Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Σύμη, Καστελόριζο και Αστυπάλαια γίνονται ενεργειακά «έξυπνα» νησιά – Ο γεωστρατηγικός ρόλος της επιλογής τους

Σύμη, Καστελόριζο και Αστυπάλαια γίνονται ενεργειακά «έξυπνα» νησιά – Ο γεωστρατηγικός ρόλος της επιλογής τους
Σε ετήσια βάση το ποσοστό διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών θα πρέπει να υπερβαίνει το 60% της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος των τριών νησιών
Τρία είναι τελικά τα νησιά τα οποία θα περιληφθούν στον διαγωνισμό για το πιλοτικό έργο των «Έξυπνων Νησιών», όπως σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Έτσι, μαζί με το Καστελόριζο και την Αστυπάλαια, για τα οποία έχει ήδη γράψει το World Energy News πως είχε «κλειδώσει» η συμμετοχή τους από το ΥΠΕΝ στο project, το υπουργείο αποφάσισε να προσθέσει και τη Σύμη.
Η απόφαση του ΥΠΕΝ ανοίγει τον δρόμο για την προετοιμασία από τη ΡΑΕ των διαγωνισμών υλοποίησης των απαραίτητων υποδομών.
Στόχος είναι οι διαγωνισμοί να προκηρυχθούν εντός της τρέχουσας χρονιάς.
Η Αστυπάλαια και η Σύμη συγκαταλέγονταν στους πέντε «φιναλίστ» της εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ προς το υπουργείο, για την επιλογή των νησιών που θα αποκτήσουν ενεργειακή.... νοημοσύνη.
Οι συγκεκριμένες νησιωτικές περιοχές πληρούσαν τις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο ΔΕΔΔΗΕ στην κατάρτιση της εν λόγω λίστας, καθώς είναι αυτόνομα, δηλαδή να μην συνδέονται με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο, ενώ δεν προβλέπεται η διασύνδεσή τους στο άμεσο μέλλον.
Επίσης, το μέγεθός τους δεν είναι ούτε πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό, κάτι που μεταφράζεται σε εύρος ισχύος ανάμεσα στα 5 και τα 10 MW.
Από την άλλη πλευρά, και το Καστελόριζο πληροί το κριτήριο της ενεργειακής αυτονομίας, με δεδομένο ότι επίσης ηλεκτροδοτείται από αυτόνομο δίκτυο, χωρίς επίσης να προβλέπεται η διασύνδεσή του με το ηπειρωτικό δίκτυο.
Την ίδια στιγμή, πίσω από την επιλογή του υπάρχουν και κίνητρα γεωστρατηγικής φύσης, ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα που βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Από τις ΑΠΕ το 60% της κατανάλωσης ρεύματος

Το γεγονός ότι τα παραπάνω νησιά θα γίνουν «έξυπνα» σημαίνει πως θα αξιοποιηθούν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις, ώστε σε ετήσια βάση το ποσοστό διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών να υπερβαίνει το 60% της συνολικής τους κατανάλωσης σε ρεύμα, με διασφαλισμένη την ευστάθεια του ηλεκτρικού τους συστήματος και χωρίς να αυξηθεί το κόστος ηλεκτροπαραγωγής, σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Γι’ αυτό τον σκοπό, καταλυτική θα είναι η συμβολή των υβριδικών μονάδων ΑΠΕ, οι οποίες δηλαδή συνδυάζονται με μία μέθοδο αποθήκευσης της περίσσειας της παραγόμενης ενέργειας (π.χ. μπαταρίες), ώστε να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της στοχαστικότητας των ανανεώσιμων πηγών.
Παράλληλα, θα εφαρμοσθούν τεχνολογίες «έξυπνων» ηλεκτρικών δικτύων, ώστε να βελτιστοποιηθεί η ενεργειακή διαχείριση.
Οι διαγωνισμοί θα είναι μειοδοτικοί, κάτι που σημαίνει πως θα επιλεγεί ως ανάδοχος η εταιρεία ή η κοινοπραξία που θα κάνει την οικονομικότερη προσφορά για την εγκατάσταση των απαιτούμενων υποδομών.
Η αποζημίωσή τους θα προέλθει από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης