Επιχειρήσεις

Τρίτο συνεχόμενο ρεκόρ κερδών για τα ΕΛΠΕ – Περί τα 850 εκατ. ευρώ τα EBIDTA του 2017

Τρίτο συνεχόμενο ρεκόρ κερδών για τα ΕΛΠΕ – Περί τα 850 εκατ. ευρώ τα EBIDTA του 2017
Στόχος του ομίλου είναι η αύξηση των μεριδίων του στην εγχώρια αγορά αλλά και στη νοτιονατολική Ευρώπη
Ως ένα ακόμη έτος ιστορικά υψηλής κερδοφορίας θα αποτυπώνεται το 2017 για τα ΕΛΠΕ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στα οικονομικά αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς, που θα ανακοινώσει σύντομα ο Όμιλος, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA θα προσεγγίζουν τα 850 εκατ. ευρώ.
Μία επίδοση σημαντικά υψηλότερη από τα 731 εκατ. ευρώ, στα οποία διαμορφώθηκαν το 2016 τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA.
Η επίδοση αυτή δηλώνει ότι η ανάπτυξη των Ελληνικών Πετρελαίων κάθε άλλο παρά εμφάνισε σημάδια κόπωσης την περασμένη χρονιά, αλλά αντίθετα συνεχίστηκε ακόμη ισχυρότερη.
Έτσι, το 2017 θα έρθει να προστεθεί στο 2016 και το 2015, δύο συνεχόμενες χρονιές όπου τα συγκρίσιμα αποτελέσματα, μετά την αφαίρεση των κερδών αποτίμησης αποθεμάτων, διαμορφώθηκαν στα ιστορικά υψηλότερα επίπεδα για τον Όμιλο.
Κάτι που σημαίνει πως τα ΕΛΠΕ θα μετρούν πλέον μία τριετία εξαιρετικά πετυχημένης πορείας, έπειτα από τις ζημιογόνες χρήσεις του 2014 και του 2013.
Τα οικονομικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στο τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.
Την ενισχυμένη κερδοφορία είχε πάντως προαναγγείλει από τον Νοέμβριο ο εκτελεστικός πρόεδρος του Ομίλου, Ευστάθιος Τσοτσορός, ο οποίος από το βήμα ενεργειακού συνεδρίου είχε αποκαλύψει πως το 2017 θα είναι η τρίτη συνεχή χρονιά που τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA θα κινηθούν σε ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας αυτή τη φορά τα 800 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα στους 100 ηγέτες της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς

Μάλιστα, είχε προσθέσει πως, έπειτα από τη διεθνή συγκριτική αξιολόγηση των ισχυρών επιδόσεων της τριετίας, ο Όμιλος συμπεριλήφθηκε στις 100 κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες παγκοσμίως (TOP 100 Global Energy Leaders), σύμφωνα με την κατάταξη της Reuters Thomson για το 2017.
Μία εξέλιξη που δικαιώνει τους «πυλώνες» του αναπτυξιακού σχεδιασμού, όπως η διαρκή βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας στους τομείς πετρελαίου και πετροχημικών, αλλά και η ενίσχυση των συμμετοχών στους κλάδους του φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδιασμού, ανάμεσα στους επόμενους στόχους που θέτουν τα ΕΛΠΕ είναι η αύξηση των μεριδίων στην εγχώρια αγορά αλλά και στη νοτιονατολική Ευρώπη, όπως επίσης η συνέχιση του ψηφιακού μετασχηματισμού των υπηρεσιών και της παραγωγικής διαδικασίας.
Παράλληλα, ο Όμιλος έχει ήδη δείξει έμπρακτα την πρόθεσή του να συμμετάσχει ενεργά στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων με την επίτευξη διεθνών συνεργασιών με κορυφαίους ενεργειακούς Ομίλους, όπως η Exxon-Mobil, η Total, η Edison.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης