Ενέργεια

Αποφασισμένη να διεκδικήσει τον ΔΕΣΦΑ η ρουμάνικη Transgaz – Την Παρασκευή (16/2) υποβάλει δεσμευτική προσφορά

Αποφασισμένη να διεκδικήσει τον ΔΕΣΦΑ η ρουμάνικη Transgaz – Την Παρασκευή (16/2) υποβάλει δεσμευτική προσφορά
Αύριο Τετάρτη λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις τους τα διοικητικά συμβούλια των Reganosa και EBRD που συναποτελούν την κοινοπραξία που επιδιώκει να εξαγοράσει το 66% του ΔΕΣΦΑ
Εξαιρετικά ισχυρό παραμένει το ενδιαφέρον της ρουμανικής εταιρίας φυσικού αερίου  Transgaz, για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ, σε συνεργασία με την ισπανική Reganosa.
Ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Ion Sterian συμπεριέλαβε τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ στα επενδυτικά σχέδια της Transgaz με ορίζοντα το 2026 στα οποία περιλαμβάνονται εννέα έργα ανάπτυξης, συνολικού ύψους 1,62 δισ. ευρώ.
Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση για τα δέκα χρόνια από την εισαγωγή της Transgaz στο Χρηματιστήριο Αξιών του Βουκουρεστίου, ο γενικός διευθυντής της εταιρίας αναφέρθηκε στη διεκδίκηση του 66% του ΔΕΣΦΑ μαζί με την ισπανική Reganosa και σημείωσε ότι η τελική προσφορά θα υποβληθεί την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου.
Άλλωστε, το ενδιαφέρον της Transgaz, για τον ΔΕΣΦΑ είναι διαχρονικό αφού η εταιρία είχε προσέλθει στον πρώτο διαγωνισμό για ιδιωτικοποίηση του 66% της ΔΕΣΦΑ, σε κοινοπραξία με τη γαλλική GRT Gaz, αλλά η προσπάθεια δεν προχώρησε, καθώς δεν πληρούνταν οι κοινοτικές προδιαγραφές περί νομικού διαχωρισμού ανεξάρτητων λειτουργικά εταιριών (διαχωρισμός εμπορικών δραστηριοτήτων από εκείνες που σχετίζονται με την κατασκευή και διαχείριση δικτύων).
Σε ότι αφορά τον τρέχοντα διαγωνισμό η Transgaz, μετέχει σε κοινοπραξία με την ισπανική Reganosa και την EBRD.
Ωστόσο, όπως ήδη έγραψε το World Energy News, κάποιες από τις απαιτήσεις της EBRD σε ότι αφορά τους όρους του διαγωνισμού που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ προκαλούν ερωτηματικά για το κατά πόσο τελικώς θα υποβληθεί πρόταση εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ και από ποιους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα διοικητικά συμβούλια της Reganosa και της EBRD, θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους αύριο Τετάρτη 14/2.
Όσο για την Transgaz, που έχει ήδη λάβει τη σχετική απόφαση σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του κ. Sterian θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να υποβληθεί η πρόταση εξαγοράς.

Πλούσιο επενδυτικό πλάνο

Σε ότι αφορά τα γενικότερα επενδυτικά σχέδια της Transgaz, ο κ. Sterian αναφέρθηκε σε εννέα έργα ανάπτυξης, συνολικού ύψους 1,62 δισ. ευρώ, δύο εκ των οποίων με διεθνή προσανατολισμό και χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026.
Ειδική αναφορά έκανε στον Διάδρομο BRUA, ένα νέο σχέδιο αγωγού, αμφίδρομης κατεύθυνσης που κατασκευάζεται από την Transgaz και ενώνει ενεργειακά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Αυστρία.
Το μήκος του αγωγού θα είναι 570 χμ και η δυναμικότητά του 1,75 δισ. κ.μ. το χρόνο στην πρώτη φάση και 4,4 δισ. κ.μ. το χρόνο στη δεύτερη φάση.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή, στο ρουμανικό έδαφος, τριών σταθμών μεγίστης συμπύκνωσης φυσικού αερίου, που θα αποτελούν μέρος του αγωγού, ενώ κατά τη δεύτερη θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά φυσικού αερίου από τη Μαύρη Θάλασσα στην Κεντρική Ευρώπη.
Η συνολική εκτίμηση κόστους για την κατασκευή του ανέρχεται σε 479 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου η ρουμανική πλευρά εξασφάλισε από κοινοτικούς πόρους (από το χρηματοδοτικό μηχανισμό Διευκόλυνση "Συνδέοντας την Ευρώπη"), από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.α, και το οποίο, μετά την ολοκλήρωσή του, που τοποθετείται στο τέλος του 2019, αναμένεται να ενισχύσει τη διασύνδεση των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο κ. Sterian αναφέρθηκε επίσης στην υποβολή από μέρους της Transgaz προσφοράς για την εξαγορά της μολδαβικής Vestmoldtransgas, η οποία συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Iasi - Ungheni - Kisinau, για την έκβαση της οποίας δήλωσε αισιόδοξος.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.
Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της Transgaz έκανε ειδική μνεία στη βαρύτητα που η εταιρία του δίνει σε άλλα έργα υποδομής στα βορειοανατολικά της χώρας, στον εκσυγχρονισμό των σταθμών μέτρησης σε Isaccea και Negru Voda και στη διασύνδεση με τη Σερβία, έργο εκτιμώμενο στα 43 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης