Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επενδύσεις 3 δις. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων σχεδιάζει το ΥΠΕΝ – Στο 1 δις. ευρώ αυξάνεται ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ»

Επενδύσεις 3 δις. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων σχεδιάζει το ΥΠΕΝ – Στο 1 δις. ευρώ αυξάνεται ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ»
Η εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό τουλάχιστον 27% αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής για την περίοδο έως το 2030
Επενδύσεις συνολικού ύψους 3 δις. ευρώ αναμένεται να γίνουν τα επόμενα χρόνια για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας του δημόσιου, αλλά και ιδιωτικού κτιριακού αποθέματος της χώρας.  
Πρώτο βήμα στην προσπάθεια για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ιδιωτικών κτιρίων είναι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’  οίκον», για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων.
Τα πλείστα προβλήματα που σημειώνονται στη διαδικασία, καταδεικνύουν το τεράστιο ενδιαφέρον των πολιτών και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης των κονδυλίων για την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος που επί του παρόντος ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει ήδη προαναγγείλει ότι ο προϋπολογισμός θα διπλασιαστεί προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αιτήσεις, ενώ ήδη έχει τεθεί από την πλευρά του ΤΕΕ ζήτημα νομιμότητας για όσους δεν καταφέρουν να ενταχθούν λόγω αδυναμιών του πληροφοριακού συστήματος. Σύμφωνα με το ΤΕΕ οι δυσλειτουργίες του προγράμματος καθιστούν αναγκαία την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων προκειμένου να υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα φαίνεται ότι τα κονδύλια για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» θα αυξηθούν στο 1 δις. ευρώ.
Πέραν αυτού όμως ο κ. Γιώργος Σταθάκης παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού προανήγγειλε ότι θα καταρτιστεί ειδικό πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων (σχολεία, νοσοκομεία κλπ) προϋπολογισμού 2 δις. ευρώ.

Ευρωπαϊκός στόχος η εξοικονόμηση ενέργειας

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ένας εκ των δυο βασικών στόχων της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενέργεια έως το 2030 είναι η εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό τουλάχιστον 27%.
Ο άλλος είναι η συμμετοχή των ΑΠΕ σε ποσοστό 27 - 30% στο σύνολο της ενεργειακής κατανάλωσης.
Ειδικά στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η χώρα έχει μείνει εξαιρετικά πίσω και η επίτευξη του στόχου θα είναι πολύ δύσκολη.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να διαθέσει 3 δις. ευρώ ειδικά για την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι η υψηλή ενεργειακή ένταση: Δηλαδή καταναλώνουμε 131 Τόνους Ισοδύναμου Πετρελαίου ανά εκατ. ευρώ του ΑΕΠ έναντι 118 που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ, ενώ στον βιομηχανικό τομέα η απόσταση είναι ακόμα μεγαλύτερη (132 έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 92).
Και όλα αυτά ενώ κατά την περίοδο 2005 - 2015 η τελική κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 21,3%, στα 16,5 εκατ. Τόνους Ισοδύναμου Πετρελαίου (ΤΙΠ).
Επίδοση που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην οικονομική κρίση και η πρόκληση που ανακύπτει σήμερα είναι να διατηρηθεί η ενεργειακή κατανάλωση στο ίδιο επίπεδο - ή να ελαχιστοποιηθεί η αύξησή της – τη στιγμή που η οικονομία σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα αναπτύσσεται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης