Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ουραγός η Ελλάδα στη διείσδυση «πράσινων» πρακτικών διαχείρισης απορριμμάτων

Ουραγός η Ελλάδα στη διείσδυση «πράσινων» πρακτικών διαχείρισης απορριμμάτων
Το εγχώριο ποσοστό ανακύκλωσης υπολείπεται ακόμα σημαντικά συγκριτικά με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις χαμηλές θέσεις της κατάταξης μόλις 25η στις 28 χώρες της Ε.Ε.
Η Ελλάδα εμφανίζει ακόμα υστέρηση στη διείσδυση «πράσινων» πρακτικών διαχείρισης απορριμμάτων σε σύγκριση με την Ε.Ε. σύμφωνα με μελέτη της εταιρίας InfoBank HellaStat (IBHS) που διεξήγαγε ο Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst της .
Σύμφωνα με την μελέτη "η βασική μέθοδος διαχείρισης των στερεών αστικών αποβλήτων στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι η υγειονομική ταφή σε χωματερές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, ενώ η ανακύκλωση ανέρχεται σε μόλις 13% και η κομποστοποίηση σε 3%.
Συγκριτικά, το ποσοστό ανακύκλωσης στο σύνολο της Ε.Ε. φτάνει στο 29% και της κομποστοποίησης στο 17%.
Επιπλέον, το 27% αποτεφρώνεται, ενώ στις χωματερές οδηγείται μόλις το 26% των αποβλήτων.
Το εγχώριο ποσοστό ανακύκλωσης υπολείπεται ακόμα σημαντικά συγκριτικά με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις χαμηλές θέσεις της κατάταξης (μόλις 25η στις 28 χώρες της Ε.Ε.). 
Η χαμηλή αυτή επίδοση δημιουργεί προβληματισμό αναφορικά με τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου που έχει τεθεί από την Ε.Ε. για το 2020, όταν και θα πρέπει να ανακυκλώνεται τουλάχιστον το 50% των οικιακών απορριμμάτων.



Αναφορικά με τον τομέα των συσκευασιών, η επίδραση της ύφεσης είναι εμφανής, καθώς μετά την εκδήλωσή της στα τέλη του 2008 προκύπτει σωρευτική υποχώρηση των παραγόμενων αποβλήτων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%.
Το 2016 το Σύστημα ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ κατέγραψε την υψηλότερη ιστορικά επίδοσή του, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αξιοποιώντας από τα δημοτικά απόβλητα 547.000 τόνους υλικών συσκευασίας και χαρτιού εντύπων (περιλαμβανομένων των Βιομηχανικών & Εμπορικών Αποβλήτων Συσκευασίας – ΒΕΑΣ), ποσότητα αυξημένη κατά 12% σε σχέση με το 2015.
Η ανακύκλωση μόνο των αποβλήτων συσκευασιών (δηλαδή εξαιρουμένων 58.000 τόνων που δεν είναι συσκευασίες, αλλά κυρίως χαρτί εντύπων και άλλα υλικά) αυξήθηκε κατά 13%, στους 489.000 τόνους (περιλαμβανομένων 266.000 τόνων  ΒΕΑΣ).
Έτσι, η εν λόγω ποσότητα προσέγγισε το επίπεδο του 2009, όταν και είχε διαμορφωθεί στους 432.000 τόνους.
Η άνοδος αυτή, όπως αναφέρει η μελέτη της εταιρίας IBHS, προήλθε κυρίως από το δίκτυο των μπλε κάδων (το κύριο έργο της Ε.Ε.Α.Α.), το οποίο εμφάνισε αύξηση των ανακυκλούμενων συσκευασιών κατά 8%, στους 365.285 τόνους.
Η ενίσχυση αυτή συνοδεύτηκε από άνοδο της κατά κεφαλήν ανακύκλωσης κατά 4%.
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, ο εθνικός στόχος για την αξιοποίηση του 60% του συνόλου των αποβλήτων συσκευασίας επιτεύχθηκε για ακόμα μια χρονιά, καθώς και οι επιμέρους στόχοι σε χαρτί / χαρτόνι, πλαστικό, μέταλλα και ξύλο.
Το γυαλί αποτελεί το μόνο υλικό όπου ακόμα παρατηρείται υστέρηση, υποδεικνύοντας την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των έργων του μπλε κώδωνα.
Η εισφοροδιαφυγή εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλή (περίπου 40% τη συνολικής ποσότητας), γεγονός που υποδηλώνει ότι σημαντικό μέρος των συσκευασιών διατίθενται στην αγορά χωρίς οι επιχειρήσεις τους να έχουν συμβληθεί με το Σύστημα.
Επίσης, επισημαίνονται οι καλές επιδόσεις της χώρας στην ανακύκλωση ελαστικών οχημάτων, ηλεκτρικών συσκευών, λιπαντικών ελαίων και φορητών μπαταριών, καθώς οι σχετικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί.

Χωματερές

Στη χώρα εξακολουθούν να λειτουργούν παράνομες χωματερές, παρά τη μείωση που έχει επιτευχθεί διαχρονικά, καθώς δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα ένα αποτελεσματικό σύστημα συλλογής και αξιοποίησης στερεών απορριμμάτων.
Σύμφωνα με τη μελέτη της εταιρίας IBHS, την τρέχουσα περίοδο παραμένουν σε λειτουργία 41 χωματερές, από τις οποίες 21 έκλεισαν και αποκαταστάθηκαν, ωστόσο επαναχρησιμοποιούνται από τους δήμους λόγω έλλειψης νόμιμων χώρων (17 από αυτές βρίσκονται στην Πελοπόννησο, 2 στη Στερεά Ελλάδα και από μια σε Νότιο Αιγαίο και Δυτική Ελλάδα).
Γενικά, αρκετές χωματερές προκύπτουν κατά καιρούς σε διάφορα σημεία ως περιστασιακοί χώροι απόθεσης.
Επίσης, έχουν καταμετρηθεί 33 χωματερές που έχουν κλείσει, αλλά δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί (9 στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, 7 στην Αττική, 5 στην Πελοπόννησο, 4 στην Κεντρική Μακεδονία, 3 στη Στερεά Ελλάδα, από 2 στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στη Δυτική Ελλάδα και μία στα νησιά του Ιονίου).
Επίσης, ο κλάδος χαρακτηρίζεται από λειτουργία πολυάριθμων παράνομων εταιρειών χωρίς αδειοδότηση, οι οποίες -παρακάμπτοντας τα εγκεκριμένα Σ.Σ.Ε.Δ.- συμμετέχουν σε παράνομα δίκτυα συλλογής και διοχετεύουν τα scrap που παραλαμβάνουν σε γειτονικές χώρες, χωρίς να διενεργούν οι ίδιες διαδικασία ανακύκλωσης.
Οι εν λόγω μονάδες, συνήθως παραβιάζουν τις ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές, γεγονός που επιφέρει την επιβολή προστίμων, ή το κλείσιμο εγκαταστάσεων.
Συνεπώς, οι συνεργαζόμενοι με τα επίσημα Συστήματα εγκεκριμένοι συλλέκτες και ανακυκλωτές υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό και απώλεια εσόδων.
Η παραπάνω πρακτική είναι ιδιαίτερα έντονη στον τομέα των συσσωρευτών, όπου σημαντικές ποσότητες συλλέγονται και οδηγούνται σε μονάδες ανακύκλωσης ή δευτερογενούς αποθήκευσης που δεν έχουν άδεια λειτουργίας, ή προωθούνται για εξαγωγή σε γειτονικές χώρες (κυρίως Βουλγαρία).
Το γεγονός αυτό δημιουργεί κινδύνους πιθανής επιβολής προστίμων από την Ε.Ε. σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων.
Επίσης, παρατηρούνται φαινόμενα παράνομης διακίνησης scrap μετάλλων και αφαίρεσης απορριμμάτων (κυρίως χαρτιών) από τους μπλε κάδους από γυρολόγους και μετανάστες.
Έτσι, ανακτώνται σημαντικά μικρότερες ποσότητες, με συνέπεια να μειώνονται τα αποτελέσματα από τα έργα των μπλε κάδων.
Τέλος, εκτιμάται ότι σημαντικό ποσοστό υπόχρεων δεν έχει ακόμα συμβληθεί με κάποιο σχετικό Σ.Ε.Δ., με συνέπεια να προκύπτει υψηλή εισφοροδιαφυγή και συλλογή χαμηλότερης ποσότητας από τη μέγιστη δυνατή (π.χ. συσκευασίες, φωτιστικά, λαμπτήρες). Χαρακτηριστικά, στο ρεύμα της ανακύκλωσης συσκευασιών το ποσοστό αυτό υπολογίζεται από τον Ε.Ο.ΑΝ. σε 40% των συνολικών ποσοτήτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης