Τελευταία Νέα
Commodities

O Trump υπέγραψε την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο - Eξαιρούνται Καναδάς και Μεξικό

O Trump υπέγραψε την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο - Eξαιρούνται Καναδάς και Μεξικό
Οι δασμοί  θα ισχύσουν σε 15 ημέρες.
Την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμίνιο, 25% και 10% αντίστοιχα, οριστικοποίησε σήμερα 8/3/2018 ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump, υπογράφοντας το εκτελεστικό διάταγμα στο Λευκό Οίκο.
Συμφωνα με το CNBC υπέγραψε δύο προκηρύξεις για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.Το Μεξικό και ο Καναδάς εξαιρούνται ενώ αφήνει την πόρτα ανοικτή και σε άλλες χώρες
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι οι δαμσοί αποτελούν ουσιαστικό ζήτημα της εγχώριας και οικονομικής ασφάλειας.
Τα τιμολόγια θα ισχύσουν σε 15 ημέρες.

Μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους του κλάδου, τους αποκάλεσε «ραχοκοκαλιά της χώρας», ενώ, όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, «ο χάλυβας είναι χάλυβας, αν δεν έχεις χάλυβα, ουσιαστικά δεν έχεις χώρα.
Μία ισχυρή βιομηχανία αλουμινίου και χάλυβα κρίνεται σημαντική για την εθνική μας ασφάλεια».
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στις εταιρείες του κλάδου, τόσο τις εγχώριες όσο και τις ξένες, να επενδύσουν σε περισσότερα εργοστάσια εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Δεν θέλετε να πληρώσετε υψηλούς δασμούς;
Κατασκευάστε ένα εργοστάσιο στις Η.Π.Α.».
«Πρέπει να προστατέψουμε και να οικοδομήσουμε τις βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου, ενώ ταυτόχρονα να επιδείξουμε μεγάλη ευελιξία και συνεργασία σε όσους είναι πραγματικά φίλοι μας, τόσο από εμπορικής όσο και από στρατιωτικής άποψης», συμπλήρωσε.
Επίσης, διευκρίνισε ότι η επιβολή δασμών «δεν αποτέλεσε θέμα επιλογής, αλλά θέμα ανάγκης για την ασφάλεια των Η.Π.Α.», καθώς η αμερικανική βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου «έχει καταστραφεί από επιθετικές εμπορικές πρακτικές άλλων κρατών.
Είναι πραγματικά μια επίθεση ενάντια χώρα μας.
Οι αμερικανικές εταιρείες δεν αντιμετωπίστηκαν δίκαια, ενώ ορισμένες "αξιοποίησαν" τις συμφωνίες και μετανάστευσαν εκτός Η.Π.Α.».
Σε ό,τι αφορά τον Καναδά και το Μεξικό, εν τέλει δεν εξαίρεσε τις χώρες από τους δασμούς -όπως αναμενόταν-, κάτι που θα πραγματοποιηθεί σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για τη NAFTA (North American Free Trade Agreement), διευκρίνισε.
«Πιστεύω πως θα υπάρξει συμφωνία για τη NAFTA».
Η «απάντηση» των δύο χωρών, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να είναι σκληρή...
Ήδη το μπλοκ έχει σχεδιάζει ως αντίποινα δασμούς σε προϊόντα ορισμένων αμερικανικών εταιρειών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης