Μια… ντουζίνα υποψήφιοι για την ανάπτυξη της μονάδας βιομάζας στο Αμύνταιο

Μια… ντουζίνα υποψήφιοι για την ανάπτυξη της μονάδας βιομάζας στο Αμύνταιο
Εκτός από μεγάλους ελληνικούς ομίλους, ενδιαφέρον για την επένδυση εκδήλωσαν αρκετές ευρωπαϊκές, αλλά και δύο κινέζικοι οίκοι
Μεγάλη ανταπόκριση από εγχώριες και ξένες εταιρείες καταγράφηκε στο σχέδιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την κατασκευή μίας μονάδας βιομάζας στο Αμύνταιο, καθώς 12 σχήματα και μεμονωμένες επιχειρήσεις έδωσαν το «παρών» στην πρώτη φάση της πρόκλησης της θυγατρικής της ΔΕΗ, η οποία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018, υποβάλλοντας μη δεσμευτικές προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Με βάση τη λίστα των συμμετεχόντων, που παρατίθεται από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε ανακοίνωσή της για το αποτέλεσμα της πρώτης φάσης της πρόκλησης, από την Ελλάδα εκδήλωσαν ενδιαφέρον η εταιρία Ηλέκτωρ του Ομίλου Ελλάκτωρ, ο Όμιλος Μυτιληναίου και η ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με τη βελγική Electrabel, θυγατρική της γαλλικής Engie.
Επίσης, ελληνικό «χρώμα» έχει και η πρόταση της διεθνούς κοινοπραξίας Turboden, Zorlu, Kablitz και DhP καθώς σε αυτήν συμμετέχει επίσης και η ΒΙΟΛΑΡ από τη Λάρισα.
Την ίδια στιγμή, μέρος στην πρώτη φάση πήραν δύο κινεζικές επιχειρήσεις (Dongfang, China Western Power Industrial), εταιρείες από την Ιβηρική χερσόνησο (SENER, Alfamar), τη Βαλτική (Priit Uuemma), τη Γαλλία (CNIM) και την Τσεχία (EP Holding).
Ο κατάλογος συμπληρώνεται με την εσθονική Grannul Invest, η οποία είναι από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου, καθώς είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πέλετ στην Ευρώπη, ενώ διαθέτει έξι μονάδες συμπαραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα 25 MW η ισχύς της μονάδας

Η μονάδα θα κατασκευασθεί σε μία περιοχή έκτασης 58 στρεμμάτων στο Αμύνταιο, κοντά στις δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στον ομώνυμο Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ).
Θα έχει ηλεκτρική ισχύ 25 MW, χρησιμοποιώντας τις υποδομές του ΑΗΣ για την έγχυση της ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο.
Η θερμική της ισχύ θα αγγίζει τα 45 MW, ενώ θα διοχετεύει το παραγόμενο θερμικό ρευστό στο δίκτυο τηλεθέρμανσης των περιοχών Αμυνταίου, Φιλώτα και Λεβαίας, που τώρα τροφοδοτείται από τις δύο λιγνιτικές μονάδες.
Έτσι, προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων τους, όταν αποσυρθεί ο ΑΗΣ Αμυνταίου.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα αξιολογήσει άμεσα τις 12 προτάσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη φάση της πρόσκλησης και την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, από τις οποίες θα προκύψει ο στρατηγικός εταίρος της για την κατασκευή και τη λειτουργία της μονάδας.
Με την ανακήρυξη του, θα συσταθεί μία κοινοπραξία, στην οποία ο στρατηγικός επενδυτής θα κατέχει την πλειοψηφία μετοχών.
Ο εταίρος της θυγατρικής της ΔΕΗ θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του project, θα πάρει μέρος στη σχεδίαση της μονάδας, θα επιβλέψει την κατασκευή της, και θα αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρησή της.
Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλίσει μέσω συμφωνιών τις απαραίτητες ποσότητες βιομάζας για την τροφοδοσία του εργοστασίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης