Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Κροατία επιταχύνει την κατασκευή τερματικού σταθμού LNG στην Αδριατική

Η Κροατία επιταχύνει την κατασκευή τερματικού σταθμού LNG στην Αδριατική
Η Κροατία σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία το τερματικό στις αρχές του 2020
Η Κροατία θα εγκρίνει ειδικό νόμο για την επιτάχυνση της κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNGL) στη βόρεια Αδριατική, ανακοίνωσε  την Πέμπτη 1/2/2018 ο πρωθυπουργός της χώρας Andrej Plenkovic.
 Η Κροατία παράγει περισσότερο από το ήμισυ της κατανάλωσης φυσικού αερίου, περίπου 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως.
 Σύμφωνα με το reuters μόλις κατασκευαστεί ο τερματικός σταθμός LNG, ελπίζει να είναι σε θέση να προμηθεύσει τόσο την δική του αγορά όσο και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
 "Στόχος μας είναι να περάσουμε έναν ειδικό νόμο ως βασικό μήνυμα ότι πρόκειται για ένα στρατηγικό σχέδιο για εμάς. Θέλουμε να ενισχύσουμε την θέση της Κροατίας στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη και να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενέργειας", δήλωσε ο Plenkovic σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
 Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να θέσει τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στο νησί Krk στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι επιθυμεί να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού και να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
Οι Βρυξέλλες θα επενδύσουν 101,4 εκατ. Ευρώ ή το 28% της εκτιμώμενης αξίας του έργου.
 Η Κροατία σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία το τερματικό στις αρχές του 2020.
 Εντούτοις, ορισμένες τοπικές περιβαλλοντικές ομάδες και περιφερειακές αρχές αντιτάχθηκαν στην πρόταση για το τερματικό, λέγοντας ότι αποτελεί απειλή για την θαλάσσια οικολογική ισορροπία.
 Το σχέδιο αφορά την κατασκευή τερματικού σταθμού με αρχική χωρητικότητα 2,6 δισεκατομμυρίων κυβικών εκατοστών φυσικού αερίου ετησίως, η οποία θα μπορούσε σταδιακά να επεκταθεί στα 7,0 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης