Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Το Ιράν στο επίκεντρο της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου

Σαουδική Αραβία: Το Ιράν στο επίκεντρο της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου
H Σαουδική Αραβία αναμένεται να σκήσει πίεση για να υιοθετηθεί μια πολύ πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν
Οι ηγέτες των αραβικών χωρών θα συναντηθούν την Κυριακή στη Σαουδική Αραβία για να συζητήσουν τις συγκρούσεις στη Συρία και την Υεμένη καθώς και το μέλλον της Ιερουσαλήμ, όμως το Ριάντ αναμένεται να εκμεταλλευθεί την ετήσια σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου για να κινητοποιήσει τους εταίρους του κατά του Ιράν, του μεγάλου αντιπάλου του στη Μέση Ανατολή.
«Οι Σαουδάραβες θα ασκήσουν πίεση για να υιοθετηθεί μια πολύ πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν, όχι απαραίτητα αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά και σχετικά με την ιρανική επιρροή στις αραβικές χώρες, κυρίως το Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη», δήλωσε ο K. Bittar του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Ερευνών στο Παρίσι.
Είκοσι μία από τις 22 χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου θα συμμετάσχουν στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Νταχράν, στην ανατολική Σαουδική Αραβία.
Η Συρία έχει αποκλειστεί από τον οργανισμό από το 2011.
«Το επιχείρημα της απομόνωσης του Ιράν προάγεται κυρίως από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και από άλλες αραβικές χώρες περιλαμβανομένης της Αιγύπτου», εξηγεί ο A. Crig του King’s College.
«Η Σαουδική Αραβία έχει στραφεί κυρίως στο Ιράκ σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει επαφές και να αντικρούσει τις (φιλο-ιρανικές) πολιτοφυλακές εκεί», πρόσθεσε ο Crig.
«Μπορούμε να πούμε ότι το Ιράν θα είναι στο επίκεντρο της συνόδου».
Την ώρα που ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία απειλούν να πλήξουν στόχος του συριακού στρατού, οι απόψεις για την τύχη του Σύρου προέδρου Assad μοιάζει να έχουν αλλάξει.
«Κάποιες περιφερειακές δυνάμεις, που μέχρι πρότινος ήταν αποφασισμένες να ρίξουν το συριακό καθεστώς, κυρίως η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, έχουν πλέον αποδεχθεί το στάτους κβο με την παραμονή του Assad, επισημαίνει ο Μπιτάρ.
«Οι ιρανοί προστάτες του Assad έχουν επίσης επίγνωση ότι ο προστατευόμενός τους δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος και αρχίζουν να αποδέχονται την ιδέα ότι θα πρέπει να διαπραγματευτούν σφαίρες επιρροής στο συριακό έδαφος», πρόσθεσε.
Στην Υεμένη, όπου εδώ και τρία χρόνια συνεχίζεται ο πόλεμος και η παρέμβαση του Ριάντ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι να έχουν σκοτωθεί, παρατηρείται τον τελευταίο καιρό κλιμάκωση με την αύξηση των εκτοξεύσεων πυραύλων εναντίον της Σαουδικής Αραβίας από τους Χούτι.
Το Ριάντ κατηγορεί την Τεχεράνη ότι εξοπλίζει τους σιίτες αντάρτες.
Το θέμα αυτό είναι στην ατζέντα, όμως ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στη διάρκεια της συνόδου να συζητηθεί η κρίση με το Κατάρ.
Η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν διέκοψαν πριν από 10 μήνες τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι στηρίζει την τρομοκρατία.
Τέλος ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ρίαντ Al Maliki δήλωσε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησής του να μπλοκάρει την απόπειρα του Ισραήλ να αποκτήσει μία μη μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης