Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέοι κανόνες από την Κομισιόν για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου blackout

Νέοι κανόνες από την Κομισιόν για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου blackout
Τα νέα σχέδια της Κομισιόν καθορίζουν κοινές μεθόδους για την αξιολόγηση της ασφάλειας ως προς τους κινδύνους προμήθειας
Μια νέα σειρά προτάσεων σχετικά με την «ετοιμότητα κινδύνου», που έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν ότι στην περίπτωση έκτακτων περιπτώσεων οι Ευρωπαίοι θα είναι περισσότερο προστατευμένοι έναντι ηλεκτρικών blackouts, δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, πρόκειται για σχέδια που περιλαμβάνονται στην δέσμη μέτρων της 30ης Νοεμβρίου προκειμένου να προωθηθεί η Ενεργειακή Ένωση και διασφαλίζουν ότι οι χώρες της ΕΕ διαθέτουν μέτρα για να προλαμβάνουν, να προετοιμάζονται και να διαχειρίζονται καταστάσεις κρίσης στον ηλεκτρισμό.
Επίσης, απαιτούν από τις χώρες της ΕΕ να συνεργάζονται ώστε να εξασφαλίζεται ότι ο ηλεκτρισμός πηγαίνει όπου χρειάζεται περισσότερο σε καταστάσεις κρίσης.
Πιο συγκεκριμένα, τα νέα σχέδια της Κομισιόν καθορίζουν κοινές μεθόδους για την αξιολόγηση της ασφάλειας ως προς τους κινδύνους προμήθειας, καθώς και κανόνες σχετικά με το πώς γίνεται η πρόληψη και η προετοιμασία για την αντιμετώπιση κρίσεων. Επίσης θεσπίζουν κοινούς κανόνες για την διαχείριση καταστάσεων κρίσης ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργία των αγορών για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα καθώς και ότι ο ηλεκτρισμός πηγαίνει όπου χρειάζεται περισσότερο.
Όπως επισημαίνεται, κανονικά οι ενεργειακές αγορές και τα συστήματα που λειτουργούν καλά αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
Ωστόσο, ο κίνδυνος μιας ηλεκτρικής κρίσης ως αποτέλεσμα έκτακτων καιρικών φαινομένων, κακόβουλων επιθέσεων  ή έλλειψης καυσίμων δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Επιπλέον, οι συνέπειες καταστάσεων κρίσης συχνά ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και μεγάλα blackouts μπορεί να έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, που σπάνια περιορίζονται σε μια μόνο χώρα.
Για παράδειγμα, το 2006 ένα κρουαζιερόπλοιο στην Γερμανία έπεσε σε μια ηλεκτρική γραμμή, ένα επεισόδιο που επηρέασε 45 εκατομμύρια ανθρώπους και είχε αντίκτυπο σε ολόκληρο το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού.
Σήμερα κάθε χώρα της ΕΕ έχει μια διαφορετική προσέγγιση σε καταστάσεις κρίσης και δεν λαμβάνει απαραίτητα υπόψη την επίπτωση σε μια άλλη χώρα.
Αυτό μπορεί να είναι δαπανηρό και να υπονομεύει την λειτουργία της αγοράς. Επιπροσθέτως, πολύ λίγες πληροφορίες μοιράζονται διασυνοριακά.
Στον σημερινό κόσμο στον οποίο ο ηλεκτρισμός ρέει πέρα από τα σύνορα κάτι τέτοιο δεν είναι πλέον επαρκές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης