Διεθνή

Ο Darren Woods στο τιμόνι της Exxon Mobil – Η επόμενη μέρα για τον πετρελαϊκό κολοσσό

Ο Darren Woods στο τιμόνι της Exxon Mobil – Η επόμενη μέρα για τον πετρελαϊκό κολοσσό
Πολλοί αναλυτές αναμένουν μια ομαλή μετάβαση στην Exxon, με λίγες σημαντικές αλλαγές στην πολιτική ή το στυλ ηγεσίας υπό τον Woods ενώ δε αποκλείουν μια ή δυο εξαγορές
Ο Darren Woods αναλαμβάνει την θέση του πρόεδρου και διευθύνωντος σύμβουλου της Exxon Mobil αντικαθιστώντας Rex Tillerson, ο οποίος αποχωρεί από τον γίγαντα του πετρελαίου μετά την επιλογή του από τον Donald Trump για την θέση του υπουργού Εξωτερικών.
Ο Woods, ηλικίας 51 τών, εργάζεται με την Exxon για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα. Ξεκίνησε από τον τομέα διύλισης και χημικών επιχειρήσεων της Exxon και αναδείχθηκε ως πιθανός διάδοχος του Tillerson πριν από ένα χρόνο, όταν  ο τελευταίος έγινε πρόεδρος και εισήλθε στο διοικητικό συμβούλιο σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι Woods θα αναλάβει την θέση στην 1η Ιανουαρίου
O Tillerson αναμενόταν να παραιτηθεί στις αρχές του 2017, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί. Η επιλογή του από Trump για την κορυφαία διπλωματική θέση - με την επιφύλαξη επιβεβαίωσης από την Γερουσία– άλλαξε το χρονοδιάγραμμα.
Πολλοί αναλυτές αναμένουν μια ομαλή μετάβαση στην Exxon, με λίγες σημαντικές αλλαγές στην πολιτική ή το στυλ ηγεσίας υπό τον Woods.
Λόγω του τεράστιου μεγέθους της Exxon, οι στρατηγικές αποφάσεις λαμβάνονται σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο Fadel Gheit, αναλυτής της Oppenheimer & Co., που παρακολουθεί την  Exxon για 30 χρόνια, είπε ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα είναι "παλιό κρασί σε νέα φιάλη."
«Η εταιρεία δεν αλλάζει, αλλά προφανώς προσπαθεί να προσαρμόσει τη στρατηγική της στο επιχειρηματικό περιβάλλον» δήλωσε.
Η Exxon διαθέτει  5 δις. δολάρια σε μετρητά και έχει μια χρηματιστηριακή αξία των 375 δις. δολαρίων.
Ο Gheit εκτιμά ότι ο Γουντς μπορεί να προσπαθήσει να επωφεληθεί από τις χαμηλότερες τιμές στη βιομηχανία πετρελαίου κάνοντας μία ή δύο μεγάλες εξαγορές.
Σε δήλωσή του, το διοικητικό συμβούλιο της Exxon εξήρε τον Tillerson  λέγοντας: «Ξέρουμε ότι η υπηρεσία του προς το έθνος ως  υπουργός Εξωτερικών θα είναι εξίσου επιτυχημένη και διακεκριμένη."
Ο Tillerson αντικατέστησε τον πολύχρονο Διευθύνων Σύμβουλο  Lee Reimont το 2006 και οδήγησε την εταιρεία σε μια από τις πιο ταραγμένες περιόδους της ιστορίας της, η από την ίδρυση της  Standard Oil Co από τον John D. Rockefeller.
Ως Διευθύνων Σύμβουλος, ο Tillerson υπέγραψε συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για εξόρυξη πετρελαίου στη Ρωσική Αρκτική, έργο που επιβραδύνθηκε όταν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία.
Η εταιρεία έχασε πολυπόθητο αξιολόγηση ΑΑΑ της πιστοληπτικής της ικανότητας νωρίτερα αυτό το χρόνο. Η τιμή της μετοχής της έχει αυξηθεί 16%το 2016, αλλά οι μετοχές της αντιπάλου της hevron έχουν  διπλασιασθεί.
Την Τετάρτη 14/12/2016, οι μετοχές της Exxon υποχώρησαν κατά 2 δολάρια, ή 2,2%, για να κλείσει στα 90,58 δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης