Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατάρ: Έντονο ενδιαφέρον πετρελαϊκών εταιρειών για τα έργα φυσικού αερίου

Κατάρ: Έντονο ενδιαφέρον πετρελαϊκών εταιρειών για τα έργα φυσικού αερίου
Το Κατάρ επιδιώκει να επεκτείνει τη δυναμικότητα φυσικού αερίου σε 100 εκατομμύρια τόνους ετησίως από  77 εκατομμύρια, για να ενισχύσει τη θέση του ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο
Αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί πετρελαϊκοί όμιλοι προσφέρονται να βοηθήσουν το Κατάρ στην ανάπτυξη νέων έργων φυσικού αερίου, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, παρά την παρατεταμένη κρίση στην περιοχή του Κόλπου και την πίεση στις επιχειρήσεις να επιλέξουν μεταξύ του Κατάρ και των γειτόνων του.
Ο Mohammed al-Sada δήλωσε στο Reuters ότι η Ντόχα δέχθηκε πρωτοφανές ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες, καθώς το Κατάρ επιδιώκει να επεκτείνει τη δυναμικότητα φυσικού αερίου σε 100 εκατομμύρια τόνους ετησίως από τα τρέχοντα 77 εκατομμύρια, για να ενισχύσει τη θέση του ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο.
"Οι μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ και της ΕΕ έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό το περιμέναμε, αλλά μας εξέπληξαν με το βαθμό ανταπόκρισης ", δήλωσε ο al-Sada, όταν ρωτήθηκε αν οι επιχειρήσεις είχαν εκφράσει ανησυχίες για ενδεχόμενη πίεση από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Ε.Α.Ε.) να μην συνεργαστούν με το Κατάρ .
Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν τους δεσμούς με την Ντόχα τον Ιούνιο, υποστηρίζοντας ότι το Κατάρ στηρίζει την τρομοκρατία. Το Κατάρ απέρριψε την κατηγορία.
Σύμφωνα με το Reuters πέρυσι οι παραδοσιακοί εταίροι του Κατάρ ExxonMobil, Royal Dutch / Shell και Total, οι οποίοι βοήθησαν τη χώρα να μετατραπεί σε υπερδύναμη, είχαν δείξει ενδιαφέρον για νέα έργα. Οι εταιρείες έχουν επίσης σε μεγάλο βαθμό παρουσία στα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία.
Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν υποβάλει αιτήματα τα οποία, σύμφωνα με το Κατάρ, θα ισοδυναμούσαν με παραίτηση από την κυριαρχία της, εάν εφαρμοστούν. Ο διάλογος μεταξύ των πρώην συμμάχων έχει παγώσει τους τελευταίους έξι μήνες παρά τις προσπάθειες διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Πολιτειών.
"Είμαστε σε θέση να συζητήσουμε με όλους, αλλά με ένα μήνυμα στο μυαλό - η διατήρηση της κυριαρχίας μας είναι μια κρίσιμη προϋπόθεση", δήλωσε ο al-Sada.
Η κρίση ώθησε το Κατάρ να εγκαταλείψει  τα σχέδια για την παροχή περισσότερου αερίου στη Σαουδική Αραβία και στα ΗΑΕ και τώρα αναζητά νέες αγορές για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης