Επιχειρήσεις

Πέντε κολοσσοί ερίζουν για την απόκτηση συμμετοχής στα Ελληνικά Πετρέλαια ενόψει της ιδιωτικοποιήσής τους

Πέντε κολοσσοί ερίζουν για την απόκτηση συμμετοχής στα Ελληνικά Πετρέλαια ενόψει της ιδιωτικοποιήσής τους
Κρίσιμο στοιχείο στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης αποτελεί το τίμημα και κατά πόσο μπορούν να το εξασφαλίσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, αφού εκτιμάται πως θα πρέπει να προσφέρουν περί το 1,5 δις. ευρώ για να αποκτήσουν την πλειοψηφία των μετοχών της
Το ενδιαφέρον πέντε εκ των ισχυρότερων πετρελαϊκών ομίλων του κόσμου φαίνεται να έχει προκαλέσει η προοπτική ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων, γεγονός που δημιουργεί εύλογα στην παρούσα φάση αισιοδοξία στην κυβέρνηση για επιτυχή κατάληξη της διαδικασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την αμερικάνικη ExxonMobil, τη γαλλική Total και την ιταλική Eni για τις οποίες υπήρχαν βάσιμες «υποψίες» πως θα εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο διεκδίκησης των ΕΛΠΕ όταν τεθεί το θέμα πώλησης του 51% των μετοχών τους, το ίδιο σκέφτονται να πράξουν δύο ακόμη κολοσσοί του κλάδου: Οι ρωσικές Lukoil και Rosneft.
Ωστόσο, στην περίπτωση των δύο ρωσικών ομίλων κατά πάσα πιθανότατα θα εκδηλωθούν αντιδράσεις και ισχυρές πιέσεις τόσο από την αμερικανική πλευρά όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο τα Ελληνικά Πετρέλαια να καταλήγουν στον έλεγχό των συγκεκριμένων οίκων.
Έτσι, δεν αποκλείεται να τεθούν όροι στον σχετικό διαγωνισμό επιλογής στρατηγικού επενδυτή που ουσιαστικά θα βγάζουν εκτός διεκδίκησης τις Lukoil και Rosneft, έτσι ώστε να «φράξουν» την ενίσχυση του ρωσικού παράγοντα στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής.
Βέβαια, το κρίσιμο στοιχείο στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ είναι το τίμημα και κατά πόσο μπορούν να το εξασφαλίσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, δεδομένης της υψηλής κεφαλαιοποίησης της επιχείρησης.
Σημειώνεται πως η αξίας των ΕΛΠΕ ανέρχεται σε περίπου 2,4 δις. ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως για την απόκτηση του 51% της εταιρίας θα πρέπει να υπάρξουν  επενδυτές που να είναι διατεθειμένοι να δώσουν περί το 1,5 δισ. ευρώ.

Βολιδοσκόπηση υποψηφίων επενδυτών

Επισημαίνεται πως οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι που έχει προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και συγκεκριμένα οι Goldman Sachs και NBG Securities διερευνούν ήδη την αγορά προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν την ύπαρξη ενδιαφέροντος από δυνητικούς επενδυτές.
Με δεδομένη την υψηλή κεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, όπως είναι φυσικό Goldman Sachs και NBG Securities προσανατολίζονται κυρίως σε ομίλους - κολοσσούς του εξωτερικού, οι οποίοι θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε ένα μεγάλο τίμημα.  
Με βάση το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan - ADP) του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο εγκρίθηκε από το ΚΥΣΟΙΠ στα μέσα Ιανουαρίου, στην πρώτη φάση της ιδιωτικοποίησης, αρμοδιότητα του στρατηγικού και του χρηματοοικονομικού συμβούλου είναι να αξιολογήσει τις εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές για την αξιοποίηση της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ, υποβάλλοντας επενδυτική εισήγηση στο Ταμείο ως προς την βέλτιστη μέθοδο αξιοποίησης.
Έτσι, με δεδομένο ότι όλες οι εναλλακτικές επιλογές προϋποθέτουν την ύπαρξη ενδιαφέροντος από διεθνείς «παίκτες» με μεγάλη επενδυτική δυνατότητα, η διερεύνηση της αγοράς αναμένεται να παίξει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της εν λόγω εισήγησης.

Τρεις εναλλακτικοί τρόποι

Αυτή τη στιγμή, πάντως, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται τρεις προτάσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων.
Οι τρεις αυτοί εναλλακτικοί τρόποι είναι:
•    Πώληση μετοχών µέσω Χρηματιστηρίου
•    Έκδοση χαμηλότοκου ομολογιακού δανείου που θα καλύψει την οικονομική απαίτηση του φετινού προϋπολογισμού, έτσι ώστε η ιδιωτικοποίηση να μετατεθεί χρονικά
•    Πώληση μετοχών από κοινού με την Paneuropean του ομίλου Λάτση, που ελέγχει το 45,47%, ώστε ο αγοραστής να αποκτήσει το 51% της εταιρίας και το management. Μάλιστα η πρόταση αυτή φαίνεται ότι έχει εξειδικευτεί περεταίρω και προβλέπει ότι τόσο το Δημόσιο όσο και ο όμιλος Λάτση θα διατηρήσουν συμμετοχή της τάξης του 15% ο καθένας.
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει δηλώσει πως η τρίτη αυτή πρόταση φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να προκριθεί και να υλοποιηθεί.
Σε κάθε περίπτωση εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μεταβίβαση των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων στο νέο ιδιώτη επενδυτή.  
Κρίσιμη θα είναι ασφαλώς και η στάση που θα τηρήσουν οι Θεσμοί στην όλη υπόθεση, ιδίως σε σχέση με την επιδίωξη της κυβέρνησης να διατηρήσει το ελληνικό δημόσιο έστω και περιορισμένη θέση στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Υπενθυμίζεται πως η ιδιωτικοποίηση του 35,4% των μετοχών των ΕΛΠΕ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και μάλιστα έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές ότι ο διαγωνισμός θα έχει προκηρυχθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης