνοντας για συνεργασία του Λονδίνου με τους εταίρους. «Είναι πολύ πιθανό το καθεστώς Assad να βρίσκεται πίσω από την επίθεση που άφησε 75 ανθρώπους νεκρούς. Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι είναι ζωτικής σημασίας η χρήση χημικών όπλων να μην διαφύγει αντιμετώπισης. Η πρωθυπουργός θα συνεχίσει να συνεργάζεται με συμμάχους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, για να συντονίσει μια διεθνή αντίδραση», αναφέρει η Downing Street. Σημειώνεται πως από το 2003 και μετά, δηλαδή από τον πόλεμο στο Ιράκ υπάρχει η παραδοχή, έστω και άτυπα, πως τέτοιου είδους αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με τη συναίνεση των βουλευτών, αν και αυτήν την φορά η κα May δεν φαίνεται διατεθειμένη να τη ζητήσει.
Ρεπορτάζ των Financial Times (στις 13 Απριλίου 2018) ανέφερε ότι ο Donald Trump βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με πιθανές στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία, αναφέρει σήμερα. Εκπρόσωπος της Downing Street ανέφερε ότι η Theresa May και ο Donald Trump «συμφώνησαν για την ανάγκη να απαντηθεί η επίθεση με χημικά και ότι η αντίδραση θα είναι διεθνής». Οι στρατιωτικές επιλογές στη Συρία είναι μεταξύ οριακών χτυπημάτων αλλά και καταστροφή υποδομών, που θα στερούσαν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Macron, ο οποίος έχει ήδη πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο τηλεφωνικές συνομιλίες με τον κ. Trump από το Σάββατο, δήλωσε ότι θα υπάρξει «άμεση απάντηση από τη Γαλλία».
Υπενθυμίζεται ότι από τη στιγμή που η Ρωσία παρενέβη στη Συρία το 2015, ο πόλεμος έγειρε δραματικά υπέρ του καθεστώτος. Η συριακή κυβέρνηση ελέγχει πλέον το 85% της χώρας, σύμφωνα με τους Ρώσους υποστηρικτές της.
Ήδη το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman» πλέει ήδη από τις 13 Απριλίου 2018 προς τα ανοιχτά της Συρίας και θα συναντήσει το «USS Donald Cook», ενώ το αντιτορπιλικό θα συνοδεύουν τα «USS Arleigh Burke», «USS Bulkeley», «USS Forrest Sherman», «USS Farragut» και το καταδρομικό «USS Normandy». Στη συνέχεια τα αντιτορπιλικά «USS The Sullivans» και «USS Jason Dunham» θα προστεθούν στον στόλο ανοιχτά της Συρίας, φέροντας πάνω τους συνολικά 6.000 στρατιώτες. Θα χρειαστούν περίπου 6-7 ημέρες για να διασχίσει τον Ατλαντικό και άλλες 3-4 τρεις ημέρες μόλις φτάσει στη Μεσόγειο, για να φτάσει στη Συρία, υποδεικνύοντας ότι μια αμερικανική επίθεση δεν μπορεί να γίνει πριν από τις 22 Απριλίου 2018. Επίσης, η Ουάσιγκτον στέλνει στη Συρία ένα εξαιρετικά εξελιγμένο αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας του Ναυτικού «P-8A Poseidon», γνωστό και ως «υποβρύχιο δολοφόνο». Στόχος του «Ποσειδώνα» είναι να ανακαλύψει εάν πέραν από το ρωσικό ναυτικό βρίσκονται και ρωσικά υποβρύχια στην περιοχή.
Τον αμερικανικό στόλο περιμένει εκεί ο ρωσικός, που ήδη απέπλευσε από τον Ναύσταθμο της Ταρσού. Αποτελείται από 11 πλοία πλήρως εξοπλισμένα και με ενεργοποιημένα τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αντιαεροπορικής άμυνας.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης