Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/ea73ceecb671de32e93f6de8cd34eb30_M.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/ea73ceecb671de32e93f6de8cd34eb30_L.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/ea73ceecb671de32e93f6de8cd34eb30_M.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/ea73ceecb671de32e93f6de8cd34eb30_M.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113
Γ. Σταθάκης: "Τέλος του μήνα θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων"

Γ. Σταθάκης: "Τέλος του μήνα θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων"

Γ. Σταθάκης:
Σε μια εβδομάδα θα ανοίξουν οι προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας
Οι προσφορές για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ  θα ανοίξουν σε μια εβδομάδα και αν η διαφορά μεταξύ τους είναι μεγαλύτερη από 15% ο διαγωνισμός θα κατακυρωθεί αμέσως, ενώ αν είναι μικρότερη από το ποσοστό αυτό, θα υπάρξει δεύτερος κύκλος προσφορών.
Αυτό δήλωσε σήμερα 15/3/2018 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο", ενώ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ τόνισε: «Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του νόμου. Είμαστε σε συνεννόηση για την τελική μορφή του με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp) και βέβαια με τη ΔΕΗ, που είναι ο υπεύθυνος υλοποίησης. Τέλος του μήνα θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε».
Σε ερώτηση για τα προβλήματα στην υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ Οίκον" ο υπουργός άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο σαμποτάζ ενώ επί της ουσίας ανέφερε: «Οι πόροι που έχουν διασφαλιστεί για το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ" καλύπτουν αριθμό ενδιαφερόμενων υπερδιπλάσιο εκείνου που μέχρι τώρα διαφαίνεται. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περί τα 17.700 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), τα οποία είναι απαραίτητα για την ένταξη στο πρόγραμμα και άρα αποτελούν έναν ασφαλή δείκτη για το πλήθος των ενδιαφερόμενων που έχουν δείξει ενεργό ενδιαφέρον. Συνολικά οι πόροι του προγράμματος επαρκούν για τη χρηματοδότηση τουλάχιστον 40.000 ωφελούμενων. Αν μάλιστα το ενδιαφέρον αποδειχθεί μεγαλύτερο (κάτι που δεν προκύπτει από τις μέχρι σήμερα ενδείξεις) θα διασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι, ώστε να καλυφθεί το σύνολο».

Αναλυτικά ο κ. Σταθάκης δήλωσε

Η πλατφόρμα είχε ετοιμαστεί για να δεχθεί ένα φυσιολογικό αριθμό νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 17.000 νοικοκυριά είχαν εκδώσει το ΠΕΑ, το οποίο είναι απαραίτητο για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα.
 Άρα, περιμέναμε μια ροή, αυτής της τάξης, στην πλατφόρμα. Εντούτοις, από τις 9-11 το πρωί, δέχτηκε 1,5 εκατομμύριο εισόδους.
 Δεν ήταν αυθεντικό ενδιαφέρον, καθώς εντοπίστηκαν 60 κόμβοι που έστελναν με αυτόματο σύστημα 5.000 εισόδους διαδοχικά.
 Όταν εξομαλύνθηκε το πρόβλημα, μετά τις 12:00, είχαμε 4.000 άτομα να βρίσκονται μέσα στο σύστημα και 1.500 να έχουν προχωρήσει ελαφρώς τη διαδικασία.
Ερωτηθείς αν υπήρξε «σαμποτάζ», ο Υπουργός απάντησε: Δεν ξέρω αν είναι σαμποτάζ ή αν είναι κάποια γραφεία τα οποία είχαν συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό αιτήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, ζητήσαμε από τον ΟΤΕ να μας εντοπίσει αυτούς τους κόμβους.  
Μετά τις 12:00 το πρόβλημα εξομαλύνθηκε, αλλά επειδή αρκετός κόσμος είχε ταλαιπωρηθεί επιλέξαμε την ασφαλή μέθοδο να «σπάσει» το πρόγραμμα σε τρεις περιφέρειες και να γίνει εβδομάδα με εβδομάδα.
Τα χρήματα του προγράμματος καλύπτουν 40.000 νοικοκυριά, ενώ 17.000 είναι έτοιμα.  Άρα, ο χώρος είναι αρκετός και στη φυσιολογική ροή τώρα νομίζω ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα.
Για το θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων  
Πρόσφατα επικυρώσαμε τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης, εκ των οποίων η πιο σημαντική, στο οποίο συμμετείχε η Total, αφορά στο οικόπεδο δυτικά της Κέρκυρας. Η σύμβαση αυτή θεωρείται σύμβαση - μοντέλο με την έννοια ότι και άλλες θα ακολουθήσουν αυτό το πρότυπο.
Συνολικά, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν έξι επικυρωμένες συμβάσεις.
Τις προηγούμενες ημέρες εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για δύο νέες περιοχές, στο Ιόνιο και την Κρήτη. Αυτές δεν ήταν στις παλιές προκηρύξεις αλλά προέκυψαν μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρείες του κλάδου – για παράδειγμα υπενθυμίζω ότι για την Κρήτη ενδιαφέρον εξέφρασε η Exxon Mobil. Μέσα σ΄ ένα χρόνο κάναμε όλη την απαραίτητη διαδικασία και στις 5 Μαρτίου ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός. Είναι πολύ σημαντικές οι εταιρείες που συμμετέχουν και, συνεπώς, θα προχωρήσει η διαδικασία για να μπούμε στο κανονικό στάδιο έρευνας.  
Για την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του νόμου. Είμαστε σε συνεννόηση για την τελική μορφή του με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) και βέβαια με τη ΔΕΗ, που είναι ο υπεύθυνος υλοποίησης. Τέλος του μήνα θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε.

Για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ
Ο διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ έχει ολοκληρωθεί και εκκρεμεί μόνο το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Σε μια εβδομάδα, νομίζω, θα ανοίξουν.
Εάν υπάρχει διαφορά πάνω από 15% στις προσφορές, θα κατοχυρωθεί στον πρώτο αμέσως. Εάν είναι μικρότερη του 15%, θα υπάρξει δεύτερος κύκλος προσφορών.

Για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και την επόμενη μέρα
Δεν έχω πεισθεί ότι υπάρχει οτιδήποτε αξιόπιστο στο τραπέζι πλην της καθαρής εξόδου. Η καθαρή έξοδος είναι μια στέρεα επιλογή και εδράζεται σε τρία δεδομένα: α) ότι ολοκληρώνεται το πρόγραμμα τον Ιούλιο επιτυχώς, β) ότι θα έχουμε ρύθμιση για το χρέος με την ολοκλήρωση του προγράμματος και γ) ότι η κυβέρνηση θα έχει «χτίσει» ένα επαρκέστατο απόθεμα, ένα buffer αρκετών δισεκατομμυρίων, το οποίο θα αποτελεί τη «λύση έκτακτης ανάγκης» σε περίπτωση που τα επόμενα 2-3 χρόνια υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα. Το «μαξιλάρι» είναι πολύ μεγάλο.
Με αυτές τις τρεις προϋποθέσεις, η καθαρή έξοδος είναι λίγο έως πολύ δεδομένη και είναι και η καλύτερη λύση, δεν υπάρχει συζήτηση γι΄ αυτό. Η ιδέα για πιστοληπτική γραμμή, για παράδειγμα, έχει πολύ λιγότερα χρήματα απ΄ ό, τι το «μαξιλάρι». Δεν έχει κάποια οικονομική λογική. Και όλες οι άλλες απόψεις που ακούγονται, νομίζω δεν έχουν κάποιο ισχυρό οικονομικό επιχείρημα το οποίο θα μπορεί να αντιστρέψει μία συντεταγμένη πορεία προς την καθαρή έξοδο.
Εξάλλου σε άλλη συνέντευξη στον τ/σ ΑΝΤ1, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «οι μόνοι πλειστηριασμοί που γίνονται αφορούν σε πολύ ακριβά ακίνητα» και προσέθεσε: «Δεσμευόμαστε ότι η πρώτη κατοικία θα παραμείνει προστατευμένη. Νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες είναι ήσυχοι ότι και μετά τις 31/12/2018 η ίδια μέριμνα που έχουμε επιδείξει μέχρι τώρα θα συνεχιστεί».

www.worldenergynews.gr

Eleni Α