Διεθνή

Το παιχνίδι εξουσίας του Poutin: Η συμφωνία πετρελαίου με την Σ. Αραβία ανοίγει το δρόμο για την Ρωσία στη Μέση Ανατολή

Το παιχνίδι εξουσίας του Poutin: Η συμφωνία πετρελαίου με την Σ. Αραβία ανοίγει το δρόμο για την Ρωσία  στη Μέση Ανατολή
Η συμφωνία για την περικοπή της παραγωγής πετρελαίου έχει ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου και αποτελεί πλέον το θεμέλιο μιας ευρύτερης σχέσης
Η συμφωνία της Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία για την παραγωγή πετρελαίου αποτέλεσε την «χρυσή ευκαιρία» για να δημιουργηθούν τα θεμέλια μιας ευρύτερης σχέσης που μπορεί να οδηγήσει στην μείωση της αμερικανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή.
Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών στα πλαίσια του ΟΠΕΚ για την περικοπή της παραγωγής πετρελαίου έχει ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου και αποτελεί πλέον το θεμέλιο μιας ευρύτερης σχέσης.
Σύμφωνα με το CNBC συνεργασία με τον ΟΠΕΚ, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, επιτρέπει στη Ρωσία να ενισχύσει τη θέση της στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα η Σαουδική Αραβία πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να βοηθήσει στην πυρηνική απειλή του Ιράν.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η Ρωσία έχει πολλές σχέσεις στη Μέση Ανατολή και είναι μόνο ένας μπορεί να ασχοληθεί με όλους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, του Ιράν, της Συρίας και ακόμη και της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη πλευρά, έρχονται σε αντίθεση με τη Συρία και έχουν όλο και πιο ψυχρές σχέσεις με το Ιράν.
Ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες  που… οδήγησαν από κοινού τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, σε συμφωνία, γεγονός που οδήγησε στην πρόσφατη άνοδο του  πετρελαϊκού τομέα με την παραγωγή να φθάνει σε ρεκόρ  σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν  για τελευταία φορά το 1970.
Με τη περικοπή στην παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, η αμερικανική παραγωγή των 10 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως και ανταγωνίζεται τον Νο 1 παραγωγό τη  Ρωσία.
Ακόμη και με αυτήν την επιρροή, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εξαρτώνται από περίπου 8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα των εισαγωγών, μερικά από τα οποία προέρχονται από τη Σαουδική Αραβία.
«Αυτό που πιστεύω ότι είναι λαμπρό για τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir  Putin  είναι ότι υπάρχει μια άμεση επιταγή σε αυτό που έγινε λόγω της αμερικανικής παραγωγής αλλά πιστεύω ότι ο Putin  θα καταλάβει την ευκαιρία για να αναλάβει η Ρωσία έναν ρόλο με τον ΟΠΕΚ ", δήλωσε η Helima Croft, η επικεφαλής για τα βασικά προϊόντα της RBC.
Ο πρόεδρος της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman αναμένεται να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα αυτό το μήνα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης