Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ξεκινά το 2019 η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία - Καταλυτικός ο ρόλος του αγωγού TAP

Ξεκινά το 2019 η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία - Καταλυτικός ο ρόλος του αγωγού TAP
Κομβικό ρόλο στην επέκταση του δικτύου είχε η επαναδιαπραγμάτευση με την κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ, χάρις στην οποία εξασφαλίστηκαν τρία νέα σημεία εξόδου του καυσίμου, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας
Στις αρχές του 2019 θα ξεκινήσει η κατασκευή των δικτύων φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, με σκοπό έως το 2023 να αποκτήσουν πρόσβαση στο καύσιμο η Καστοριά, το Άργος Ορεστικό, το Μανιάκι και τα Γρεβενά, με την τελευταία πόλη να τροφοδοτείται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG).
Στο μεσοδιάστημα, μέχρι την έναρξη των εργασιών, αναμένεται να έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση των έργων, το κόστος των οποίων θα ανέλθει στα 21,8 εκατ. ευρώ μέχρι το 2023.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο οποίος βρέθηκε χθες (29/1) γι’ αυτό τον σκοπό στην Καστοριά και έδωσε το παρών σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η χρηματοδότηση θα προέλθει κατά 12,6 εκατ. από το ΕΣΠΑ, κατά 7,5 εκατ. από δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και κατά 1,7 εκατ. από το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΔΑ, που έχει αναλάβει την επέκταση του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία.

Νέο δίκτυο μήκους άνω των 150 χιλιομέτρων  

Σημειώνεται πως μέχρι το 2023 προβλέπεται να αναπτυχθούν και να τεθούν σε λειτουργία 138,6 νέα χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης και 15 χιλιόμετρα μέσης πίεσης στην περιοχή.
Με αυτό τον τρόπο, αναμένεται να υλοποιηθούν 885 συνδέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αριθμός που, σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, θα αυξηθεί κατά 3.600 συνδέσεις περίπου.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ.  Σταθάκη, «κλειδί» στις εξελίξεις αποτέλεσε η επαναδιαπραγμάτευση με την κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ, χάρις στην οποία εξασφαλίστηκαν τρία νέα σημεία εξόδου του αγωγού, από τα οποία δύο αφορούν τη Δυτική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα την Πτολεμαΐδα και την Καστοριά.
Η επαναδιαπραγμάτευση έδωσε τη δυνατότητα για τον επανασχεδιασμό όλου του συστήματος φυσικού αερίου στη Βόρειο Ελλάδα, ενώ επίσης εξασφάλισε για τις τοπικές κοινωνίες σχεδόν τριπλάσια ανταποδοτικά τέλη, αυξάνοντας στα 32 εκατ. από 11 εκατ. ευρώ που ήταν το αρχικό ποσό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης