Ενέργεια

Εκκίνηση για το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» - Τα σημεία – κλειδιά για ένταξη στο πρόγραμμα

Εκκίνηση για το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» - Τα σημεία – κλειδιά για ένταξη στο πρόγραμμα
Το σύστημα θα σταματά να δέχεται αιτήσεις ανά γεωγραφική Περιφέρεια, μόλις εξαντληθούν τα διαθέσιμα κονδύλια που αντιστοιχούν σε αυτήν
Πρεμιέρα σήμερα (8/3) για το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», το οποίο προβλέπει επιδότηση έως 17.500 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων.
Ήδη από το πρωί θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα «τρέξει» το πρόγραμμα (www.exoikonomisi.ypen.gr), ενώ μέσα στην ημέρα θα ανακοινωθεί η ώρα από την οποία το πληροφοριακό σύστημα θα ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις.
Μία βασική διαφορά από το προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» είναι πως το σύστημα θα σταματά να δέχεται αιτήσεις ανά γεωγραφική Περιφέρεια, μόλις εξαντληθούν τα διαθέσιμα κονδύλια που αντιστοιχούν σε αυτήν.
Έτσι, με δεδομένο πως καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες, άνθρωποι της αγοράς συστήνουν στους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αίτηση όσο το δυνατόν συντομότερα.
Την ίδια στιγμή, όπως και στο προηγούμενο «Εξοικονομώ», και αυτή τη φορά ανάμεσα στις παρεμβάσεις που προβλέπονται για την ενεργειακή θωράκιση περιλαμβάνεται η θερμομόνωση του κελύφους, η αντικατάσταση των κουφωμάτων και η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, όπως και η αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης.
Μέσω του προγράμματος, εκτιμάται πως θα διατεθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα περίπου 250 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα από ιδιωτικά κεφάλαια.

Δικαιούχοι οι ιδιοκτήτες νόμιμων κατοικιών

Αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν το δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας του προς αναβάθμιση ακινήτου.  
Επιλέξιμα ακίνητα είναι μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο.
Παράλληλα, πρέπει το ακίνητο να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, να μην είναι αυθαίρετο και να έχει καταταχθεί σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, κατά την ενεργειακή επιθεώρηση που θα πραγματοποιηθεί πριν από την υποβολή της αίτησης.
Άλλες καινοτομίες του “Εξοικονομώ ΙΙ” είναι το γεγονός ότι η υποβολή της αίτησης γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ τη στιγμή που στο πρώτο πρόγραμμα ήταν υποχρεωτική η λήψη δανείου, πλέον γίνεται προαιρετική.
Αυτό σημαίνει πως όποιος ιδιοκτήτης το επιθυμεί, μπορεί να παρακάμψει πλήρως τις τράπεζες, στην περίπτωση που επιλέξει να καλύψει τις δαπάνες αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια και την επιχορήγηση.

Επιδότηση με εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια

Όσον αφορά την επιχορήγηση, το ποσοστό της προκύπτει από το ετήσιο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, ενώ θα προβλέπεται προσαύξηση για κάθε προστατευόμενο μέλος (5% για κάθε ανήλικο μέλος, έως και 2 παιδιά).
Σε κάθε περίπτωση, ο προϋπολογισμός κάθε αίτησης δεν θα υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.
Η 7η κατηγορία αν και δεν μπορεί να λάβει επιχορήγηση, μπορεί να επωφεληθεί από το πρόγραμμα μέσω της λήψης άτοκου δανείου.
Όσον αφορά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, μετά την έκδοση του πιστοποιητικού απόδοσης, οι παρεμβάσεις θα επιλέγονται σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιθεώρησης, με στόχο τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και τη μέγιστη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών.
Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα διεξάγεται δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, ώστε να ελέγχεται κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί, και κατά συνέπεια η αντίστοιχη επιχορήγηση.
Όπως έγραφε το World Energy News, ο ενεργειακός στόχος εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία του δικαιούχου.
Έτσι, για τις εισοδηματικές κατηγορίες 1 και 2, θα πρέπει να πετυχαίνουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερης από το 40% του κτηρίου αναφοράς.
Για τις υπόλοιπες κατηγορίες, η εξοικονόμηση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 70%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης